Υγεία στην καρδιά μας! Ποιες τροφές ωφελούν και ποιες βλάπτουν!

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης αποδεδειγμένα έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς μας!

Αντίθετα τα κορεσμένα λίπη και οι τροφές με πολύ αλάτι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Τροφές που ωφελούν την καρδιά
Τα όσπρια, ο καφές, το τσάι, τα μανιτάρια, το αλκοόλ (με μέτρο), τα Ω-3 λιπαρά οξέα και οι τροφές με βιταμίνη Β12, διαπίστωσαν οι ερευνητές, αποδεικνύεται πως έχουν σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.
Τα όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς χάρη στις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες που παρέχουν, ενώ η συστηματική κατανάλωσηκαφέ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, διαβήτη, πρόωρου θανάτου και παθήσεων του πεπτικού.
Από τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέκυψε ότι το τσάι βελτιώνει την υγεία των αρτηριών και παράλληλα «διορθώνει» δυσλειτουργίες των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Όσο για τα μανιτάρια, φαίνεται πως δρουν ευεργετικά για την καρδιά χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση τους.
Το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί επίσης να ωφελήσει το καρδιαγγειακό σύστημα λόγω της διαστολής που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Παράλληλα, το αλκοόλ έχει αντιπηκτική και αντιφλεγμονώδη δράση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Τέλος, τα Ω-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από φυτικές τροφές ή από τα ψάρια και τα θαλασσινά συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ (π.χ. χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), ενώ οι τροφές που παρέχουν βιταμίνη Β12, όπως το κόκκινο κρέας, το αυγό και το ψάρι, πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο μιας διατροφής που αποσκοπεί στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και τυχόν έλλειψη της Β12 στον οργανισμό πρέπει να αποκαθίσταται μέσω της λήψης συμπληρώματος.

 

Τροφές που βλάπτουν την καρδιά
Στον αντίποδα, από την επισκόπηση προέκυψε ότι η πρόσθετη ζάχαρη –είτε αυτή που προσθέτουμε στα ροφήματα και κατά το μαγείρεμα είτε αυτή που βρίσκεται στα αναψυκτικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα– προωθεί τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία (αθηροσκλήρωση), αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επιβαρυντικά για την καρδιά είναι και τα ενεργειακά ποτά, καθώς ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και συμβάλλουν στην αρρυθμία της καρδιάς.

πηγή – onmed.gr

No Comments Yet

Comments are closed