Αρκετές είναι οι περιπτώσεις στην Κύπρο όπου έχουμε βρεθεί σε παιδότοπους ή παιδικά πάρκα τα οποία μοιάζουν να έχουν αφεθεί απεριποίητα ή να νιώθουμε ως γονείς ότι δεν είναι όσο ασφαλή θα θέλαμε για τα παιδιά μας. Το τραγελαφικό όμως της υπόθεσης είναι η ανυπαρξία νομοθεσίας η οποία να ρυθμίζει το θέμα της ασφάλειας σε ανοιχτούς και κλειστούς παιδότοπους, παιχνιδότοπους και παιδικές χαρές.
Την πρωτοβουλία ετοιμασίας σχετικής πρότασης νόμου η οποία θα διέπει τη λειτουργία των παιδικών χαρών και των παιδότοπων συμπεριλαμβανομένου και σχολικών χώρων με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών ανέλαβε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου στην OffsiteCy, οι πρόνοιες της πρότασης νόμου βασίζονται σε διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας.
Βάσει αυτής θα καθορίζονται τα πρότυπα που θα πρέπει να τηρούνται στο κάθε παιχνίδι που τοποθετείται στον παιχνιδότοπο ανάλογα με την διάταξη του χώρου. Μπορεί ένα παιχνίδι να τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας αλλά να πρέπει να τοποθετηθεί δίπλα σε συγκεκριμένο παιχνίδι ή όχι με στόχο πάντοτε την ασφάλεια των παιδιών.
Η πρόταση καθορίζει τις προδιαγραφές ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται σε ανοιχτούς αλλά και σε κλειστούς χώρους. Όπως αναφέρει ο κ. Θεοπέμπτου, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα διαχειρίζεται σύμφωνα με την πρόταση, η τοπική αρχή ενώ τις παιδικές χαρές σε διάφορους Δήμους μια ειδική επιτροπή η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία λειτουργίας, τους ελέγχους και την έκδοση αδειών.
”Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών και να μειωθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να ελλοχεύουν. Η προστασία του παιδιού είναι πάνω απ’ όλα. Οι επιθεωρήσεις θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ενώ θα δοθεί το έναυσμα και στους κατασκευαστές παιχνιδιών στην Κύπρο για περαιτέρω ανάπτυξη.
Η πρόταση νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε να συζητηθεί στη συνέχεια στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών.
Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας Υπουργείου Παιδείας
Μέχρι τώρα υπεύθυνο για τα θέματα ασφάλειας είναι το Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας «Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία».
Το γραφείο Ασφάλειας και Υγείας διενεργεί εκτιμήσεις κινδύνου, βάση του προτύπου ΕΝ-1176-
ΕΝ-1177. Το πρότυπο περιλαμβάνει:
Α) EN 1176-1: Γενικές απαιτήσεις ασφαλείας και μέθοδοι δοκιμής.
Β) ΕΝ 1176-2: Πρόσθετες Απαιτήσεις Ασφάλειας για Κούνιες.
Γ) ΕΝ 1176-3: Πρόσθετες Απαιτήσεις Ασφάλειας για Τσουλήθρες.
Δ) ΕΝ 1176-4: Πρόσθετες Απαιτήσεις Ασφάλειας για Αεροδιαδρόμους.
Ε) ΕΝ 1176-5: Πρόσθετες Απαιτήσεις Ασφάλειας για Μύλους (Carousels)
Στ) ΕΝ 1176-6: Πρόσθετες Απαιτήσεις Ασφάλειας για Ταλαντευόμενα Παιχνίδια
πηγή: offsite.com.cy