Προστατέψετε τα παιδιά σας από άγνωστους και επιτήδειους!

Ακούγεται τρομακτικό στους γονείς, όμως, παιδόφιλος ή παιδεραστής μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε.

Υπάρχουν ακόμα και παραδείγματα διασήμων, που έχουν κατηγορηθεί για ασέλγεια σε ανήλικους. Ποτέ δεν είναι αργά, λοιπόν, για να κάνετε μια κουβέντα στα παιδιά σας σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν και για το πώς πρέπει να χειριστούν κάτι ανάλογο που μπορεί να τους τύχει.

Πριν ξεκινήσετε, να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν ότι σε ό,τι τους τύχει θα τα ακούσετε με ηρεμία και θα έχετε καταλάβει πλήρως περί τίνος πρόκειται, πριν ενεργήσετε.

Δεν πρέπει να τρομάξετε τα παιδιά

Η συζήτηση για τους κινδύνους που διατρέχουν ενδέχεται να το φοβίσει, γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτείτε καλά τι ακριβώς θα πείτε, τι πρέπει το παιδί να μάθει και πώς πρέπει να αντιδράσει. Πρέπει να του εξηγήσετε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κακοί, αλλά υπάρχουν κάποιοι που κάνουν άσχημα πράγματα. Κάντε του σαφές ότι εσείς θα κάνετε το καλύτερο για να το προστατεύσετε και υπενθυμίστε του ότι τους κανόνες και τα όρια που βάζετε, είναι για την προστασία τους.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μην κρατούν μυστικά από εσάς

Πρέπει να το ενθαρρύνετε να σας λέει οτιδήποτε το προβληματίζει ή το κάνει να φοβάται και εσείς να το χειρίζεστε με ηρεμία. Το παιδί σας χρειάζεται τις απαραίτητες ικανότητες για να προστατευθεί και αυτές θα του τις καλλιεργήσετε εσείς. Προσέξτε τα παραδείγματα που θα χρησιμοποιήσετε να μην τρομοκρατήσουν το παιδί. Δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα. Εάν δείτε κάτι σχετικό στην τηλεόραση, για παράδειγμα σε μια ταινία, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως παράδειγμα και να εξηγήσετε στο παιδί τι πρέπει να κάνει αν του συμβεί κάτι παρόμοιο.

Διδάξτε τα ανάλογα με την ηλικία τους

Οι συμβουλές θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην ηλικία του παιδιού, γιατί κάποια πράγματα ίσως δεν είναι σε θέση να τα αντιληφθεί εάν είναι σε μικρή ηλικία. Για τις μικρότερες ηλικίες πρέπει να τους μάθετε τα βασικά, όπως το να μην μιλούν στους αγνώστους, να μην μπαίνουν σε ξένα αυτοκίνητα και να μην δέχονται δώρα από αγνώστους.
Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν αναφορικά με το διαδίκτυο. Θα πρέπει να τους εξηγήσετε ότι πολλές φορές υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν ψεύτικα προσωπικά στοιχεία και μπορεί να τα ξεγελάσουν με πολλούς τρόπους, προκειμένου να βρεθούν, ή για να τους στέλνουν προσωπικό υλικό (φωτογραφίες, video κλπ). Εξηγήστε τους οτι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να σας μιλήσουν.

Διαβάσετε εδώ συμβουλές και software για την προστασία του παιδιού στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά τους έφηβους, θα πρέπει να μάθουν κάποια πράγματα για το αλκοόλ και για τα ναρκωτικά, τα οποία μπορεί να τους κάνουν ευάλωτους σε σεξουαλική κακοποίηση. Τονίστε τους ότι πρέπει πάντα να κοιτάζουν το ποτό τους για να μην τους ρίξει κάποιος κάτι μέσα.

«Δεν πρόκειται να συμβεί σε μένα»

Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε αυτούς τίποτα από όσα τους προειδοποιούν οι γονείς τους. Επειδή είναι δύσκολο να τους βγάλετε από το μυαλό αυτή την ιδέα, πρέπει να τους κάνετε να αντιληφθούν ότι πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό.

Όταν μιλάτε για σοβαρά θέματα θα πρέπει να επιλέξετε κάποια στιγμή που θα είστε ήρεμοι και οι δύο. Θα κάτσετε σε ένα ήσυχο μέρος, όχι για παράδειγμα στο αμάξι ενώ οδηγείτε. Θα κλείσετε την τηλεόραση και θα μιλήσετε πρόσωπο με πρόσωπο, προκειμένου το παιδί να αντιληφθεί την σοβαρότητα του θέματος.

Να έχετε ξεκάθαρους κανόνες και απαγορεύσεις

Εάν το παιδί σας δεν ακολουθεί τους κανόνες θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Μια από αυτές ίσως είναι η απομάκρυνση του υπολογιστή από το δωμάτιό του και η απαγόρευση της χρήσης του για ένα διάστημα. Εάν φεύγει από το σχολείο και δεν σας ενημερώνει για το πού θα πάει, ίσως θα πρέπει να του πάρετε το κινητό τηλέφωνο για μερικές μέρες. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι οι κανόνες θέτονται για να ακολουθούνται και όποιος παρεκκλίνει από αυτούς δέχεται τις συνέπειες.

Συμβουλές προστασίας στο διαδίκτυο

Από τη στιγμή που τα παιδιά σας ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο θα πρέπει να τα εκπαιδεύσετε για την ασφαλή περιήγησή τους σε αυτό. Θα πρέπει να τους πείτε ποιες σελίδες μπορούν να επισκέπτονται και ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα γι αυτά. Οι βασικοί κανόνες θα πρέπει να είναι:

• Δεν πρέπει να μιλούν σε αγνώστους. Δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν τι σημαίνει «ξέρω» κάποιον. Δεν πρέπει να μιλούν με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν από την καθημερινότητά τους και από το οικείο τους περιβάλλον.

• Θα πρέπει να αγνοούν τα αιτήματα φιλίας από ανθρώπους που δεν ξέρουν καλά. Οι φίλοι των φίλων θα πρέπει να αποφεύγονται.

• Δεν πρέπει να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες, όπως το πού μένουν ή σε ποιο σχολείο πάνε.

Σαν γονείς θα πρέπει κι εσείς οι ίδιοι να μάθετε να χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να μπορείτε να προστατέψετε αποτελεσματικά τα παιδιά σας. Ακόμη, θα πρέπει να κάνετε λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας για να ελέγχετε τι γίνεται. Πολύ βασικό είναι να απαγορεύσετε στα παιδιά σας την πρόσβαση στο ίντερνετ αργά το βράδυ, αυτό μειώνει την πιθανότητα να το προσεγγίσει κάποιος με κακούς σκοπούς.

Κρατήστε το παιδί σας ασφαλές

Οι περισσότεροι επιτήδειοι γνωρίζουν τα θύματά τους αρκετό καιρό πριν τα παρενοχλήσουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παιδόφιλοι προσεγγίζουν τα θύματά τους και τα κάνουν να τους εμπιστευτούν, τόσο αυτά όσο και τις οικογένειές τους. Όσο περνάει ο καιρός αυξάνουν όλο και περισσότερο τις επαφές και γίνονται πιο οικείοι.

Μιλήστε με τα παιδιά σας σχετικά με τα όρια που έχει κάποιος στο να τα ακουμπάει, ή να κάνει μπάνιο μαζί τους ή ακόμα και να κοιμάται δίπλα τους. Οτιδήποτε ενοχλήσει τα παιδιά ή τα φέρει σε δύσκολη θέση θα πρέπει να το σταματήσουν λέγοντας «φτάνει, ως εδώ». Εάν κάτι τα φέρνει σε δύσκολη θέση, πιθανότατα δεν θα είναι και σωστό.

Σημάδια που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν
Εάν κάποιος, τον οποίον δεν γνωρίζετε καλά:

• Κάνει ακριβά ή ιδιαίτερα δώρα στα παιδιά σας.

• Καλεί το παιδί σε εκδηλώσεις, ενώ αποκλείει άλλους.

• Προσφέρεται να μεταφέρει το παιδί σας με το αυτοκίνητο μόνο του.

• Καλεί το παιδί στο σπίτι του.

• Καλεί το παιδί να κοιμηθούν μαζί.

• Καλεί το παιδί σε μονοήμερες εκδρομές.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει τα παιδιά σας να είναι ενημερωμένα για όλους του κινδύνους που διατρέχουν και για το ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή τους σε ενδεχόμενο συμβάν. Θα πρέπει να τους έχετε δώσει να καταλάβουν ότι οι κανόνες που θέτετε είναι για την ασφάλειά τους και ότι εσείς θα είστε εκεί σε κάθε πρόβλημα που θα προκύψει.

No Comments Yet

Comments are closed