Μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του Internet;

Πότε χαμογελάσατε, λυπηθήκατε ή εκνευριστήκατε τελευταία φορά από κάτι που είδατε στο διαδίκτυο; Κάθε πότε κάνετε αναζήτηση για κάτι που σας ενδιαφέρει στις search engines; Εν τέλει, πού είστε αυτήν τη στιγμή;

Πλέον το Internet δεν είναι απλά ένα κομμάτι του κόσμου μας. Καθένας από εμάς αποτελεί ένα μικρό τμήμα του κόσμου του Internet. Η αλλαγή αυτή, είτε την έχουμε συνειδητοποιήσει είτε όχι, επιδρά στην εξέλιξη των παιδιών μας. Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και υπεύθυνη στάση από όλους μας.

Το διαδίκτυο είναι ο σύγχρονος Ιανός. Ο ρωμαϊκός θεός με τα δύο πρόσωπα.

Ποιος δεν θέλει το παιδί του να έχει πρόσβαση σε μια τεράστια πηγή πληροφοριών και γνώσεων που ανανεώνονται συνεχώς; Υπάρχει κανείς που δεν επιθυμεί η κόρη ή ο γιος του να αποκτήσει ευκολότερα δεξιότητες όπως η χρήση Η/Υ και η εκμάθηση ξένων γλωσσών; Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε δημιουργικούς ενήλικες με ανοιχτό μυαλό, καλή σχέση με την τεχνολογία, φρέσκες ιδέες και διευρυμένους ορίζοντες;

Ευτυχώς ή δυστυχώς, τίποτα στη ζωή δεν είναι απόλυτα καλό ή κακό και από τον κανόνα αυτόν δεν ξεφεύγει η νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τη χρήση του Internet από παιδιά, το 14% είχε τουλάχιστον μία αρνητική διαδικτυακή εμπειρία που επέδρασε στην ψυχοσύνθεσή του κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, το 8% είχε έρθει σε επαφή με αγνώστους, το 3% ένιωσε έντονο φόβο από κάτι που είδε online και το 2% εκτέθηκε σε υλικό σεξουαλικής φύσεως που το έκανε να νιώσει άβολα.

Η ερώτηση κλειδί είναι η εξής:
Πώς αποφεύγουμε τις αρνητικές προεκτάσεις χωρίς να χάσουμε τις θετικές;

Το μεγαλύτερο μέρος της απάντησης κρύβεται σε μία μόνο λέξη: διαπαιδαγώγηση.

Οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά τους με απλό τρόπο και με τη χρήση παραδειγμάτων τους κινδύνους της ζωής, να τους προτρέπουν να μην έχουν επαφές με αγνώστους και να μην μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες διαδικτυακά. Η σωστή επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού θέτει τις βάσεις για μια σχέση κατανόησης και εμπιστοσύνης. Ως αποτέλεσμα, το παιδί θα ενημερώσει τους γονείς του για οτιδήποτε περίεργο ή ακατανόητο συναντήσει online. Επίσης, βοηθά πολύ η σε συνεργασία με τα παιδιά θέσπιση κοινώς αποδεκτών κανόνων χρήσης του Internet.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συστάσεις η εφαρμογή των οποίων θα καταστήσει ασφαλέστερη τη χρήση του Ιnternet από τα παιδιά:

  •  Η Microsoft και η Apple προσφέρουν parental control features τα οποία καλό θα ήταν να ενεργοποιήσετε σε όλους τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας.
  •  Εξηγήστε στα παιδιά σας πως πρέπει να έχουν online επαφή μόνο με άτομα που έχουν προηγουμένως γνωρίσει εκτός διαδικτύου και έχουν την έγκρισή σας.
  •  Μάθετε στα παιδιά σας να μη δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία.
  •  Τα παιδιά λατρεύουν το YouTube και είναι λογικό. Η εύκολη πρόσβαση σε αυτό μπορεί να οδηγήσει στην έκθεσή τους σε ακατάλληλο για ανηλίκους υλικό. Η λύση; Η Google έχει δημιουργήσει το YouTube Kids, ένα περιβάλλον ειδικό για παιδιά.
  •  Ένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προτιμούν τα παιδιά είναι το Facebook.
    Μην ξεχνάτε ότι η δημιουργία λογαριασμού απαιτεί χρήστη ηλικίας άνω των 13 ετών και προφανώς δεν πρόκειται για το πλέον ασφαλές περιβάλλον για παιδιά. Από τη στιγμή που το παιδί σας το χρησιμοποιεί, πρέπει οπωσδήποτε να του εξηγήσετε πως δεν θα πρέπει να είναι φίλη/φίλος στο Facebook με άτομα που δεν γνωρίζει εκτός διαδικτύου.
    Επίσης, καλό θα ήταν να ρυθμίσετε τα settings του profile του αποφεύγοντας τη δημιουργία public λογαριασμού.
  •  Να ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω browser history τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά σας ώστε να είστε πάντα βέβαιοι για το ότι περιέχουν κατάλληλο για ανηλίκους περιεχόμενο.
  •  Να έχετε πάντα πρόσβαση στους λογαριασμούς email και social media των παιδιών σας.
  •  Μάθετε στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν αποκλειστικά search engines for children, τα οποία διαθέτουν φίλτρα και λειτουργίες γονικού ελέγχου.

  Δημήτρης Μελίδης
Communications Consultant

No Comments Yet

Comments are closed