Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν τα παιδιά τα Χριστούγεννα

Έκκληση προς τους γονείς να παραμείνουν σε εγρήγορση για πιθανούς θανατηφόρους κινδύνους που εμφανίζονται ειδικά την εορταστική περίοδο απηύθυνε η Βικτωριανή Μονάδα Επιτήρησης Τραυματισμών (VISU) στην Αυστραλία. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν κυρίως στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία αποκάλυψε το 7news.com.au έχουν διαπιστωθεί ορισμένες σημαντικές απειλές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από το 2018 έως το 2021. Η ερευνητική μονάδα του Πανεπιστημίου Monash – η οποία συλλέγει δεδομένα και τα παρουσιάζει στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στη Βικτώρια – διαπίστωσε ότι υπήρξαν 193 περιστατικά που σχετίζονται με τραυματισμούς στην εορταστική περίοδο κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ετών. Το 53% από αυτά είχαν λάβει χώρα στο σπίτι. Επιπλέον, οι ηλικίες των παιδιών που πέφτουν κατά κύριο λόγο θύματα τέτοιων ατυχημάτων είναι 0-9 ετών (30 τις εκατό).

Η πλειονότητα όλων των τραυματισμών αφορούσε πτώση (συμπεριλαμβανομένων από ποδήλατα, τραμπολίνα, χόβερμπορντ, σκάλες, σκέιτμπορντ). Άλλοι περιλάμβαναν τραυματισμό σε εκδήλωση σε πάρτι (5 τοις εκατό), κοψίματα που σχετίζονται με το σερβίρισμα του φαγητού (3 τοις εκατό), κοψίματα από χριστουγεννιάτικα στολίδια (8 τοις εκατό) και από πτώσεις χριστουγεννιάτικων δέντρων (3 τοις εκατό). Το 67 τοις εκατό των τραυματισμών από χριστουγεννιάτικα στολίδια επικράτησε επίσης μεταξύ μικρών παιδιών ηλικίας 0-9 ετών – από γενικά κοψίματα έως τραυματισμούς όταν τα παιδιά τα βάζουν στο στόμα τους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Αυστραλοί εκπαιδευτές πρώτων βοηθειών CPR Kids είχαν μοιραστεί εικόνες ακτίνων Χ ενός οκτώ μηνών μωρού που είχε καταπιεί μέρος από στολίδι χριστουγεννιάτικου δέντρου. «Ευτυχώς, υπήρχε αρκετός αέρας για να αναπνεύσει ο μικρός μέχρι να αφαιρεθεί», έγραψε η οργάνωση. Οι εικόνες προέρχονται από το International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology. Οι ερευνητές προειδοποιούν για τους κινδύνους της εορταστικής περιόδου, οπότε τα παιδιά έχουν συνήθως «λιγότερη επίβλεψη και μεγαλύτερη έκθεση σε πιθανά αεροπεπτικά ξένα σώματα».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να είναι σε εγρήγορση και οι γιατροί να αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα της εισρόφησης ξένου σώματος, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών». Η νοσοκόμα Λούσι Όσμπορν είχε μιλήσει νωρίτερα στην ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών CHOICE. Είπε ότι οι αυξήσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία την ημέρα των Χριστουγέννων οφείλονταν εν μέρει στο γεγονός ότι «υπάρχουν, κυριολεκτικά, πολλά περισσότερα αντικείμενα τριγύρω που πρέπει να προσέχουν οι γονείς. Πολύ περισσότερα λαμπερά νέα πράγματα για να πάρουν τα παιδιά στα χέρια τους».

Πηγή:informkind

No Comments Yet

Comments are closed