Η απόφαση του δικαστηρίου για το θανατηφόρο με θύμα το 5χρονο κοριτσάκι!

Υπό την επήρεια ηρωίνης ο 35χρονος που αποκοιμήθηκε στο τιμόνι

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε σήμερα στον Penchev Milen Stefanov, 35 χρόνων από τη Βουλγαρία ποινή φυλάκισης 2μιση χρόνων, στέρηση κατοχής άδειας οδηγού για 4 χρόνια και 10 βαθμούς ποινής, αφού κρίθηκε ένοχος ύστερα από δική του παραδοχή σε τέσσερις κατηγορίες που αφορούν πρόκληση του θανατηφόρου δυστυχήματος της 25ης Ιουνίου 2018, με θύμα την Μαρία – Χριστίνα Δημητρίου, 5 χρόνων από τη Λάρνακα.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου στην απόφαση της αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης σύμφωνα με τα οποία το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της 25ης Ιουνίου 2018 στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας – Ριζοελιάς.

Το σαλούν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 35χρονος, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας – Ριζοελιάς πριν την έξοδο για Αραδίππου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται συγκρούστηκε στο πίσω μέρος διπλοκάμπινου οχήματος που οδηγούσε 35χρονος από τη Λάρνακα, έχοντας συνοδηγό τη 35χρονη σύζυγο του και συνεπιβάτες τα τρία τους παιδιά ένα κοριτσάκι 5 χρόνων και δύο αγοράκια 3 και 9 χρόνων.

Μετά τη σύγκρουση το διπλοκάμπινο αυτοκίνητο ανατράπηκε εντός του αυτοκινητόδρομου, ενώ το σαλούν όχημα ακινητοποιήθηκε επίσης εντός του αυτοκινητόδρομου, σε απόσταση 350 μέτρων περίπου από το σημείο της σύγκρουσης.

Όλοι οι επιβαίνοντες στα οχήματα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε το θάνατο του 5χρονου κοριτσιού και το σοβαρό τραυματισμό του 3χρονου παιδιού και της 35χρονης.

Νεκροτομή στη σορό της 5χρονης διενήργησε ο ιατροδικαστής Νικόλας Χαραλάμπους ο οποίος αποφάνθηκε ότι ο θάνατος της προήλθε από βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση συνεπεία τροχαίου ατυχήματος.

Αποκοιμήθηκε στο τιμόνι

Ανακρινόμενος ο αλλοδαπός παραδέχθηκε στην Αστυνομία ότι ευθυνόταν για την πρόκληση του δυστυχήματος γιατί κοιμήθηκε ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του και ότι οδηγούσε υπό την επήρεια ηρωίνης.

Αναφερόμενη στις προσωπικές συνθήκες του κατηγορουμένου, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου είπε πως άρχισε τη χρήση κάνναβης σε ηλικία 13 χρόνων και τη χρήση ηρωίνης στα 17 του, ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν καθαρός ωστόσο αρχές του 2018 ξανάρχισε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ζήτησε βοήθεια και εντάχθηκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Ανέφερε ακόμα ότι ο 35χρονος έπαιρνε μεταξύ άλλων αγχολυτικά και υπνωτικά φάρμακα και πως είχε προβεί σε χρήση ηρωίνης λίγες μόνο μέρες πριν την πρόκληση του δυστυχήματος. Επίσης αναλύσεις που διενεργήθηκαν εντοπίστηκαν στο αίμα του ουσίες που υποδηλώνουν χρήση ηρωίνης.

Είπε επίσης ότι ο κατηγορούμενος την συγκεκριμένη ημέρα πήγαινε να δει τον ψυχίατρο του για να συζητήσουν τις παρενέργειες που είχε στην υγεία του από τη χρήση των φαρμάκων, αφού μεταξύ άλλων ένοιωθε υπνηλία, ότι έχασε την έξοδο προς την Ορόκλινη όπου ήταν το γραφείο του γιατρού και συνέχισε την πορεία του μέχρι το κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς για να επιστρέψει πίσω.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου ο 35χρονος παραδέχθηκε ότι είχε αποκοιμηθεί στο τιμόνι και ότι έχασε τον έλεγχο του οχήματος του «αναλαμβάνοντας έμπρακτα τις ευθύνες» για την πρόκληση του θανατηφόρου ατυχήματος. Ο κατηγορούμενος μόλις ενημερώθηκε για το θάνατο της 5χρονης εξέφρασε «θλίψη, πόνο και μεταμέλεια» για την πράξη του.

Από τις πιο σοβαρές υποθέσεις του είδους της

Η Πρόεδρος του Σώματος σημείωσε πως «η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ανάμεσα στις πιο σοβαρές του είδους της», χαρακτήρισε «απαράδεκτη την οδική συμπεριφορά του κατηγορούμενου» και είπε ότι «δεν έπρεπε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και πως μόλις αισθάνθηκε υπνηλία έπρεπε να βγει από το δρόμο και να σταματήσει το όχημα του. Δεν θα έπρεπε να οδηγεί αφού λόγω της κατάστασης του δεν διασφαλιζόταν  η αναγκαία καθαρότητα σκέψης που θα του επέτρεπε να οδηγεί συγκεντρωμένα».

Είπε ακόμα ότι «με την επιλογή του να οδηγήσει το αυτοκίνητο, αψηφώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης του, δημιούργησε σοβαρότατο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή άλλων ατόμων στο δρόμο» και πως «σε μία μόνο στιγμή η Μαρία Χριστίνα Δημητρίου έχασε τη ζωή της, ενώ η τραγική αυτή κατάληξη θα μπορούσε τόσο εύκολα να αποφευχθεί».

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου σημείωσε πως «το δυστύχημα οφείλεται σε πράξεις και παραλείψεις του κατηγορουμένου που επέδειξε έντονη εγωιστική συμπεριφορά» και τόνισε ότι «εάν δεν επεδείκνυε αδιαφορία για το τι εν γνώσει του θα μπορούσε να συμβεί» το δυστύχημα θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο έλαβε υπόψη υπέρ του κατηγορουμένου τη θετική στάση του απέναντι στις ανακριτικές αρχές, το γεγονός ότι παραδέχθηκε αμέσως ενοχή για την πρόκληση του δυστυχήματος, ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και είναι εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες και το λευκό ποινικό του μητρώο.

Προστίθεται ακόμα ότι «περιπτώσεις όπως αυτή καθώς και άλλες πρόσφατες δείχνουν πόσο εύκολα η χρήση ναρκωτικών ουσιών από οδηγούς οχημάτων, μπορεί να επιφέρουν σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο σε ανυποψίαστα άτομα».

Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 2μιση χρόνων στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς και ποινή φυλάκισης 30 ημερών στην κατηγορία για οδήγηση χωρίς ισχύουσα άδεια οδήγησης, αφού η άδεια οδήγησης που κατείχε στη Βουλγαρία είχε λήξει από το 2014.

Οι ποινές συντρέχουν ενώ το Δικαστήριο επέβαλε επίσης στον κατηγορούμενο στέρηση κατοχής άδειας οδήγησης για διάρκεια 4 χρόνων αρχίζοντας από σήμερα και 10 βαθμούς ποινής.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα της συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου για αναστολή της ποινής φυλάκισης του και διέταξε όπως η φυλάκιση του είναι άμεση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Αστυνομία η συγκεκριμένη ποινή είναι η μεγαλύτερη που επιβλήθηκε ποτέ για τέτοιου είδους αδίκημα, από Δικαστήριο στη Λάρνακα, τα τελευταία χρόνια.

πηγή: ΚΥΠΕ
No Comments Yet

Comments are closed