Σπιτικά ραβιόλια της γιαγιάς με κιμά και σάλτσα ντομάτας

Αν δεν είναι από τα χεράκια σου… δεν έχουν γεύση! Φτιάξε επιτέλους τα δικά σου ραβιόλια και γέμισε τα με κιμά.

Η σάλτσα ντομάτας είναι απαραίτητη!

Υλικά:
Για τη ζύμη:

​5 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
3 αυγά ολόκληρα και 1 κρόκος
1 κουταλιά κοφτή αλάτι
1 κουταλιά λάδι
νερό χλιαρό όσο πάρει

​Για τη γέμιση:

​1 κιλό κιμάς
1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
​1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά κοφτή πάστα ντομάτα
αλάτι-πιπέρι
1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο

Για τη σάλτσα:

3/4 κιλού ντομάτες ώριμες
​1 κρεμμύδι μικρό
​1 κομμάτι κανέλας
3 κουταλιές κοφτές βούτυρο φρέσκο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ –

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε λεκανίτσα.
Καίτε το λάδι, το ρίχνετε στο αλεύρι και το τρίβετε με τα δάχτυλα.
Χτυπάτε τα αυγά με πιρούνι και τα προσθέτετε.
Λιώνετε το αλάτι σε λίγο χλιαρό νερό και το προσθέτετε.
Τα ζυμώνετε όλα μαζί να γίνουν μια σφικτή ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε μισή ώρα.
Κατόπιν ανοίγετε φύλλα πάχους 1/2 εκατοστού και τα κόβετε ή στρογγυλά με ποτήρι του νερού ή τετράγωνα τεμάχια.

Καβουρντίζετε το κιμά με το βούτυρο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτετε την πάστα ντομάτας λυωμένη σε ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό, αλάτι, πιπέρι και τον αφήνετε να σιγοβράσει και να πιεί το ζουμί του.
Τον κατεβάζετε και προσθέτετε το τυρί και το αυγό χτυπημένο.
Παίρνετε λίγο κιμά με ένα κουταλάκι και τον βάζετε επάνω στη ζύμη, αλείφετε γύρω με ασπράδι αυγού που έχετε ελαφρά χτυπήσει με 2 κουταλιές νερό και διπλώνετε τη ζύμη τρίγωνα αν είναι τετράγωνο κομμάτι, ή μισοφέγγαρα αν είναι στρογγυλό, ώστε να κλειστεί μέσα ο κιμάς.
Τα τοποθετείτε σε αλευρωμένο μάρμαρο για να μην κολλούν.
Βάζετε σε κατσαρόλα αρκετό νερό με λίγο αλάτι να βράσει.
Ρίχνετε τα ραβιόλια, τα ανακατεύετε ελαφρά με πιρούνι για να μην κολλήσουν και πότε-πότε τα πιέζετε ελαφρά με τρυπητή κουτάλα για να μην επιπλέουν.
Αφού βράσουν, τα σουρώνετε, τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα και τα περιλούετε με καυτό βούτυρο.
Βάζετε τις ντομάτες που έχετε πολτοποιήσει να βράσουν με το κρεμμύδι ολόκληρο και την κανέλα.
Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και αφού βράσει και πήξει, προσθέτετε το φρέσκο βούτυρο.
Σερβίρετε τα ραβιόλια σε πιατέλα με τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας και τα περιλούετε με σάλτσα.

No Comments Yet

Comments are closed