Σμυρνέικο τσουρέκι μυρωδάτο από την Γιώτα Κουφαλίδου!

Φίλες μου αγαπημένες…

Σας προτείνωι μια υπέροχη συνταγή, για να φτάξετε Σμυρνέικο τσουρέκι Πασχαλινό υπέροχο με φρέσκο βούτυρο!
Η συνταγή είναι από την Μικρά Ασία, που καταγόταν η αγαπημένη μου γιαγιά, Γεωργία.

Είναι πολύ κοντά στο πολίτικο τσουρέκι!

Σας προτείνω λοιπόν χωρίς δεύτερη σκέψη να δοκιμάσειτε να φτιάξετε αυτή την συνταγή!

Υλικά:
1 κιλό και 320 γραμ. αλεύρι
350 γραμ. βούτυρο γάλακτος
7 αυγά
170 γραμ. ζάχαρη
350 γραμ. γάλα
70 γραμ. μαγιά μπύρας
15 γραμ. μαχλέπι
μία πρέζα αλάτι
1 αυγό για το τέλος
σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Διαλύουμε μέσα σε μικρή λεκάνη τη μαγιά με λίγο ζεστό νερό, προσθέτουμε και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλη νύχτα να φουσκώσει.

Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι στη λεκάνη.

Κάνουμε στη μέση μία λακουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά που, από το βράδυ ετοιμάσαμε, μία πρέζα αλάτι, το βούτυρο χλιαρό, τη ζάχαρη, το αχλέπι κοπανισμένο και τα αυγά χτυπημένα (κρόκους και ασπράδια μαζί).

Παίρνουμε αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ ώρα για να γίνει μία ζύμη στρωτή (όσο περισσότερο το ζυμώνουμε, τόσο πιο αφράτο γίνεται).

Σκεπάζουμε κατόπιν τη λεκάνη με πετσέτα και κατόπιν με κουβέρτες και την τοποθετούμε σε μία ζεστή γωνιά, ώσπου να φουσκώσει καλά (3 – 4 ώρες περίπου).

Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένη λαμαρίνα ή ταψί, τα σκεπάζουμε πάλι και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν,

Τα αλείφουμε κατόπιν με αυγό χτυπημένο, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε στο φούρνο 50 – 60 λεπτά.

Στολίστε τα την Κυριακή του Πάσχα, στο εορταστικό τραπέζι και απολαύστε τα με τα παιδιά!

Σας εύχομαι ολόψυχα ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

No Comments Yet

Comments are closed