Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για τη μαμά και το παιδί

Έχετε κάθε δικαίωμα να μη θηλάσετε. Όσο κι αν σας πιέσει η μαία, ο γυναικολόγος, ο παιδίατρος, η κολλητή σας που θήλαζε μέχρι το παιδί της να γίνει 18 μηνών… αν δεν θέλετε, αν νιώθετε την διαδικασία επίπονη, κουραστική, βαρετή, χρονοβόρα, μην το κάνετε. Εκατομμύρια παιδιά μεγάλωσαν χωρίς να λάβουν μητρικό γάλα και καμία επίσημη έρευνα δεν τα κατατάσσει σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για οποιαδήποτε ψυχική ή σωματική ασθένεια.

Από την άλλη, βέβαια, αμέτρητες είναι οι έρευνες που τονίζουν ξανά και ξανά τα οφέλη του θηλασμού τόσο για την υγεία του μωρού όσο και για τη μητέρα, τις οποίες αν προσέξετε, ίσως τελικά να αλλάξετε γνώμη. Δείτε ένα προς ένα τα πλεονεκτήματα του θηλασμού, σύμφωνα με αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, και πάρτε την σωστή απόφαση για εσάς και το μωρό σας.

Για τη μαμά
-Παραγωγή ωκυτοκίνης, μίας εκ των ορμονών της γαλουχίας που παράγεται στον εγκέφαλο ως απάντηση στην επαφή του παιδιού με τη θηλή της μητέρας, η οποία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του μαστού. Χάρη στην ίδια ορμόνη συσπάται η μήτρα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κολπική αιμορραγία της λεχώνας και να αποβάλλεται ο πλακούντας. Έχει βρεθεί, μάλιστα, πως γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο για αναιμία μετά τον τοκετό και λιγότερη απώλεια αίματος. Είναι δε αυτή ακριβώς η ορμόνη που βγάζει το γάλα από το στήθος, με το λεγόμενο αντανακλαστικό έκθλιψης του γάλακτος.

Τέλος, η ωκυτοκίνη, που ονομάζεται και ορμόνη της αγάπης, παράγεται και στο σώμα το βρέφους κατά την διάρκεια του θηλασμού, το οποίο χαλαρώνει και ηρεμεί, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς αγάπης με τη μητέρα του.

-Προστασία μητέρας από παχυσαρκία και ταχύτερη επιστροφή στο βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη.

-Αμηνόρροια γαλουχίας, δηλαδή προστασία από μη σχεδιασμένη νέα εγκυμοσύνης υπό τις προϋποθέσεις ότι γυναίκα θηλάζει αποκλειστικά κατά απαίτηση του βρέφους και ότι, ωστόσο, δεν έχει της έχει έρθει περίοδος.

-Προστασία μητέρας από σακχαρώδη διαβήτη και μείωση κινδύνου για διαβήτη τύπου 1.

-Προστασία μητέρας από μεταβολικό σύνδρομο.

-Προστασία μητέρας από καρκίνο μαστού, ωοθηκών / ενδομητρίου. Αντίθετα, έχει βρεθεί πως για οι γυναίκες που δεν θήλασαν ποτέ έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών.

-Προστασία μητέρας από πολλές άλλες παθήσεις, όπως χολολιθίαση, οστεοπόρωση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, επιλόχειο κατάθλιψη.

-Ισχυρότερος δεσμός με το μωρό, χάρη στην «ορμόνη της αγάπης», ωκυτοκίνη,

-Μείωση κινδύνου παιδικής εγκατάλειψης ή κακοποίησης.

-Τεράστια ευκολία, καθώς η γυναίκα που θηλάζει δεν χρειάζεται να σηκωθεί το βράδυ από τον ύπνο της, να «τρέχει» στην κουζίνα για να ετοιμάσει το μπουκάλι, έπειτα να το πλύνει, να το αποστειρώσει κ.ο.κ. Επιπλέον, η ευκολία είναι μεγάλη και στις μετακινήσεις της μητέρας ή ακόμα και τα ταξίδια της, καθώς δεν χρειάζεται να «κουβαλά» μαζί της τίποτα (π.χ. μπιμπερό και γάλα) και αναζητά τρόπους για να ζεστάνει το γάλα.

-Οικονομικό πλεονέκτημα: Έχει υπολογιστεί πως 5-20% του μηνιαίου εισοδήματος πολλών οικογενειών ξοδεύεται στην τεχνητή βρεφική τροφή.

Για το μωρό
-Μικρότερη βρεφική θνησιμότητα, ειδικά για πρόωρα νεογέννητα που δείχνουν να έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης όταν ακουμπούν στο δέρμα της μητέρας και θηλάζουν.

-Ενίσχυση ανάπτυξης και IQ.

-Προστασία από λοιμώξεις και αλλεργίες.

-Προστασία από παχυσαρκία και διαβήτη.

-Προστασία από κοιλιοκάκη και μεταβολικό σύνδρομο.

-Προστασία από αιφνίδιο θάνατο βρεφών.

-Προστασία από λευχαιμία και λέμφωμα.

πηγή: mama365.gr
No Comments Yet

Comments are closed