Εύκολη και ξεχωριστή αυτή η τάρτα με μήλα!
TIP: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ξινόμηλα, αλλά θα πρέπει να αυξήσεις την καστανή ζάχαρη κατά 50 γρ.
ΥΛΙΚΑ:
6 Μήλα κόκκινα, κομμένα στα 8
100 γρ. καστανή ζάχαρη
85 γρ. βούτυρο
1 φύλλο σφολιάτας
2 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
2κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1/2κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 αυγό, για το άλειμμα του φύλλου
Παγωτό βανίλια, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1 Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και την αφήνουμε να καραμελώσει.
2 Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα τα μήλα και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει το μήλο.
3 Όταν δέσει η καραμέλα αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
4 Αδειάζουμε τα καραμελωμένα μήλα σε μία βουτυρωμένη ορθογώνια ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση 20×30 εκ. από πάνω τοποθετούμε τη σφολιάτα και ότι περισσεύει το γυρίζουμε προς τα πάνω.
5 Τρυπάμε τη σφολιάτα με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία ώστε να φεύγει η υγρασία και ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά.
6 Αφού περάσει ο χρόνος αφαιρούμε την τάρτα από το φούρνο, με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 7 – 10 λεπτά μέχρι η τάρτα να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
7 Όταν ψηθεί αφαιρούμε την τάρτα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά, την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό βανίλια.
giorgostsoulis.com