Προετοιμασία
Καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια θηλασμού πριν τον τοκετό κυρίως για να γνωρίζετε τι έχετε να αντιμετωπίσετε! Εκτός από τις μέλλουσες μανούλες που θα γίνουν μαμάδες για πρώτη φορά, τα σεμινάρια είναι σημαντικά ακόμη και για τις μανούλες που την πρώτη φορά δεν κατάφεραν να θηλάσουν…
Στο νοσοκομείο
Όταν είστε στο νοσοκομείο, την κλινική ή σε κάποιο κέντρο τοκετού ρωτήστε την μαία για οποιαδήποτε απορία έχετε! Ζητήστε της να σας βοηθήσει το πρώτο διάστημα δείχνοντας σας ξανά και ξανά όλες τις κινήσεις που χρειάζεται να κάνετε. Φροντίστε να μην φύγετε με απορίες! Άν οι περιστάσεις ευνοούν μπορείτε να ζητήσετε και rooming in για να εξοικιωθείτε ακόμη περισσότερο πριν πάτε στο σπίτι. Μη διστάσετε σε τίποτε: Ακόμη και οι πιο έμπειρες μαίες όταν γίνονται μανούλες για πρώτη φορά ζητούν κάποιες εξτρά οδηγίες.
Θέση Θηλασμού
Οι ειδικοί λένε πώς αν η μαμά νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια του θηλασμού το ίδιο άνετα θα νιώσει και το βρέφος. Μια από τις στάσεις που συστήνουν είναι να τοποθετήσετε την πλάτη σας στον καναπέ και να βάλετε τα πόδια πιο ψηλά. Ένα μαξιλάρι θηλασμού ή κάποιο στρώμα ασφαλώς και βοηθούν. Εσείς ωστόσο είστε αυτή που θα δοκιμάσετε και θα επιλέξετε την στάση που σας ταιριάζει.
Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να βοηθήσετε το μωρό σας να θηλάσει πιο εύκολα είναι να τοποθετήσετε σωστά το κεφάλι του. Μπορείτε να το βοηθήστε βάζοντας του ένα μαξιλαράκι για σωστή στάση καθώς και μια κουβερτούλα για ανάλογη θερμοκρασία ( όχι φυσικά το καλοκαίρι).
Ο μπαμπάς
Μπορεί ο θηλασμός να αφορά μόνο την μαμά και το παιδί ωστόσο και ο πατέρας μπορεί να έχει ενεργό ρόλο. Πώς; Απλά με την φυσική του παρουσία και την αίσθηση της ασφάλειας που προσφέρει. Ζητήστε του να είναι δίπλα σας κάποιες φορές την ώρα που θηλάζετε, κάνοντας εκείνος κάτι άλλο πχ διαβάζοντας ένα βιβλίο. Οι ειδικοί λένε πώς η μαμά νιώθει καλύτερα όταν ο μπαμπάς είναι στον χώρο ειδικά όταν εκείνη νιώθει απίστευτα κουρασμένη και χρειάζεται συμπαράσταση και συντροφιά.
Επαφή
Οι ειδικοί λένε πως η επαφή στον θηλασμό ξεκινάει από τα μάτια και το δέρμα…Όσο πιο κοντινή επαφή έχετε με το μωρό σας τόσο λιγότερα προβλήματα δημιουργούνται στον θηλασμό! “Δεν βάζεις απλώς το στήθος σου στο στόμα του μωρού, αλλά φέρνετε τα κορμιά σας μαζί όσο πιο κοντά γίνετε”..Αυτή η επαφή βοηθάει το μωρό να ανοίξει ακόμη περισσότερο το στόμα του, να είναι πιο συνεργάσιμο και να νιώθει αυτήν τη βαθιά επαφή που χρειάζεται”. Φυσικά είναι σημαντικό να το κοιτάτε τα μάτια, να του μιλάτε γλυκά και να νιώσετε υπέροχα αμφότεροι.
Πονοι
Οι επώδυνες θηλές είναι κάτι τόσο κοινό στις νέες μητέρες που θηλάζουν. Το πρώτο διάστημα είναι φυσιολογικό οι μανούλες να έχουν κάποιο πόνο ή ευαισθησία που διαρκεί για μερικά δευτερόλεπτα, όταν το μωρό θηλάσει για πρώτη φορά. Αυτό όμως που δεν είναι απαραίτητο ή φυσιολογικό , είναι, όταν ο πόνος διαρκεί όλη την ώρα του θηλασμού. Εκεί μπορεί να φταίει το γεγονός ότι το μωρό δεν παίρνει στο στόμα του κανονικά το στήθος αλλά μόνο την άκρη της θηλής με αποτέλεσμα να την τραυματίζει. Για να ανακουφιστείτε κάντε επάλειψη στη θηλή είτε με το ίδιο σας το γάλα είτε με κάποια ειδική κρέμα. Οι επώδυνες θηλές μπορεί να σας απογοητεύσουν και να σας αποτρέψουν από το να θηλάσετε. Γι αυτό καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.
Βοήθεια
Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλες οι μαμούλες έχουν χρειαστεί βοήθεια κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εύκαιρο το τηλέφωνο της μαίας για ό,τι χρειαστείτε! Ακόμη σημειώστε κάπου τα τηλέφωνα από κάποιες γραμμές υποστήριξης μητρικού θηλασμού.