Μαμαδίστικη φανουρόπιτα με πορτοκαλάδα

Του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, φτιάχνουμε φανουρόπιτα και την πάμε στην εκκλησία να την διαβάσει ο παππάς.

Ο Άγιος Φανούριος μας είναι γνωστός από την εικόνα που βρέθηκε τον 14ο αιώνα στη Ρόδο και παριστάνει τον Μάρτυρα με στρατιωτική ενδυμασία. Η ευλαβής παράδοση του λαού μας περιλαμβάνει πολλές διηγήσεις για την θαυμαστή βοήθεια που παρέχει ο Άγιος Μάρτυρας Φανούριος σε όσους τον επικαλούνται.
Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα πολλοί χριστιανοί παρασκευάζουν την πίττα του Αγίου (φανουρόπιτα) και την προσκομίζουν στο Ναό για να ευλογηθεί, ενώ ταυτόχρονα τελείται Δέηση υπέρ υγείας, θείας βοηθείας και σωτηρίας των μελών της οικογένειας. Πρόκειται για ένα λαϊκό έθιμο, σχετικά πρόσφατο, που έχει γίνει πλέον πανελλήνιο και ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών.

Φτάξτε την πιο τέλεια Μαμαδίστικη Φανουρόπιτα!

Υλικά:

1/2 κιλό αλεύρι
300 γραμ. πορτοκαλάδα με ανθρακικό
300 γραμ. ελαιόλαδο
300 γραμ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. γαρύφαλο
1 κ.γλ. κανέλα
125 γραμ. καρύδια
125 γραμ. σταφίδες
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνούμε όλα τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη, το γαρύφαλο, την κανέλα και τη μαγειρική σόδα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψάκι και το ισιώνουμε πιέζοντας με βρεγμένα χέρια για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Ψήνουμε για περίπου μία ώρα.

Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.

No Comments Yet

Comments are closed