Πολλοί γονείς αγχώνονται και μόνο στην σκέψη πως θα πρέπει να δείξουν το παιδί τους να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα. Αυτό που θα πρέπει να έχετε από πριν στο μυαλό σας , είναι ότι δεν πρέπει να πιέσετε το παιδί και να είστε προετοιμασμένη για το ν’ αφιερώσετε πολύ χρόνο μέχρι να μάθει το πιτσιρίκι να χρησιμοποιεί το γιο-γιο. Μετά, απλώς ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές!
1. Προετοιμάστε το έδαφος
Μια βδομάδα πριν «κόψετε» την πάνα, αρχίστε να προετοιμάζετε το παιδί. Πείτε του ότι σε λίγες μέρες θα μπορεί να κάνει κάποια πράγματα που κάνουν οι «μεγάλοι», όπως να πηγαίνει τουαλέτα σχεδόν όπως εσείς γιατί πλέον έχει μεγαλώσει. Ο μιμητισμός λειτουργεί συχνά εποικοδομητικά σε τέτοιες περιπτώσεις.
2. Μιλήστε με τον παιδαγωγό
Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε την ίδια τακτική με τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο του παιδιού. Γι’ αυτό, ενημερώστε σχετικά τον παιδαγωγό όταν σκοπεύετε να έτσι ώστε να έχετε μία κοινή γραμμή. Αν για παράδειγμα, το παιδί στο σπίτι κάθεται στο γιο-γιο ανά μισή ώρα, φροντίστε να το πείτε στον υπεύθυνο για να εφαρμόζει το ίδιο πρόγραμμα.
3. Αφήστε το να διαλέξει το γιο-γιο του
Αρκετές μέρες πριν σταματήσετε την πάνα, πηγαίνετε μαζί με το παιδί να αγοράσετε γιο-γιο. Αφήστε το να διαλέξει μόνο του όποιο σχέδιο θέλει και κάντε την όλη διαδικασία να φαίνεται σαν παιχνίδι. Όσο πιο ευχάριστα του το «περάσετε», τόσο πιο εύκολα θα το χρησιμοποιήσει αργότερα.
Μπορείτε, ακόμα, να το τοποθετήσετε στο δωμάτιό του , πριν αρχίσει να το χρησιμοποιεί για να του εξάψετε την περιέργεια. Έτσι, θα το βλέπει και θα αισθανθεί ότι του ανήκει, όπως και τα υπόλοιπα παιχνίδια που έχει στο δωμάτιο.
4. Κόψτε την πάνα σταδιακά
Προσπαθήστε να κόψετε την πάνα αρχικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αφήστε τη κανονικά τη νύχτα τουλάχιστον μέχρι το παιδί να συνηθίσει. Μία καλή λύση για να του γίνει πιο εύκολη η μετάβαση είναι να του φοράτε πάνα-βρακάκι, έτσι ώστε να αρχίσει σταδιακά να εξοικειώνεται με την ιδέα του εσωρούχου.
5. Πάρτε του καινούρια εσώρουχα
Μαζί με το γιο-γιο, μπορείτε ν’ αγοράσετε καινούρια εσώρουχα. Θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι θα πετάξετε τα παλιά βρακάκια γιατί πια μεγάλωσε και δεν του κάνουν, και ότι πλέον θα φοράει μόνο τα καινούρια. Μπορείτε να το αφήσετε να τα επιλέξει μόνο του για να κάνετε πιο συμμετοχική την διαδικασία.
6. Μην αλλάξετε τις συνήθειές σας
Αρκετοί γονείς αποφεύγουν να βγουν βόλτα με το παιδί όταν κάνουν την σχετική «εκπαίδευση». Αυτό, όμως, δεν είναι λύση ούτε το βοηθάει περισσότερο να ελέγξει τις ανάγκες του. Συνεχίστε κανονικά τις συνήθειές σας, αλλά προσαρμόστε τις στα καινούρια δεδομένα. Πριν φύγετε από το σπίτι, για παράδειγμα, βάλτε το παιδί να κάτσει στο γιο-γιο και, αν είναι ακόμα στην αρχή της προσπάθειας, πάρτε το γιο-γιο μαζί σας όταν βγείτε έξω μαζί με μια αλλαξιά εσώρουχα.
7. Δώστε του ή διαβάστε του παραμυθάκια
Για να κάνετε πιο εύκολη την μετάβαση, μπορείτε να του δώσετε τα αγαπημένα του παραμύθια ή παιχνίδια που θα χαζεύει όσο κάθεται στο γιο-γιο. Μην το επιπλήττετε αν κάθεται πολλή ώρα γιατί έτσι είναι πιθανό να το αποθαρρύνετε.
8. Μην δίνετε σημασία στα ατυχήματα
Όταν ξεκινήσετε την εκπαίδευση, πρέπει να είστε προετοιμασμένη για μικροατυχήματα. Στην αρχή μπορεί να γίνονται κάθε μέρα αλλά σταδιακά θα μειωθούν. Προσπαθήστε να μην φωνάζετε ή να μην επιπλήττετε το παιδί. Ωστόσο, αν συμβαίνουν συχνά και δείτε ότι, ενώ έχει περάσει καιρός, δεν μπορεί να συνηθίσει το γιο-γιο, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό και ζητήστε τη συμβουλή του.
9. Επιβραβεύστε το
Η επιβράβευση πάντα βοηθάει τα παιδιά να μάθουν καλύτερα. Μην θεωρείτε δεδομένο ότι το παιδί θα καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιεί μόνο του το γιο-γιο. Φροντίστε να του λέτε «μπράβο» κάθε φορά που τα καταφέρνει και γι’ αρκετό διάστημα μέχρι να συνηθίσει.
10. Βγάλτε το κάτω μέρος της πιτζάμας του
Αν το σπίτι σας είναι αρκετό ζεστό ή ξεκινήσετε την εκπαίδευση αφού ανέβει και πάλι η θερμοκρασία, προσπαθήστε ν’ αφήσετε το παιδί πιο… ελεύθερο! Μπορείτε, για παράδειγμα, στην αρχή να του βγάλετε το κάτω μέρος της πιτζάμας έτσι ώστε να του είναι πιο εύκολο να τρέξει στο γιο-γιο όταν του έρθει η ανάγκη.
Πολλοί γονείς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προτιμούν να μην φοράνε στο παιδί ούτε το εσώρουχο για να μάθει πιο εύκολα να πηγαίνει τουαλέτα. Κι αυτό γιατί έτσι θα καταλάβει ότι πια δεν έχει ούτε την πάνα αλλά ούτε και το βρακάκι του για να συγκρατήσουν τα ούρα του, οπότε «αναγκαστικά» θα καταλάβει ότι πρέπει να πάει στο γιο-γιο.