Πώς να κάνετε τα παιδιά σας να τρώνε λαχανικά – με την υπογραφή της διατροφολόγου Γεωργία Παπαλλή

Tips για να εντάξετε τα λαχανικά στην διατροφή των παιδιών

• Να είστε υπομονετικοί γιατί ένα παιδί ίσως χρειαστεί να δοκιμάσει μια τροφή μέχρι και 10-15 φορές προτού την δεχτεί. Βάλτε λοιπόν καθημερινά ένα πιάτο με λαχανικά στο τραπέζι και να είστε σίγουροι πως κάποια στιγμή θα το δοκιμάσει. Μην αποδεχτείτε εύκολα το γεγονός πως στο παιδί σας δεν αρέσουν τα λαχανικά.

• Εντάξτε ένα καινούριο λαχανικό την φορά έως ότου το παιδί το αποδεχτεί πλήρως πριν συνδυάσετε στο ίδιο γεύμα ή στην ίδια σαλάτα ποικιλία λαχανικών.

• Σερβίρετε στα παιδιά τα λαχανικά σαν σνακ. Κόψτε λωρίδες καρότου, γλυκιάς πιπεριάς, αγγουριού και σερβίρεται με μια απλή σος γιαουρτιού.

• Εάν το παιδί σας στην κυριολεξία δεν θέλει να βλέπει τα λαχανικά μπροστά του, τότε κρύψτε τα μέσα σε διάφορες συνταγές. Τρίψτε τα ή πολτοποιήστε τα και προσθέστε τα σε μπιφτέκια, κεφτεδάκια, σάλτσες, σούπες, ομελέτα κ.α. Εάν βρείτε το κόλπο, μην το εγκαταλείψετε γιατί κάποια στιγμή το παιδί θα μάθει να τα τρώει και «ακάλυπτα».

• Αφήστε το παιδί να επιλέγει ποιο λαχανικό θέλει να καταναλώνει κάθε φορά. Δώστε του την επιλογή μεταξύ δύο λαχανικών π.χ ρωτήστε «θέλεις μαρούλι ή μπρόκολο;», και μην δώσετε την επιλογή του αποκλεισμού π.χ «θέλεις σαλάτα με το γεύμα σου;».

• Σαν γονείς δώστε το καλό παράδειγμα γιατί αν το δικό σας γεύμα δεν περιλαμβάνει λαχανικά, το παιδί σας πολύ δύσκολα θα επιλέξει να τα καταναλώσει. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι το ίδιο φαγητό.

• Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν καταναλώνει λαχανικά και εννοείτε όχι με γλυκά και δώρα γιατί σκοπός δεν είναι να το εξαγοράσετε αλλά να τπ κάνετε να αγαπήσει τις υγιεινές τροφές. Αντίθετα αποφύγετε να το τιμωρήσετε αν αρνείται να φάει λαχανικά γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

• Δοκιμάστε να εναλλάσσετε τις γεύσεις, τις υφές και το μαγείρεμα των λαχανικών. Προσφέρετε τα ωμά ή βρασμένα, φρέσκα ή στον ατμό και φυσικά παίξτε με τα χρώματα και τα σχέδια. Δημιουργείστε σχεδιάκια, φατσούλες, ζωάκια και ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.

• Τέλος, αφήστε το παιδί να γίνει ο βοηθός σας στην κουζίνα γιατί φτιάχνοντας κάτι από μόνο του, ίσως να το δοκιμάσει και πιο εύκολα.


Γεωργία Παπαλλή

Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Καππαδοκίας 9 (γραφείο 3), 2028 Στρόβολος
97619034 – 22026716

No Comments Yet

Comments are closed