Είναι ασφαλές να καταναλώνουν τα παιδιά light γαλακτοκομικά προιόντα; – από την διατροφολόγο Γεωργία Παπαλλή

Τα τελευταία χρόνια η αγορά έχει κατακλυστεί από προϊόντα υγιεινής διατροφής με χαμηλότερα λιπαρά, τα λεγόμενα «light».

Πολλοί γονείς όμως αναρωτιούνται κατά πόσο είναι κατάλληλα αυτά τα light προϊόντα για τα παιδιά τους και ειδικότερα η κατηγορία των γαλακτοκομικών.

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε πως στα γαλακτοκομικά προϊόντα γίνεται μια πολύ απλή διαδικασία για την αφαίρεση του λίπους χωρίς την προσθήκη βλαβερών ουσιών. Όμως γιατί για παράδειγμα να δίνουμε στα παιδιά γάλα με περιεκτικότητα 1-2% λιπαρά και όχι πλήρες που περιέχει 3,7%; Είναι πράγματι τόσο αξιοσημείωτη η διαφορά; Από ένα ποτήρι γάλα με 1% λιπαρά προσλαμβάνουμε περίπου 100 θερμίδες και 2,5 γραμμάρια λίπους, από ένα ποτήρι γάλα 2% λιπαρά προσλαμβάνουμε 125 θερμίδες και 4,5 γραμμάρια λίπους και από ένα ποτήρι γάλα πλήρες προσλαμβάνουμε 160 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους. Οπόταν τουλάχιστον θερμιδικά η διαφορά όντως δεν είναι τόσο αξιοσημείωτη. Με τις συστάσεις των ειδικών, για παιδιά κάτω των 2 ετών θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά προκειμένου να καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες για φυσιολογική εγκεφαλική ανάπτυξη. Μετά το δεύτερο έτος μπορείτε να δίνετε στα παιδιά σας γάλα με 2% λιπαρά, και μετά την ηλικία των 4-5 ετών μπορείτε να δίνετε με ασφάλεια γάλα με 0-1% λιπαρά.

Η επιλογή βέβαια για τα λιπαρά που θα επιλέξετε μετά την επιτρεπόμενη ηλικία εναπόκειται σε εσάς τους γονείς καθώς θα πρέπει να συνυπολογίσετε την ποσότητα γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνει το παιδί σας ημερησίως. Εάν για παράδειγμα ένα παιδί καταναλώνει μόνο ένα ποτήρι γάλα ημερησίως τότε δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεται το πλήρες γάλα. Εάν όμως ένα παιδί καταναλώνει περισσότερα ποτήρια γάλα και ειδικότερα εάν υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση για την οποία ενδείκνυται η πρόσληψη λιγότερων λιπαρών και θερμίδων τότε η καλύτερη επιλογή είναι το γάλα με 1-1,5% λιπαρά.

Κλείνοντας, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η κατανάλωση light προϊόντων δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα επιβλαβής για τον οργανισμό και αντίθετα είναι αποδεδειγμένο ότι συνήθως περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τα πλήρες προϊόντα. Βέβαια καλό θα ήταν πάντοτε να ελέγχετε τις ετικέτες τροφίμων καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια συστατικά αντικαθιστώνται με χημικές ουσίες. Το να χρησιμοποιούμε και αγνά προϊόντα αλλά και light προϊόντα με μέτρο στην διατροφή μικρών και μεγάλων είναι το ιδανικότερο.

Γεωργία Παπαλλή
Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Καππαδοκίας 9 (γραφείο 3), 2028 Στρόβολος
97619034 – 22026716

No Comments Yet

Comments are closed