Διατροφικές συμβουλές για τις δύσκολες ημέρες του πυρετού στο παιδί μας – από την διατροφολόγο Γεωργία Παπαλλή!

Μιας και ο καιρός τελευταία προσπαθεί να μας τρελάνει με τις βροχές και τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας, αποφάσισα να σας μιλήσω για τον πυρετό, ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται ιδιαίτερα στα παιδιά όταν υποφέρουν από κάποια ίωση ή γρίπη.

Η αύξηση της θερμοκρασίας σώματος πέραν των 37,5 βαθμών κελσίου ορίζεται ως πυρετός και συνήθως φέρνει ζαλάδα, κούραση, αδυναμία, ατονία, τρέμουλο, δυσκοιλιότητα, δίψα, ανορεξία κ.α. Δυστυχώς δεν υπάρχουν διατροφικές συστάσεις για να καταπολεμήσουν τα παραπάνω συμπτώματα, όμως αφού πρώτα δοθεί η αντιπυρετική αγωγή και το παιδί ηρεμίσει, τότε θα πρέπει πράγματι να ελέγξετε τη διατροφή του ώστε να μην ταλαιπωρείται. Η καλή ενυδάτωση είναι το πιο σημαντικό βήμα.

Η αποκατάσταση της απώλειας υγρών με νερό, ηλεκτρολύτες, τσάι και αφεψήματα θα πρέπει να ξεκινά αμέσως έστω και σε μικρές ποσότητες, ακόμα και αν υπάρχουν γαστρεντερικά συμπτώματα. Στη συνέχεια αφού επανέλθει η όρεξη του παιδιού θα πρέπει να αρχίσει να θρέφεται με ελαφριά διατροφή.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να αποφεύγονται οι λιπαρές τροφές και τα τηγανιτά, δεν θα πρέπει να καταναλώνει οποιοδήποτε τρόφιμο με σοκολάτα και άλλα λιπαρά σνακ όπως πατατάκια, μπισκότα, κρουασάν, κονσέρβες και τρόφιμα με καρυκεύματα που αναγκάζουν τον οργανισμό να ανεβάσει τη θερμοκρασία του. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την δυσκοιλιότητα που ίσως παρουσιάσει το παιδί γι’αυτό θα πρέπει τα τρόφιμα που θα λάβει να έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες. Αυτά τα τρόφιμα είναι τα φρούτα και συγκεκριμένα μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι, μανταρίνι αλλά και τα λαχανικά και συγκεκριμένα αγγουράκι και ντομάτα.

Στη φάση της ανάρρωσης το παιδί θα πρέπει να τρώει λευκό κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και δημητριακά καθώς πολύ συχνά σε αυτή τη φάση παρατηρείται μειωμένη παρουσία σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, γλυκόζης και πρωτεϊνών. Θα πρέπει όμως να αποφεύγονται τα όσπρια τις ημέρες της ίωσης διότι επιβαρύνουν το ήδη ταλαιπωρημένο γαστρεντερικό σύστημα όπως και τα γαλακτοκομικά σε συνδυασμό με πηγές βιταμίνης C, καθώς συχνά προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας προσώπου.

Συμπερασματικά, η διατροφή που συνιστάται τις ημέρες που το παιδί σας υποφέρει από πυρετό, είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (λόγω αύξησης μεταβολικού ρυθμού), υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (λόγω καταστροφής ιστών), υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά (λόγω αυξημένης απώλειας υγρών) και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (για ευκολότερη απορρόφηση και πέψη).

Γεωργία Παπαλλή
Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Καππαδοκίας 9 (γραφείο 3), 2028 Στρόβολος
97619034 – 22026716

No Comments Yet

Comments are closed