Τα πραγματικά δώρα που χρειάζονται τα παιδιά, τα Χριστούγεννα

H σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Σοφία Λίναρη εξηγεί ποια είναι τα δώρα που πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά την ημέρα των Χριστουγέννων. Μια γιορτή που μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν, και το κέφι και η αγάπη κυριαρχεί παντού.

Μια γιορτή που μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν, πολλά καλέσματα, στολισμοί με χρώματα και φωτάκια, τραγούδια, χαρά και κέφι παντού γύρω μας. Και κάπου εδώ υπάρχει και η έντονη αντίληψη ότι πρέπει να προσφέρουμε και να ανταλλάξουμε δώρα με όσους αγαπάμε και έχουμε κοντά μας. Και σκέφτομαι ότι προσφορά μεγάλη θα ήταν να μοιράζαμε απλόχερα σε όλους θετικά συναισθήματα, αγάπη, κατανόηση, συγχώρεση, ελπίδα, πίστη, δικαιοσύνη, καλοσύνη, σεβασμό, ανεκτικότητα, φροντίδα.

Ποσό όμορφο είναι να εστιάζουμε στα όμορφα χαρακτηριστικά των ανθρώπων γύρω μας και κάθε στιγμή αυτά να συνοδεύουν τις σκέψεις μας και τις αντιδράσεις μας απέναντί τους. Να διδάξουμε στα παιδιά μας, ξεκινώντας από εμάς τους ίδιους, να προσφέρουν όχι μόνο κάποιο αντικείμενο αλλά όμορφες ευχές και συναισθήματα. Να ετοιμάζουν κάρτες που θα σχεδιάζουν για όσους αγαπούν, να γράφουν πώς νιώθουν και να το μοιράζονται μαζί τους. Να φτιάξουμε μαζί τους χάρτινα πολύχρωμα στολίδια για το δέντρο μας που θα γράφουν όμορφα θετικά συναισθήματα. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποκτά ζωή με τα συναισθήματά μας.

Όλοι μας έχουμε ανάγκη από μια καλή και τρυφερή κουβέντα. Ο λόγος είναι το πιο ισχυρό όπλο του πλανήτη και ο όμορφος λόγος μαλακώνει και την πιο σκληρή ψυχή. Ας κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή φέτος λοιπόν: Μαζί με τη λίστα των δώρων, ας φτιάξουμε με τα παιδιά μας και μια λίστα με αγαπημένους μας που μπορεί να αδικήσαμε, να πληγώσαμε ή να προσβάλαμε άθελά μας και να βάλουμε στόχο να διορθώσουμε την κατάσταση. Να ζητήσουμε όπου χρειάζεται συγγνώμη, να πούμε «Σ’ αγαπώ» και να αγκαλιάσουμε σφιχτά όσους ξεχάσαμε αυτή τη χρονιά. Γιατί όλοι χρωστάμε κάπου ένα «Σ’ αγαπώ», μια αγκαλιά, μια συγγνώμη.

Μέσα από την αγάπη, το πνεύμα των Χριστουγέννων θα θριαμβεύσει καθώς και ο συμβολισμός των δώρων του Αϊ-Βασίλη, που δεν μοιράζει απλά δώρα, αλλά ελπίδα, προσμονή, αγάπη, χαρά, επιβράβευση, γέλια και ασφάλεια, γιατί κάθε χρόνο το ξημέρωμα της νέας χρονιάς ανανεώνουμε το ραντεβού μας μαζί του και ξέρουμε πως θα έρθει και την επόμενη. Μας γεμίζει με έναν θησαυρό συναισθημάτων με πιο σπουδαίο απ΄ όλα την πίστη πως, όταν πιστεύουμε σε κάτι με όλη μας την ψυχή, αυτό υλοποιείται. Και όπως λέει το τραγούδι «Σε βλέπει όταν κοιμάσαι στο σπίτι, στη δουλειά, γνωρίζει όπου και να ’σαι, καθεμιά σου σκανταλιά». Το πνεύμα του Αϊ-Βασίλη συμβολίζει εμάς τους ίδιους, τον ανώτερο εαυτό μας, που είναι ο καλύτερος κριτής μας. Ας μάθουμε στα παιδιά μας ότι από όλους μπορούμε να κρυφτούμε, αλλά όχι από τον εαυτό μας και, όταν γράφουν το γράμμα στον Άγιο Βασίλη, είναι σαν να γράφουν στον εαυτό τους σε ένα ημερολόγιο για τη χρονιά που πέρασε και η αλήθεια δεν κρύβεται. Ας παραδεχτούν πού έσφαλαν και ας βάλουν στόχο να κάνουν όμορφες αλλαγές τη νέα χρόνια. Και ας ξεκινήσουν μοιράζοντας τρυφερά συναισθήματα που κάνουν και τα ίδια να χαμογελούν με την οικογένειά τους, τους φίλους, τους δασκάλους τους.

Πηγή:infokids

No Comments Yet

Comments are closed