Στο παιδί μας πρέπει να δείχνουμε καθημερινά την αγάπη μας και να του δίνουμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες εκείνες, ώστε να αναπτυχθεί σωστά και να δημιουργήσει!
Μερικές φορές όμως πελαγώνουμε ή δεν ξέρουμε πως να το βοηθήσουμε ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη για αυτό αυτοπεποίθηση.
Σε αγαπάω!
Η μητρική και η πατρική αγάπη πρέπει να είναι διάχυτη στο σπίτι αλλά και να εκφράζεται και με λόγια. Μη φοβάσαι, το παιδί λατρεύει να ακούει πόσο το νοιάζεσαι και το αγαπάς! Νιώθει ασφάλεια και όταν έρθουν δύσκολες μέρες και καιροί σίγουρα η πρώτη που θα τρέξει για να συμβουλευτεί θα είσαι εσύ!
Με κάνεις τόσο χαρούμενη!
Αυτό σίγουρα είναι η αλήθεια! Απλά μην αφήνεις το παιδί να το μαντέψει από τα συμφραζόμενα ούτε να κρατάς τέτοιες εκδηλώσεις αγάπης για συγκεκριμένες στιγμές, όπως στην αποφοίτηση ή στο γάμο. Άσε τις δουλείες, δώστου ένα φιλί και πες του πόσο χαρούμενη σε κάνει και γιατί!
Είσαι ξεχωριστός/ξεχωριστή!
Δώσε στο παιδί σου απο νωρίς την ευκαιρία να καταλάβει πόσο ξεχωριστό είναι. Όλοι από τη φύση μας θέλουμε να ξεχωρίζουμε σε κάτι. Δώσε την ευκαιρία και στο παιδί σου να καταλάβει ότι κάθε ταλέντο είναι σημαντικό! Θέσε ως στόχο να του/της το λες κάθε μέρα!
Μου αρέσει όταν..
Αντί να λες καθημερινά στο παιδί σου, “Όχι”, “Μη”, “Δε μου αρέσει όταν το κάνεις αυτό!” δοκίμασε τη θετική ανατροφοδότηση. Εξήγησε του/της πόσο σου άρεσε που ήταν ήσυχος/η σε κάποιο ραντεβού σου ή πόσο σου αρέσει όταν σε αγκαλιάζει και σε φιλάει.
Έτσι το παιδί σου από μικρή ηλικία θα είναι θαρραλέο και θα πατάει γερά στα πόδια του καθώς δε θα φοβάται μήπως και αντιδράσεις αρνητικά! Σκέψου το!
Σε εμπιστεύομαι!
Το παιδί σου θα μεγαλώσει νιώθοντας ασφαλές και σίγουρο όταν του λες ότι σέβεσαι και εκτιμάς τις απόψεις του. Ακόμα και όταν δε θα συμφωνείς με κάτι θα είναι πολύ πιο δεκτικό σε μία εποικοδομητική συζήτηση αν δημιουργήσετε τέτοιες σχέσεις από μικρή ηλικία!
Ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις!
Πολλά παιδιά όταν δεν καταφέρνουν κάτι μετά από μερικές προσπάθειες, τα παρατάνε και νομίζουν ότι δε μπορούν να το κάνουν. Ως γονέας οφείλεις να τα εμψυχώσεις και να τους αποδείξεις ότι ο “επιμένων νικά”.
Μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να πεις κατι ή να κάνεις κάτι στο παιδί σου το οποίο σε μία δεύτερη φάση μπορεί να σκεφτείς ότι το πλήγωσε. Μην ανησυχείς!
Άνθρωπος είσαι κι εσύ και λάθη κάνεις. Δείξε στο παιδί ότι το συνειδητοποίησες, αγκάλιασέ το, ζήτησε του συγγνώμη και αντιμετώπισέ το ως ίσο. Θα το εκτιμήσει αφάνταστα και θα παραδειγματιστεί.