Εγκυμοσύνη στα 40 – Τ ι να προσέξετε!

Για οποιονδήποτε λόγο κι αν αναβάλατε την εγκυμοσύνη, ίσως πλέον στα 40 σας να το έχετε μετανιώσει.

Χωρίς αμφιβολία, οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος έχουν μειωθεί αισθητά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι απίθανο.

Μετά τα 45 είναι σχεδόν απίθανο να συλλάβετε παιδί φυσιολογικά, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο στην ηλικία των 40 και πλέον, αρκετές γυναίκες καταφέρνουν να αποκτήσουν παιδί, είτε χρησιμοποιώντας θεραπείες γονιμότητας είτε όχι.

Σε όποια ηλικία κι αν γίνετε μητέρα, θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ειδικοί στη γονιμότητα και στις σχέσεις, καθώς και 40άρες μητέρες δίνουν μια ρεαλιστική εικόνα για το τι σημαίνει να έχεις παιδί σε αυτήν την ηλικία.

Εγκυμοσύνη στα 40

Tα υπέρ
Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι στα 40 σας έχετε προλάβει να ζήσετε τη ζωή σας και έχετε ωριμάσει. Είστε προφανώς πιο άνετη οικονομικά και έχετε προχωρήσει επαγγελματικά. Εσείς κι ο σύντροφός σας είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε ο ένας τον άλλο από την καλή και από την ανάποδη, κάτι που σας δίνει μια γερή βάση για να χτίσετε μια οικογένεια.

Οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι, επίσης, σε γενικές γραμμές πιο μορφωμένες και υπεύθυνες, με αποτέλεσμα να παίρνουν πιο σωστές αποφάσεις όσον αφορά στην ανατροφή του παιδιού. Είναι, επίσης, περισσότερο ικανές να θηλάσουν και, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας, κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Η Susan Heitler, σύμβουλος γάμου στο Ντένβερ του Κολοράντο, εκτιμά ότι η καλύτερη περίοδος για να αποκτήσει μια γυναίκα παιδί είναι στα τέλη των 20 και στις αρχές των 30. Ωστόσο «βλέπει» αρκετά θετικά στα ζευγάρια που αποφασίζουν να περιμένουν: «Οι γονείς στα 40 τους συχνά επικεντρώνονται περισσότερο στα παιδιά τους, συγκριτικά με τους νεότερους γονείς», τονίζει. «Είχαν το χρόνο να ταξιδέψουν και να αποκτήσουν εμπειρίες πριν αποκτήσουν παιδιά. Έχουν μικρότερη οικονομική πίεση και περισσότερες εμπειρίες».

Η Nicole Rogers, μητέρα πέντε παιδιών, λέει ότι στα 41 της έχει μεν λιγότερη ενέργεια, αλλά είναι πιο συνετή και υπομονετική. «Στα 20 και στα 30 σου, έχεις την τάση να στρεσάρεσαι πολύ ως γονιός. Πιστεύεις ότι αν τα πράγματα δεν πάνε σωστά, θα έρθει η καταστροφή. Αν για παράδειγμα δεν προλάβεις να πάρεις ένα δώρο γενεθλίων πριν από ένα πάρτι, αγχώνεσαι. Ως μεγαλύτερος γονιός, νομίζω ότι οι καταστάσεις δεν με πιέζουν τόσο», εξηγεί. Πρακτικά, «αν μεγαλώνεις μόνη σου παιδί στα 20 και αργήσεις για τη δουλειά, ίσως σου κοστίσει τη θέση σου, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως να μην μπορέσεις να πληρώσεις το νοίκι», προσθέτει. «Τώρα είμαι σε ένα επίπεδο που έχω ασφάλεια τόσο εργασιακά όσο και οικονομικά. Δεν χρειάζεται να ανησυχώ για πράγματα όπως αυτά. Είμαι πιο ήρεμη».

Οι δυσκολίες
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της κύησης σε μεγαλύτερη ηλικία είναι ότι όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο δυσκολότερο είναι να μείνετε έγκυος. Τα ωάρια της γυναίκας μειώνονται αισθητά όσο περνούν τα χρόνια, και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χρωμοσωματικές ανωμαλίες που αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής και γενετικών ανωμαλιών.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στη βιωσιμότητα μεταξύ των ωαρίων στις αρχές των 40 και στα μέσα των 40 έως τα 50. Όπως διευκρινίζει η η Julia Johnson, πρόεδρος στο τμήμα Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας και Υπογονιμότητας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, «υπάρχει μια απότομη πτώση της γονιμότητας σε αυτή τη δεκαετία. «ι πιθανότητες να μείνει μία γυναίκα έγκυος στα 41 της είναι πολύ καλύτερη από ό,τι είναι στα 43».

Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει έρευνα του ιατρικού περιοδικού Fertility and Sterility. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 40χρονες που λάμβαναν θεραπεία για την υπογονιμότητα είχαν πιθανότητα 25% να καταφέρουν να μείνουν έγκυοι. Μέχρι την ηλικία των 43, η πιθανότητα μειωνόταν σε 10% και στα 44 είχε πέσει κατακόρυφα, στο 1,6%. Το ποσοστό αποβολών ήταν 24% για τις 40άρες, 38% τις 43χρονες και 54% για τις 44χρονες.

Ο ειδικός σε θέματα γονιμότητας, James Goldfarb, υποστηρίζει ότι στα 30 χρόνια καριέρας του, δεν έχει δει ποτέ γυναίκα να μένει έγκυος με τα δικά της ωάρια μετά την ηλικία των 46 ετών. «Είναι σαν να αγοράζεις το λόττο», λέει. «Ναι, κάποιος κερδίζει μια φορά στο τόσο αλλά δεν μπορείς να επενδύσεις σε αυτό».

Χρησιμοποιώντας ωάρια κάποιας δότριας, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης αυξάνονται σημαντικά και σύμφωνα με τον Goldfarb, αυτό κάνουν οι περισσότερες διασημότητες μεγαλύτερης ηλικίας, είτε το παραδέχονται είτε όχι. «Το γεγονός ότι δεν μιλούν ανοιχτά για αυτό το θέμα κάνει πραγματικό κακό σε άλλες γυναίκες», λέει. «Έχουμε τουλάχιστον μία ασθενή το μήνα που έρχεται με την φρούδα ελπίδα ότι μπορεί να μείνει έγκυος χρησιμοποιώντας τα δικά της ωάρια».

Οι επιπλοκές είναι μια άλλη ανησυχία. Στα 40 σας είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσετε προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και προβλήματα του πλακούντα και επιπλοκές κατά τον τοκετό. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν, επίσης, υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα. Τα ποσοστά θνησιγένειας είναι μεγαλύτερα, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά που γεννιούνται από μητέρα μεγαλύτερης ηλικίας, ενδεχομένως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, δεν παίζει ρόλο μόνο στη γυναίκα, αλλά και στον άντρα. Παρά το γεγονός ότι οι άντρες είναι ικανοί να γίνουν πατέρες στα 60 τους ή ακόμη και στα 70 τους, η ποιότητα του σπέρματος φθίνει με την πάροδο του χρόνου και υπάρχει υψηλότερο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών συγκριτικά με το σπέρμα νεότερων ανδρών. Τα τελευταία χρόνια, κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ηλικία του πατέρα συνδέεται με γενετικές ασθένειες, όπως σύνδρομο Down και σχιζοφρένεια.

Όλα αυτά ίσως ακούγονται αποκαρδιωτικά αλλά μην ξεχνάτε ότι πολλές γυναίκες αποκτούν υγιέστατα παιδιά στα 40 τους.

Οι πιθανότητες επιτυχίας
Περίπου οι μισές από τις γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν προβλήματα γονιμότητας, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM). Από την ηλικία των 40, ο χρόνος δεν δείχνει έλεος.

Πιθανότητες σύλληψης
Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι περίπου 5%, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Υπογονιμότητας του Σεντ Λούις στο νοσοκομείο St. Luke’s στο Μιζούρι, Sherman Silber. Στα 40, οι πιθανότητες να συλλάβετε μέσα σε ένα χρόνο είναι περίπου 40%-50% ενώ μια γυναίκα στα 35 της έχει πιθανότητα 75%. Από την ηλικία των 43 και μετά, οι πιθανότητες πέφτουν στο 1% ή 2%. Σύμφωνα με τον Silber, μετά την εφηβεία, όταν μια γυναίκα έχει περίπου 300.000-400.000 ωάρια, αρχίζει να χάνει περίπου 13.000 ωάρια το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι στα 37 σας, θα έχετε περίπου 25.000 ωάρια, ενώ στα 43 θα έχετε σχεδόν… ξεμείνει.

Πιθανότητες αποβολής
Οι πιθανότητες αποβολής αυξάνονται κατακόρυφα στην ηλικία των 40. Μεταξύ 40-44 ετών το ποσοστό αγγίζει το 35% και φτάνει το 50% στις γυναίκες άνω των 45 ετών. Μετά την ηλικία των 40 ετών, διπλασιάζεται επίσης ο κίνδυνος επιπλοκών κατά την κύηση. Οι μητέρες άνω των 40 έχουν επίσης πιθανότητα 48% να κάνουν καισαρική (έναντι περίπου 30% των νέων μητέρων). Ακόμη, είναι περισσότερα τα περιστατικά θνησιγένειας και πρόωρων τοκετών.

Πιθανότητες γενετικών προβλημάτων
Οι πιθανότητες γενετικών προβλημάτων αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Στα 40, οι πιθανότητες να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί με σύνδρομο Down είναι μία στις 100. Στα 45 είναι μία στις 30. Για αυτό προτείνονται λεπτομερείς εξετάσεις του εμβρύου σε αυτήν την ηλικία, όπως αμνιοπαρακέντηση ή βιοψία τροφοβλάστης.

Πιθανότητες σύλληψης με χρήση ωαρίων δότριας
Τα ποσοστά επιτυχίας με δότριες ωαρίων παραμένουν υψηλά (περίπου 50%).

Πώς θα μείνετε έγκυος
Εάν είστε στα 40 σας, οι γιατροί πιθανόν θα σας προτείνουν πριν κάνετε οτιδήποτε, να προσπαθήσετε για 6 μήνες να μείνετε έγκυος φυσιολογικά, κάνοντας σεξ χωρίς προφυλάξεις περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα. Ενδέχεται, ωστόσο, να σας συμβουλεύσουν να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό, ιδιαίτερα εάν γνωρίζετε συγκεκριμένους λόγους που μπορεί να σταθούν εμπόδιο.

Οι περισσότεροι ειδικοί αρχίζουν κάνοντας εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα με τις ωοθήκες σας, τις σάλπιγγες ή το σπέρμα του συντρόφου σας. Αυτά είναι προβλήματα που εντοπίζονται εύκολα και αντιμετωπίζονται με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Εάν δεν εντοπιστούν τέτοια προβλήματα, τότε είναι πιθανό η υπογονιμότητά σας να είναι αποτέλεσμα της ηλικίας και της μείωσης της ποιότητας των ωαρίων. Ο προσωπικός σας γιατρός θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τις επιλογές σας ανάλογα με την περίπτωσή σας.

πηγή: mama365.gr

No Comments Yet

Comments are closed