Η πρόταση νόμου για αποποινικοποίηση των αμβλώσεων θα τεθεί στις 30 Μαρτίου για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η κατ` άρθρο συζήτηση της πρότασης νόμου που στόχο έχει να τροποποιήσει τις σχετικές διατάξεις του ποινικού κώδικα γι’ αυτό το ζήτημα έχει ολοκληρωθεί κατά τη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα μέλη της οποίας θα τοποθετηθούν την επόμενη Δευτέρα, 26 Μαρτίου.
Η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι η συζήτηση της πρότασης νόμου που τροποποιεί τον ποινικό κώδικα όσον αφορά το θέμα των αμβλώσεων έχει ολοκληρωθεί.
Η κα. Κυριακίδου είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων ενώ θα ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιέχει πολλές άλλες παραμέτρους, πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι στη νέα πρόταση θα υπάρχει υποχρεωτική συμβουλευτική πριν να υπάρξει διακοπή της κύησης, στα θέματα που αφορούν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την προφύλαξη.
«Η Νομική Υπηρεσία μας εξήγησε ότι αυτά δεν μπορούν βεβαίως να μπουν στον ποινικό κώδικα», είπε εκφράζοντας την ελπίδα η νέα ολοκληρωμένη πρόταση να είναι έτοιμη μετά το Πάσχα «και να ψηφιστεί σαν ξεχωριστό νομοσχέδιο ώστε να συμπεριλαμβάνει τα πάντα».
Η κα. Κυριακίδου είπε ότι στόχος της τροποποίησης του ποινικού κώδικα και της αποποινικοποίησης είναι να μειωθεί ο αριθμός των ανεπιθύμητων κυήσεων και όχι να αυξηθεί ο αριθμός των αμβλώσεων. «Στις χώρες όπου έγινε αποποινικοποίηση αλλά ταυτόχρονα και σωστή αντιμετώπιση με συμβουλευτική και άλλα μέτρα μειώθηκε ο αριθμός των ανεπιθύμητων κυήσεων», σημείωσε.
«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να μειωθεί ο αριθμός των ανεπιθύμητων κυήσεων ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αμβλώσεων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που θα δίνει την ευκαιρία να υπάρχει σωστή προσέγγιση και συμβουλευτική. Μέχρι τότε όμως προχωρήσαμε στην αναγκαία ρύθμιση του ποινικού κώδικα με την οποία αποποινικοποιείται το θέμα των αμβλώσεων για να σταματήσει να υπάρχει αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα…», πρόσθεσε.
Η κα Κυριακίδου είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στον τόπο μας για το θέμα αυτό και πώς οι γιατροί προχωρούν σε αμβλώσεις «και το ξέρουμε όλοι, χωρίς να είναι καλυμμένοι από το νόμο».
Είπε επίσης ότι «πολλές νεαρές -όπως έχουμε πληροφορηθεί- πηγαίνουν στα κατεχόμενα και αγοράζουν σκευάσματα στην προσπάθεια τους να διακόψουν μια εγκυμοσύνη και βάζουν τον εαυτό τους σε μεγάλους κινδύνους διότι δεν καλύπτονται όπως είναι σήμερα ο ποινικός κώδικας. Εμείς όλα αυτά θέλουμε να τα ρυθμίσουμε…», συμπλήρωσε.
Ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα το θέμα τα τεθεί στη συνεδρία της Επιτροπής για τοποθέτηση και στη συνέχεια θα προωθηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 30 Μαρτίου.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα σε δηλώσεις της είπε ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια συζήτησης, προσπάθειας και πιέσεων για να φτάσει το θέμα εδώ που βρίσκεται σήμερα.
Σημείωσε ότι η Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα την κατ’ άρθρο συζήτηση της πρότασης νόμου που εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία που διέπει της αμβλώσεις. «Μιας πρότασης νόμου που ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ η οποία έτυχε στήριξης και από άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα», είπε.
Η κα. Σάββα είπε ότι η πρόταση νόμου θα τεθεί για τοποθέτηση την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή και ακολούθως θα οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση. «Η πρόταση νόμου ουσιαστικά εκσυγχρονίζει μια απαρχαιωμένη νομοθεσία που έχει ξεπεραστεί από την ίδια την κοινωνία και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας αλλά και ούτε αναγνωρίζει το δικαίωμα της να αποφασίζει η ίδια για το σώμα της», πρόσθεσε.
Το ΑΚΕΛ, είπε, προσεγγίζει το θέμα των αμβλώσεων με τελικό στόχο να υπάρξει μια συνεχής μείωση των ανεπιθύμητων κυήσεων. «Στόχος μας είναι να εγκριθεί σε πρώτο στάδιο η συγκεκριμένη πρόταση νόμου ώστε να προστατεύονται οι γυναίκες αλλά και οι γιατροί και εντός δύο μηνών θα καταθέσουμε καινούργια πρόταση νόμου μέσω της οποίας θα αφαιρεθεί από τον ποινικό κώδικα το ζήτημα των αμβλώσεων και θα τεθεί σε ξεχωριστή νομοθεσία».
«Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που να αντιμετωπίζει ολιστικά το ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, του οικογενειακού προγραμματισμού, της τήρησης στατιστικών δεδομένων και αρχείου και της συμβουλευτικής στήριξης», πρόσθεσε.
«Σήμερα έγινε ένα ακόμη θετικό βήμα σε σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας και αυτό το βήμα φέρει την σφραγίδα του ΑΚΕΛ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας», κατέληξε.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι «σε μια προοδευμένη χώρα θα έπρεπε να υπάρχει ένα κέντρο το οποίο να χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις όσον αφορά τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες όπου θα μπορούσε να προσφέρει στην έγκυο ψυχολογική στήριξη και να την φέρει να σε επαφή με κέντρα υιοθεσίας» σε περίπτωση που αποφασίσει να γεννήσει και να δώσει το παιδί για υιοθεσία.
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο που να δίνει στη γυναίκα τη σωστή στήριξη που χρειάζεται από την αρχή μέχρι το τέλος είτε είναι ανήλικη είτε είναι ενήλικη είτε μιλούμε για βιασμό ή οτιδήποτε άλλο», είπε.
Πρόκειται, είπε, για σοβαρό θέμα και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφασίσει να προχωρήσει με την ετοιμασία πρότασης νόμου για τη οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος.
Ανέφερε, τέλος, ότι κατά τη σημερινή συνεδρία υπέβαλε εποικοδομητικές εισηγήσεις που έγιναν αποδεκτές και πως το Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών θα στηρίξει την πρόταση νόμου.
πηγή:newsbomb.com.cy