Οι γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με εξωσωματική γονιμοποίηση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να το καταφέρουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ghent του Βελγίου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες να πετύχει η εξωσωματική το καλοκαίρι είναι διπλάσιες.
Άλλη έρευνα έδειξε ότι ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες ένα μήνα πριν από την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, βοηθούν σημαντικά στην επιτυχία της.
Το κλειδί βρίσκεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στη βιταμίνη D.
Οι ερευνητές μελέτησαν 11.000 ασθενείς επί έξι χρόνια και διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν ένα μήνα πριν από την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία.
«Προφανώς ο καλός, ζεστός καιρός και το φως επιδρούν στις ορμόνες και στην ωρίμανση των ωαρίων», λένε οι Βέλγοι επιστήμονες.
Η βιταμίνη D ειδικά παράγεται σε μεγάλες ποσότητες με την απευθείας έκθεση στον ήλιο και επιδρά στην καλή έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Μάλιστα και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η βιταμίνη αυτή επιδρά στην μελατονίνη αλλά και στον κύκλο της γυναίκας.
Τα οφέλη του ήλιου όμως επεκτείνονται και στο ανδρικό σπέρμα. Εκτός από τη θετική επίδραση που έχει η βιταμίνη D σε όσους προσπαθούν να γίνουν γονείς με φυσικό τρόπο, αυξάνει και τη λίμπιντο.
πηγή: onmed.gr