Με βροχές σημαδεύτηκαν οι πρώτες ημέρες του καλοκαιριού.
Κι αν διερωτάστε πώς αναμένεται ότι θα κινηθεί το φετινό καλοκαίρι σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες, αν και δεν υπάρχει τίποτα απόλυτο, η OffsiteCy έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα στους αρμοδίους.
Όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Δρ Κλεάνθης Νικολαΐδης, η θερμοκρασία τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο αναμένεται να κινηθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η φύση δεν θα μας εκπλήξει. Τα στοιχεία προέρχονται από το δελτίο της εποχικής πρόγνωσης καιρού που εκδίδει το Τμήμα Μετεωρολογίας το πρώτο
δεκαήμερο του μήνα. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί το νέο δελτίο που θα περιλαμβάνει τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, οι θερμοκρασίες που προβλέπονται από τον σταθμό της Αθαλάσσας στη Λευκωσία θα κινηθούν στα κανονικά επίπεδα με μέση θερμοκρασία τους 34 βαθμούς κελσίου σε ότι αφορά τον Ιούνιο, και τους 37 βαθμούς κελσίου για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν συγκριτικά με τις μέσες τιμές της θερμοκρασίας των καλοκαιρινών μηνών των προηγούμενων 30 χρόνων.
Ο Ιούνιος αναμένεται θερμοκρασιακά θα συνεχίσει να είναι κανονικός.
Ο Ιούλιος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά σε ολόκληρη την Κύπρο θα είναι κανονικός, ενώ στα
ανατολικά θα είναι κατά 1 με 2°C ψυχρότερος του κανονικού. Σε σχέση με το αναμενόμενο ύψος
βροχής αυτό αναμένεται ότι στα δυτικά θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του 50% του κανονικού, ενώ στα
ανατολικά θα είναι μέχρι και 200% του κανονικού.
Πάντως, ο κ. Νικολαΐδης τονίζει ότι οι καταιγίδες δεν γίνονται αντιληπτές από το συγκεκριμένο μοντέλο και έτσι δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνιση τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αν και οι συγκεκριμένοι μήνες χαρακτηρίζονται ούτως ή άλλως ως ξηροί. Αυτό το φαινόμενο είχαμε εξάλλου και αυτές τις ημέρες με βροχές και καταιγίδες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν εξαρχής από το μοντέλο εποχικής πρόγνωσης.
Τον Ιούλιο, κλιματικά, καταγράφονται τα χαμηλότερα ύψη αθροιστικής βροχής.
Η εποχική πρόγνωση που παρουσιάζεται, παράγεται και εκδίδεται από το 2009, ειδικά για την περιοχή της Νότιο ‐ Ανατολικής Ευρώπης, από την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας. Το όλο πρόγραμμα βρίσκεται κάτω από την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Η προσπάθεια έχει την ονομασία South‐East European Climate Outlook Forum (SEECOF). Το μοντέλο από το οποίο παράγεται η συγκεκριμένη εποχική πρόγνωση είναι δυναμικό και έχει πολλές ομοιότητες με τα μοντέλα βραχείας πρόγνωσης καιρού. Έτσι και αυτό το μοντέλο εμπεριέχει αβεβαιότητα (όπως κάθε προϊόν πρόγνωσης καιρού) γι αυτό και είναι δυνατό να παρουσιάζει αποκλίσεις από τον πραγματικό καιρό, που κατά μέσο όρο θα επικρατεί κάθε μήνα.
Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα
Ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος, Τάσος Ιεροδιακόνου ο οποίος σχεδόν πάντα προβλέπει με ακρίβεια τις καιρικές συνθήκες, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα ώστε να προβλεφθεί με ακρίβεια το τι θα γίνει τους επόμενους τρεις μήνες.
Όπως αναφέρει ο ίδιος κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές μέσα από επιστημονικές κοινότητες καθώς από στατιστικά δεδομένα από τα οποία προκύπτουν οι εποχικές προβλέψεις. ”Ωστόσο, αρκετές φορές πέφτουν έξω αφού σε πρόβλεψη πέραν των 3-4 ημερών τα ποσοστά επιτυχίας πέφτουν δραματικά διότι αν και υπάρχουν αρκετά καλά επιστημονικά εργαλεία, η φύση είναι απρόβλεπτη”, τονίζει ο ίδιος.
Παρόλα ταύτα, ο Τάσος Ιεροδιακόνου, πιστεύει ότι το φετινό καλοκαίρι θα κυλήσει κανονικά για τα κυπριακά δεδομένα. ”Πάλι είναι ζεστό το επόμενο διάστημα αφού για εσωτερικό η θερμοκρασία κυμαίνεται σαν μέσος όρος στους 38 βαθμούς για Ιούλιο και Αύγουστο και στα παράλια σε 30-33 βαθμούς, ενώ στα ορεινά γύρω στους 28 βαθμούς.
Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχουν ωστόσο πιθανότητες να δεχόμαστε έντονα κύματα ζέστης αλλά με μικρή διάρκεια όπου η θερμοκρασία για κάποιες ημέρες θα φθάνει και θα ξεπερνά ακόμη και τους 40 βαθμούς.
Ο κ. Ιεροκόνου δεν θεωρεί όμως ότι η θερμοκρασία θα ξεπερνά κατά πολύ τους 40 βαθμούς.
”Δεν μπορεί να συνδεθεί το γεγονός το ότι τους προηγούμενους μήνες δεχόμασταν έντονα κύματα ζέστης με θερμοκρασίες που έφταναν και τους 10 βαθμούς πάνω της κανονικής θερμοκρασίας ότι το καλοκαίρι θα φτάσει και τους 50 βαθμούς. Δεν έχουν καμμία σχέση αυτά τα δυο διότι η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας είναι διαφορετική τους χειμερινούς από τους καλοκαιρινούς μήνες. Από μεσημβρινή πάμε σε ζωνική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας”.
Σε ότι αφορά το θέμα της βροχόπτωσης, ο Τάσος Ιεροδιακόνου εκφράζει πάλι την προσωπική του εκτίμηση, αναφέροντας ότι τους καλοκαιρινούς μήνες δεν παρατηρείται και κάτι ιδιαίτερο εκτός από κάποιες αστάθειες στα ορεινά που φέρνουν τοπικές βροχές-καταιγίδες. ”Πιστεύω ότι αυτό θα το έχουμε και τους επόμενους μήνες δηλαδή κάποια μικρά διαστήματα αστάθειας θα φέρνουν τοπικές βροχές-καταιγίδες. Θέλω να πιστεύω θα είναι ένα καλοκαίρι που θα σηματοδοτεί ένα καλύτερο χειμώνα από θέμα βροχών αλλά αυτό είναι πολύ νωρίς να το λέμε από τώρα”, καταλήγει ο ίδιος.