Ο ύπνος του μωρού: Τι μπορείς να κάνεις όταν το μωρό σου ξυπνάει κάθε δύο ώρες;

Τους πρώτους μήνες, ο ύπνος του μωρού είναι λογικό να είναι διακεκομμένος.

φωτογραφία : sleepassociation.org

Από τη Μαίρη Λαγού – Πατρικίου, σύμβουλος παιδικής ηλικίας, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλο ύπνου, μέλος του IACSC (babysleep.gr)

Έχεις μωράκι ηλικίας 4-6 μηνών που ξυπνά κάθε 2 ώρες. Έχεις μωρό ηλικίας 7-9 μηνών που ξυπνά κάθε 2 ώρες. Έχεις κάθε είδους μωρό που ξυπνά κάθε λίγες ώρες και θέλεις να ξέρεις πότε θα σταματήσει!

Γιατί το μωρό σου ξυπνάει κάθε δύο ώρες;

Δύο ώρες φαίνεται να είναι ο μαγικός αριθμός ωρών που κοιμούνται πολλά μωρά πριν ξυπνήσουν ξανά. Όλη. Νύχτα. Συνέχεια. Ποιοι είναι λοιπόν οι βασικοί παράγοντες που το μωρό σου μπορεί να ξυπνά κάθε 2 ώρες τη νύχτα, ειδικά μετά τα μεσάνυχτα;

Λάβε υπόψη ότι δεν αναφέρομαι στα νεογέννητα μωρά που ξυπνούν για να γευματίσουν κάθε δύο ώρες, κάτι που είναι πολύ φυσιολογικό και αναμενόμενο. Αναφέρομαι σε εκείνα τα μωρά που ίσως είχαν αρχίσει να κοιμούνται περισσότερο το βράδυ, περίπου 4-6 ώρες χωρίς διακοπή και μετά ξαφνικά άρχισαν να ξυπνούν κάθε 2 ώρες. Ή που κοιμόταν καλά μέχρι τα μεσάνυχτα και μετά ξυπνούσαν ανά 2 ώρες ή μωρά που συνέχισαν να ξυπνούν κάθε 2 ώρες και μετά ​​από το νεογέννητο στάδιο.

Οι κύκλοι ύπνου του μωρού

Ας δούμε μαζί τι προκαλεί αυτήν την ολονύκτια αλλαγή στους κύκλους ύπνου του μωρού σου και μερικούς πιθανούς τρόπους να βοηθήσεις το μωρό σου να κοιμάται περισσότερο.

Μωρό 6-12 εβδομάδων

Σε αυτήν την ηλικία, ο ύπνος καθώς και οι κύκλοι ύπνου του μωρού σου, εξακολουθούν να είναι σχετικά ανώριμοι και δεν είναι οργανωμένοι. Το μωράκι σου μπορεί ευκολότερα να κοιμάται μεταξύ των κύκλων ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά μπορεί να πετύχει όμορφους μεγάλους ύπνους. Περίπου στις 6 εβδομάδες, το μωρό σου αρχίζει να σχηματίζει μοτίβα στον ύπνο του με πιο εμφανείς περιόδους αφύπνισης και ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να κοιμάται μεγαλύτερα διαστήματα το βράδυ. Οι κύκλοι νυχτερινού ύπνου ίσως είναι 4-6 ώρες και γι ‘αυτό, ίσως να ξυπνάς μόνο μία ή δύο φορές το βράδυ για να ταΐσεις το μικρό σου. Συχνά κάποια μωρά ολοκληρωμένης κύησης κοιμούνται σαν πρωταθλητές, μερικές φορές όλη τη νύχτα γύρω στις 12 εβδομάδες.

Μέχρι που το μωράκι φτάνει 4 μηνών …

Μωρό 4 μηνών

Μετά τις 12 εβδομάδες και περίπου στους 4 μήνες, η νευρολογική διαδικασία ύπνου του μωρού σου ωριμάζει. Αυτό ονομάζεται «παλινδρόμηση του ύπνου 4 μηνών»,  καθώς σίγουρα φαίνεται να είναι οπισθοδρόμηση στον ημερήσιο και στον νυχτερινό ύπνο, ειδικά αν έχεις συνηθίσει μεγαλύτερους ύπνους το βράδυ. Αυτό που συμβαίνει σε αυτό το σημείο είναι ότι ο ύπνος του μωρού έχει αλλάξει δραματικά ώστε να είναι πιο οργανωμένος σε καθορισμένους κύκλους ύπνου. Πρώτα αλλάζουν οι ημερήσιου κύκλοι – το επίπεδο διέγερσης του μωρού μεταξύ των κύκλων της ημέρας αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει να ξυπνά πλήρως στο τέλος κάθε κύκλου ύπνου, που είναι περίπου 45 λεπτά. Ακούγεται οικείο; Αυτό είναι γνωστό ως catnapping: ύπνος για έναν κύκλο ύπνου κάθε φορά, όλη την ημέρα. Σε αυτό το σημείο, το μωρό σου, παρόλο που «λαγοκοιμάται» την ημέρα, μπορεί ακόμα να κάνει μεγάλα διαστήματα ύπνου όλη τη νύχτα. Πολλοί γονείς είναι ευτυχείς να ανεχθούν τους σύντομους ημερήσιους ύπνους, επειδή οι νύχτες είναι ακόμα ήσυχες. Μέχρι να αλλάξει και αυτό…

Ο ύπνος του μωρού μεταξύ 4-6 μηνών

Τελικά, οι κύκλοι νυχτερινού ύπνου του μωρού ωριμάζουν και συντομεύονται σε μήκος μόλις 2 ωρών. Όπως οι κύκλοι ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτή η αλλαγή συνοδεύεται από πλήρη αφύπνιση μεταξύ του καθενός. Αυτό συμβαίνει όταν αισθανθείς το μωρό σου να κάνει θόρυβο μέχρι να βολευτεί ξανά για ύπνο ή ξυπνήσει εντελώς εάν κάτι το ενοχλεί ή εάν χρειάζεται βοήθεια για να επιστρέψει στον ύπνο. Κάθε 2 ώρες.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο του μωρού

Πολλή ή λίγη κούραση

Το πρώτο (και ευκολότερο) που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις το 2ωρο ξύπνημα είναι να βεβαιωθείς ότι το μωρό σου δεν ξυπνά για λόγους που είναι αρκετά εύκολο να ελεγχθούν – όπως το να κοιμάται πολύ ή πολύ λίγο στη διάρκεια της ημέρας.  Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα οδηγήσουν σε ένα αναστατωμένο μωρό μεταξύ των κύκλων ύπνου. Η χρήση ενός προγράμματος για τον ύπνο  θα σε βοηθήσει να κοιμάται το μωρό στις σωστές και καλύτερες ώρες, ώστε να έχει βελτιωμένο νυχτερινό ύπνο με τις λιγότερες αφυπνίσεις.

Νυχτερινό γεύμα

Η πείνα είναι επίσης μια προφανής αιτία νυχτερινής αφύπνισης σε ένα νεογέννητο, ωστόσο μετά τους 4 μήνες το μωρό σου δεν χρειάζεται να τρώει κάθε 2 ώρες τη νύχτα, ειδικά εάν την ημέρα τρώει ανά μεγαλύτερα διαστήματα. Εάν το μωρό σου ξυπνάει και πίνει λίγες γουλίτσες και στη συνέχεια να πέφτει για ύπνο, είναι πιο πιθανό ότι θέλει να πιπιλίσει για να χαλαρώσει αντί για να χορτάσει.

Περιβάλλον ύπνου

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να κάνεις μικρές αλλαγές στο περιβάλλον ύπνου του παιδιού ως γρήγορη και εύκολη λύση. Θα συνιστούσα να έχεις ένα πολύ σκοτεινό δωμάτιο χωρίς νυχτερινό φως (μέχρι το παιδί να είναι άνω των 2 ετών), χρησιμοποιώντας συνεχή λευκό ήχο όλη τη νύχτα και διατηρώντας το δωμάτιο δροσερό, ιδανική θερμοκρασία για ύπνο περίπου 22 βαθμούς Κελσίου. Για μωράκι άνω των 5 μηνών, χρησιμοποίησε έναν υπνόσακο ώστε να μην μπορεί να κλωτσήσει την κουβέρτα και κρυώσει.

Ανταπόκριση

Πάνω απ ‘όλα, η καλύτερη γραμμή άμυνας σου ενάντια στο 2ωρο ξύπνημα είναι να ενθαρρύνεις το μωρό σου να χαλαρώσει και να κοιμηθεί στην αρχή της βραδιάς και κατά τα υπόλοιπα ξυπνήματα στον ύπνο χωρίς να προσπαθείς να το κοιμήσεις αλλά να το καθησυχάσεις.

Πηγή : shape.gr

No Comments Yet

Comments are closed