Δημιουργώντας Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις…

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνηση που έχεις από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και γιατί;».Όταν σου απευθύνουν αυτή την ερώτηση όταν μεγαλώσεις αρκετά και απαντήσεις να είσαι σίγουρη ότι η μαμά έκανε την καλύτερη δουλειά…

Οι επιστήμονες θεωρούν πως οι αναμνήσεις των παιδιών πριν από τα τρία χρόνια είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Μπορεί τα πρώτα χρόνια της ζωής τους να είναι σημαντικά και καθοριστικά για την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, όμως δεν συνοδεύονται και από συνειδητές αναμνήσεις. Παραμένουν, όμως, αυτά τα πρώιμα χρόνια μια βασική δεξαμενή εικόνων, παραστάσεων, συναισθημάτων. Όσο το παιδί μεγαλώνει αρχίζει να θυμάται περισσότερο γεγονότα, ανθρώπους, καταστάσεις και κυρίως να τις «αποθηκεύει» στον σκληρό δίσκο της μνήμης του καταχωρώντας τες μαζί με τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν. Έτσι, μεγαλώνοντας μπορεί να μην θυμάται πάντοτε συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα για μια χρονική περίοδο, πχ για τα Χριστούγεννα της προσχολικής ηλικίας αλλά θα έχει μια ωραία αίσθηση, αμυδρή ή πιο έντονη, που απορρέει από στιγμές αγάπης, τρυφερότητας, ασφάλειας, θαλπωρής, εφόσον αυτές τις στιγμές έχει φυσικά «αποθηκεύσει» στη μνήμη του.

Το μήνυμα των γιορτών είναι η αγάπη, η συντροφικότητα, η επικοινωνία, η προσφορά, και το πιο πρόσφορο μέσο για την αποστολή αυτού του μηνύματος είναι οι πράξεις μας, τα λόγια μας, οι επιλογές μας.

  1. Ξεκινήστε να χτίζετε τη ρουτίνα των γιορτών με τα παιδιά. Μπορείτε να συζητάτε μαζί τους για το Χριστούγεννα, τις ημέρες που θα περάσετε μαζί τους ή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες ή άλλους συγγενείς ή φίλους, για το πότε θα στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, για τα δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στους δικούς σας ανθρώπους, για κάποια ιδιαίτερη γιορτινή έξοδο, για τα κάλαντα που θα πουν. Δημιουργήστε αυτή τη γλυκιά προσμονή των εορτών.
  2. Βάλτε τα παιδιά στη διαδικασία των δώρων που θα ανταλλάξετε μεταξύ σας ή με άλλους και όχι μόνο σε αυτά που θα περιμένουν εκείνα από τον Άγιο Βασίλη. Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας – μπορεί να είναι κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά. Εναλλακτικά, κι αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε αυτόν τον χρόνο, διαλέξτε μικρά δώρα μαζί με τα παιδιά από τα καταστήματα αλλά αναλάβετε στο σπίτι με τη βοήθεια τους το περιτύλιγμα των δώρων. Δείξτε του πως το δώρο είναι αγάπη και σκέψη και έχει τη δική του προσωπική σφραγίδα.
  3. Δώστε πανηγυρικό τόνο στο στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου – είναι η στιγμή άλλωστε που αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη δική σας, οικογενειακή χριστουγεννιάτικη προετοιμασία και γιορτή. Κάντε αυτήν την ημέρα ιδιαίτερη, βάλτε όλα τα μέλη της οικογένειας στον στολισμό και καθιερώστε το δικό σας εθιμοτυπικό που να συνδέεται με τη μέρα αυτή, από το να φτιάχνετε κρέπες ή λουκουμάδες και να πίνετε ζεστή σοκολάτα μέχρι το να τρώτε ποπ κορν και να βλέπετε όλοι μαζί μια χριστουγεννιάτικη ταινία.
  4. Φτιάξτε κάποιο χριστουγεννιάτικο γλυκό μαζί τους. Τα Χριστούγεννα είναι (και) μυρωδιές και γεύσεις. Είτε επιλέξετε κάτι απλό όπως μπισκότα ή κάτι πιο δύσκολο όπως μπακλαβά, οπλιστείτε με υπομονή (γιατί η κουζίνα σας θα γίνει πεδίο μάχης) και αφήστε τους μικρούς βοηθούς σας να μετρήσουν υλικά, να ανακατέψουν τη ζύμη, να βάλουν την πινελιά τους στη…γλύκα των γιορτών.
  5. Βάλτε τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες στην καθημερινότητά τους. Η γκάμα των τραγουδιών με θέμα τα Χριστούγεννα είναι μεγάλη και οι μέρες που περνούν μέχρι την γιορτινή ημέρα προσφέρουν μια ωραία ευκαιρία να δώσετε μουσικά ερεθίσματα στα παιδιά σας.
  6. Μιλήστε τους για τα δικά σας Χριστούγεννα. Περιγράψτε τους τι κάνατε εσείς στην ηλικία τους, πώς οργανώνατε εσείς τα κάλαντα, πως γράφατε το γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Είναι οι μικρές εξομολογήσεις σας φέρνουν κοντά στα παιδιά. Αποτελούν τη σύνδεσή τους με την οικογένεια και δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης και οικειότητας ανάμεσά σας.
  7. Οργανώστε προεόρτιες ή γιορτινές επισκέψεις σε δικούς σας ανθρώπους που δεν βλέπετε συχνά. Μπορεί να είναι επίσκεψη σε παππούδες και γιαγιάδες, νονούς, άλλους συγγενείς, φίλους. Εξηγήστε στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε στιγμές με τους ανθρώπους.
  8. Προγραμματίστε μια ωραία οικογενειακή έξοδο με την ευκαιρία των γιορτών. Μπορεί να είναι ένα χριστουγεννιάτικο έργο στο σινεμά ή ένα θεατρικό έργο ή μια βόλτα στην πόλη ή οτιδήποτε σας ενώνει και σας ευχαριστεί, αρκεί να είναι μια αυστηρά οικογενειακή υπόθεση.
  9. Απολαύστε τα παιδιά σας όσο μπορείτε όπου μπορείτε. Απολαύστε την παρέα τους στον καναπέ και στο τζάκι – ακόμη κι αν η λέξη παρέα αποδίδει τους… καβγάδες τους για ένα παιχνίδι- στις βόλτες και τις εξόδους. Χουχουλιάστε μαζί τους, δείτε ταινία, παίξτε επιτραπέζια, μιλήστε για αυτά και για τη δική τους ζωή.
  10. Φτιάξτε μαζί τους τις αναμνήσεις τους. Μιλήστε τους για τα πρώτα τους Χριστούγεννα, για όσα έκαναν ως μωρά, για το πώς χαίρονταν ή φοβούνταν με το δέντρο, τον Άγιο Βασίλη, τους πολλούς συγγενείς. Μοιραστείτε τις κοινές σας αναμνήσεις από τα περασμένα Χριστούγεννα και δείτε φωτογραφίες – είναι ωραίο κάθε χρόνο να μιλάμε για όλα αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα Χριστούγεννα, να ξαναθυμόμαστε τα συμβάντα μιας ευτυχισμένης Πρωτοχρονιάς, ενός όμορφου ταξιδιού. Όλα όσα γίνονται λόγος και έκφραση, παραμένουν στη μνήμη καλύτερα – και φυσικά στην καρδιά μας…

Πηγή: talcmag.gr

No Comments Yet

Comments are closed