Η Έλενα, ο ιερέας θετός της πατέρας και μια κοινωνία ανίκανη…
Μια αλληλουχία γεγονότων, μια κρατική μηχανή που στάθηκε ανίκανη και μια κοινωνία που “καταδίκασε” ένα θύμα και “αθώωσε” τον θύτη, συνθέτουν την τραγική ιστορία της άτυχης Έλενας η οποία βρέθηκε προ ημερών νεκρή και η ιστορία της που ήρθε στο φως, συγκλόνισε.
Η μοίρα της Έλενας, προδιαγεγραμμένη. Παιδί γονέων που δεν ήταν κατάλληλοι για την φροντίδα και το μεγάλωμα της, στα τρία της χρόνια, το κράτος την ανέθεσε σε ανάδοχη οικογένεια.
Μια οικογένεια ευυπόληπτη, με “γονείς ικανούς” να την μεγαλώσουν, όπως αποφάνθηκε το Γραφείο Ευημερίας.
Ωστόσο, κάθε άλλο παρά έτσι ήταν, η Έλενα γνώρισε το άσχημο πρόσωπο της ζωής στην τρυφερή ηλικία των τριών καθώς ο “πατέρας” της, ιερέας στο επάγγελμα, την κακοποιούσε σεξουαλικά ενώ η “μητέρα” της την κακοποιούσε σωματικά, αποφάνθηκε το δικαστήριο.
Ανατρέχοντας στην ιστορία της Έλενας, μέσω δικαστικών αποφάσεων και δημοσιευμάτων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, αποκαλύπτεται η φρίκη την οποία ζούσε, χωρίς να μπορέσει να την αποκαλύψει.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η μικρή τότε Έλενα δεν μπορούσε να εκμυστηρευτεί το τί περνούσε στη “μητέρα” της καθώς και αυτή την κακομεταχειριζόταν, ενώ η λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας που την επισκεπτόταν σπάνια δεν έχαιρε της εμπιστοσύνης της.
Η Έλενα έμεινε στο σπίτι-κολαστήριο μέχρι και τα 10 της χρόνια, ωστόσο πολύ αργότερα βρήκε το θάρρος να καταγγείλει στην αστυνομία τα όσα πέρασε.
Η καταγγελία της εναντίον του ιερέα έγινε το 2011 “όταν λόγω αυξημένου άγχους επισκέφθηκε ψυχολόγο με την οποία αργά και σταθερά δημιούργησε μια σχέση εμπιστοσύνης ώστε να της εκμυστηρευθεί τα όσα της είχαν συμβεί”.
Στην αρχή της ήταν πολύ δύσκολη να μιλήσει στην Αστυνομία για τα όσα πέρασε, ωστόσο η ανάγκη της να αποδοθεί αλλά και να ηρεμήσει η ψυχή της την οδήγησαν στο να δώσει κατάθεση και ο ιερέας να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
Το μικρό κοριτσάκι τότε, όταν ο “πατέρας” της την επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά στο κρεβατάκι της, δεν μπορούσε να αντιληφθεί την διάσταση των όσων συνέβαιναν λόγω της ηλικίας της, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ο ιερέας της έλεγε ότι την αγαπά και έτσι το εκλάμβανε και η ίδια.
Μεγαλώνοντας αντιλήφθηκε, αισθανόταν διαφορετική από ένα άλλο συνηθισμένο άνθρωπο, δεν μπορούσε να δημιουργήσει φυσιολογική σχέση ενώ ένιωθε ακόμη ενοχές και ντροπή.
Η κατακραυγή της κοινωνίας στο… θύμα
Όταν ο ιερέας βρέθηκε ενώπιον δικαστηρίου και όταν όλη η φρίκη που πέρασε στα χέρια του η Έλενα αποκαλύφθηκε, η μικρή κοινωνία στην οποία ζούσε ο ιερέας όχι μόνο δεν την στήριξε αλλά στάθηκε εναντίον της υποστηρίζοντας σθεναρά τον ιερέα και την οικογένεια του.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι οποίες έζησαν από κοντά τα τεκταινόμενα, μας ανέφεραν πως η κοινωνία θεωρούσε ότι η Έλενα έλεγε ψέματα ενώ την κατηγορούσαν ότι ήταν ναρκομανής και ήθελε απλά να σπιλώσει το όνομα του ιερέα.
Και δεν σταμάτησαν εκεί, πηγαίνοντας στο Δικαστήριο, την έβριζαν και τάσσονταν υπέρ του ιερέα, ενώ την κατηγορούσαν ότι έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα.
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, η Έλενα μάζεψε όσα αποθέματα ψυχής της είχαν απομείνει και κατέθεσε εναντίον του στο Δικαστήριο, το οποίο τον έκρινε ένοχο και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για μαζική διάπραξη εκατοντάδων ασέμνων επιθέσεων, απόφαση την οποία και επικύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο άσκησε έφεση ο ιερέας.
Ακόμη και τότε, η μικρή κοινωνία, το χωριό στο οποίο ζούσε ο ιερέας, έκανε λόγω για σκευωρία.
Ο “αθωωμένος” από την Εκκλησία και ο Γολγοθάς της Έλενας
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2015, ο ιερέας εκτίοντας την 18μηνη ποινή φυλάκισης του, ανέπνεε πλέον αέρα ελευθερίας.
Ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, αποφάνθηκε ότι ο ιερέας είναι αθώος, με τον Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής τότε να αναφέρει πως η εκκλησία σέβεται την απόφαση των δικαστηρίων του κράτους και ο ιερέας δεν τοποθετήθηκε σε ενορία.
Ωστόσο, “η εκκλησιαστική δικαιοσύνη, η οποία εξέτασε όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιερέας είναι αθώος”.
“Μάλιστα όπως είπε η εκκλησία κάλεσε ειδικό καθηγητή ψυχιατρικής ειδικευμένο σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ο οποίος γνωμάτευσε πως δεν προκύπτει ενοχή του ιερέα και προκύπτουν πολλά ερωτηματικά”, ανέφερε δημοσίευμα.
Ο ιερέας μετά την αποφυλάκιση του, τοποθετήθηκε σε γυναικείο μοναστήρι και του δόθηκε δωρεάν σπίτι δίπλα σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο.
Τα πράγματα όμως για την Έλενα δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά.
Το θύμα, εξακολουθούσε να παλεύει με τους δαίμονες της, ανήμπορη να ξεχάσει τα όσα τραγικά της είχαν συμβεί. Αποκομμένη από όλους, ζώντας την κατακραυγή γιατί βρήκε το σθένος να μιλήσει για τα όσα πέρασε, δεν μπόρεσε ποτέ να τα ξεπεράσει.
Η τελευταία πράξη του δράματος
Λίγα χρόνια μετά την καταδίκη του ιερέα, η Έλενα ζούσε τον δικό της Γολγοθά έχοντας κοντά της πολύ λίγους ανθρώπους να νοιάζονται γι΄ αυτήν.
Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της.
Η Έλενα, ήταν ένα από τα εκατοντάδες παιδιά που ζουν με τον εφιάλτη της κακοποίησης. Ζουν με την ελπίδα ότι κάποιος θα γνοιαστεί γι΄ αυτά και θα τα σώσει. Ζουν με την ελπίδα πως δεν είναι μόνα.