
Μικρές συμβουλές γιατί τα θεμέλια για την υγεία του παιδιού σας αρχίζουν από την καλή διατροφή:
-
- Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης: Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το άσπρο ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι με προϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης τα δημητριακά που προσφέρετε στα παιδία καλό θα ήταν να έχουν τουλάχιστον 2 γρ. φυτικές ίνες ανα μερίδα.
- Προσέξτε τα λίπη που χρησιμοποιείτε: Να προτιμάτε το ελαιόλαδο γενικά για το μαγείρεμα σας. Να αφαιρείτε το εμφανές λίπος από το κρέας και να διαλέγετε άπαχα γαλακτοκομικά προιόντα. Αποφεύγετε τα γρήγορα/ έτοιμα φαγητά και να φτιάχνετε συχνά φαγητά που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (π.χ. σολομό, τόνο, καρύδια).
- Επιλέξτε θρεπτικά σνακ και ποτα: Προσφέρετε στα παιδιά σνακ όπως γιαουρτάκια, ξηρούς καρπούς, κράκερ ολικής άλεσης, ποπ κορν, ρυζογκοφρέτες, καροτα με χούμους κ.λ.π. Αποφύγετε τα αναψυκτικά -1 την βδομάδα- και φροντίστε να πίνουν αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε 100% φυσικούς χυμούς παρά φρουτοποτά που είναι ψηλά σε ζάχαρη και χρωστικές ουσίες.
- Προτιμήστε καλές πηγές πρωτεΐνης: μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά την πρωτεΐνη που χρειάζονται όχι μόνο από το κρέας, αλλά και από το ψάρι, τα όσπρια, το γάλα, το τυρί και τα αυγά. Στοχεύετε να έχετε ψάρι ή πουλερικά στο διαιτολόγιο τους τουλάχιστον 1 φορά τη βδομάδα.
- Προωθήστε το ουράνιο τόξο από φρούτα και λαχανικά: Τα παιδιά πρέπει να κατανώλουν 5 ή και περισσότερες μερίδες από φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Οι μερίδες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν όλα τα χρώματα από φρούτα και λαχανικά για να παίρνουν διαφορετικές θρεπτικές ουσίες. Και να θυμάστε πως είναι καλύτερο να επιλέγουμε φρουτα και λαχανικά εποχής.
Δοκιμάστε τα πιο κάτω:
-
- Προσφέρετε στο παιδί σας ένα υγιεινό σνακ την ημέρα.
- Φροντίστε τα γεύματα του παιδιού σας να συνοδεύονται παντα με λαχανικά ακόμη και αν δεν του αρέσουν ιδιαίτερα.
- Προσθέστε φυτικές ίνες στο διαιτολόγιο του (πχ. αντικαταστέιστε το άσπρο ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης).
- Φροντίστε να ακολουθάτε και εσεις μια υγιεινή διατροφή έτσι ώστε να δίνετε στο παιδί σας το καλο παράδειγμα.
- Προσφέρετε επιλογές στα γεύματα τους (πχ. μεταξύ δύο λαχανικών) για να τους δίνετε η ανεξαρτησία που συνήθως ζητάνε.
- Αλλάξτε τον τρόπο που μαγειρεύετε. Αποφέυγετε τελείως τα τηγανιτά.
- Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «πρέπει να φας το συγκεκριμένο φαγητό» γιατι αυτό αμέσως τους αφαιρεί την απόλαυση του φαγητού.
- Μαγειρέψτε μαζί τους αφήνοντας τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους.
- Δημιουργήστε κανόνες για τα φαγητά πχ. να μην απαγορεύονται τα αναψυκτικά, αλλα να περιορίζονται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε γενέθλια και γιορτές.
- Προσφέρετε μικρές ποσότητες γλυκών για να μην νιώθει το παιδί ότι δεν δικαιούται να φάει κάτι γλυκό όταν το θέλει.
- Μην αφήνετε τα παιδιά πάρα πολλές ώρες χωρίς έστω ένα μικρό σνακ γιατί όταν πεινάσουν συνήθως γίνονται νευρικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην φάνε όσο θα έπρεπε.
- Αποφύγετε να τα σερβίρετε μεγάλες μερίδες γιατί ίσως τα φοβίσουν, με αποτέλεσμα να μη δοκιμάσουν το φαγητό. Καλύτερα σερβίρετε μικρές μερίδες στα παιδιά και αν πεινάνε ακόμα θα ζητήσουν από μόνα τους κι’ άλλο φαγητό.
- Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι σαν οικογένεια. Είναι αποδεδειγμένο πως τα παιδιά που δεν τρώνε στο τραπέζι, τρώνε πιο λιγα φρούτα και λαχανικά και περισσότερα ανθυγιεινά σνακ.
- Τέλος η ιδέα του «καθαρού πιάτου» έχει ξεπεραστει. Ποτέ μην πιέζετε τα παιδιά να τρώνε κάτι που δεν θέλουν. Δοκιμάστε το ίδιο φαγητό όταν το παιδί βρίσκετε σε μια πιο ευχάριστη διάθεση ή προσπαθήστε να το μαγειρέψετε με διαφορετικούς τρόπου.
Γεωργία Παπαλλή
Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Καππαδοκίας 9 (γραφείο 3), 2028 Στρόβολος
97619034 – 22026716