Πώς να καθαρίσεις τα παιχνίδια του μωρού

Το μωρό σου είναι στη φάση που βάζει τα πάντα στο στόμα του.

Βγάζει δόντια ή δοκιμάζει αυτά που έχουν ήδη βγει. Όσο και αν φροντίζεις ώστε τα χέρια του να είναι καθαρά, με τα παιχνίδια του τι μπορείς να κάνεις; Η αλήθεια είναι ότι αν τα βάζει στο στόμα, τότε χρειάζονται και αυτά καθημερινή απολύμανση. Τα χημικά απορρυπαντικά κλπ δεν είναι η πιο ασφαλής επιλογή.

Όμως ακόμα και αν το παιδί σου είναι μεγαλύτερο και δεν βάζει τα παιχνίδια του στο στόμα και πάλι πρέπει να φροντίζεις για τον τακτικό καθαρισμό τους. Τα παιχνίδια που αλλάζουν χέρια από παιδί σε παιδί, συχνά γίνονται φορείς των ιώσεων που τόσο θέλεις να αποφύγεις. Συνεπώς, όπως φροντίζεις για την καθαριότητα των χεριών του παιδιού σου, άλλο τόσο πρέπει να φροντίζεις και για τα παιχνίδια του.

1. Σαπούνι και νερό

Το υγρό των πιάτων (ιδανικά το ειδικό για βρεφικά είδη) ή το πράσινο σαπούνι είναι γενικώς αποδεκτά για τον καθαρισμό των παιχνιδιών του μωρού. Τα πλαστικά παιχνίδια, αν δεν περιέχουν μπαταρίες και μηχανισμούς, μπορείς να τα πλύνεις με ζεστό νερό και σαπούνι. Βεβαιώσου ότι η πετσέτα με την οποία θα τα στεγνώσεις, δεν είναι χρησιμοποιημένη και βρώμικη.

2. Το πλυντήριο πιάτων

Αν τα παιχνίδια του αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και αν το μωρό σου έχει την τάση να τα πετάει κάτω, τότε το πλυντήριο των πιάτων αποτελεί μια πολύ σωστή επιλογή. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα σκοτώσουν τα μικρόβια, ενώ ο καθαρισμός θα γίνει σε κάθε σημείο του παιχνιδιού. Ακόμη και σε σημεία που δεν μπορείς να φτάσεις με το πλύσιμο στο χέρι.

3. Μαντιλάκια καθαρισμού με οινόπνευμα

Τα αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια είναι μια πολύ καλή λύση για να απολυμάνεις παιχνίδια με μπαταρίες και άλλους μηχανισμούς. Παιχνίδια δηλαδή που αν τα πλύνεις θα χαλάσουν.

4. Στο πλυντήριο των ρούχων

Μην διστάσεις να βάλεις στο πλυντήριο των ρούχων τα λούτρινα κουκλάκια του ή άλλα υφασμάτινα παιχνίδια. Διάβασε τις ετικέτες με τις σχετικές οδηγίες και πλύνε στο πλυντήριο όλα αυτά τα παιχνίδια. Εννοείται πως η πλύση θα γίνει με αυτά μόνα τους στον κάδο. Δεν θα προσθέσεις ούτε το λερωμένο τραπεζομάντιλο ούτε βεβαίως τις βρώμικες κάλτσες του μεγάλου σου γιου. Εάν έχεις και στεγνωτήριο, μην διστάσεις να τα βάλεις. Θα τα κάνει καινούργια!

5. Απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον

Στο εμπόριο κυκλοφορούν απορρυπαντικά που είναι οικολογικά – φιλικά προς το περιβάλλον ή παιδικές σειρές απορρυπαντικών με πιο ευαίσθητη σύσταση. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς αυτά και σε καμία περίπτωση χλωρίνη που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σου ή να του προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια.

πηγή: mommy.gr
No Comments Yet

Comments are closed