Τα τρόφιμα που σου προκαλούν πρήξιμο

Φούσκωμα. Μία δυσάρεστη παρενέργεια της κακής διατροφής ή ένα οργανικό πρόβλημα; «Συχνά ακούω από τους πελάτες μου ότι αισθάνονται φουσκωμένοι» μας εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Μαριέττα Μαρκούση. Τι φταίει όμως;

Η ίδια μας αναλύει τις δύο περιπτώσεις φουσκώματος:

Φούσκωμα που οφείλεται σε οργανικά αίτια

Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες που νιώθουμε φουσκωμένοι. Εντερικά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν δυσάρεστες παρενέργειες μετά από κατανάλωση τροφής. Σε αρκετές από τις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται και λήψη φαρμάκου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σύμπτωμα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αλλοιώσεις στο βλεννογόνο του εντέρου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ακόμα και το έντονο άγχος μπορούν να μας δημιουργήσουν φουσκώματα και καούρες. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το σύμπτωμα αντιμετωπίζεται με επίλυση του αιτίου και επικουρικά με σωστή διατροφή.

Φούσκωμα που οφείλεται στη διατροφή

Μαζί θα μελετήσουμε και θα δώσουμε λύσεις στα διάφορα προβλήματα που μπορεί να δημιουργεί η διατροφή και θα δούμε κάποιες τροφές οι οποίες σε μεγάλες ποσότητες ή υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να μας ενοχλήσουν, συνεπώς θα πρέπει να ελέγχεται η πρόσληψή τους.

Η κακή διατροφή μπορεί να μας προκαλέσει φούσκωμα. Και όταν λέμε κακή διατροφή εννοούμε το τεράστιο βραδινό γεύμα, τα πολύ λιπαρά/ τηγανητά φαγητά σε μεγάλες ποσότητες, η απουσία σνακ μέσα στην ημέρα και η αντικατάστασή τους με μεγάλα κεντρικά γεύματα, η απουσία φυσικής δραστηριότητας και νερού από τη διατροφή μας. Κάθε μία από τις περιπτώσεις που αναφέραμε ή συνδυασμός κάποιων μπορεί να δημιουργήσουν φούσκωμα που δεν έχει να κάνει με κάποια δυσανεξία ή πάθηση αλλά συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το κομμάτι της ποιότητας/ της ποσότητας/ του συνδυασμού τροφής. Νομίζω λοιπόν ότι θα βοηθούσε να δούμε ποιες τροφές παραδοσιακά έχουμε δει να μας φουσκώνουν και πως μπορούμε να αποφύγουμε το σύμπτωμα.

Όσπρια: Συγκεκριμένα όσπρια είναι πιο δύσπεπτα από άλλα (πχ ρεβίθια ή γίγαντες έναντι φακές) και συνήθως αυτό οφείλεται στον συνδυασμό της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών που περιέχουν. Εδώ θα συμβούλευα να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος των οσπρίων και να περιορίσουμε την ποσότητα που προσλαμβάνουμε στο 1 φλιτζάνι του τσαγιού.

Τηγανητά φαγητά/ επεξεργασμένες τροφές με πολλά λίπη/ έλαια: Τα επεξεργασμένα λιπαρά που προκύπτουν από το μαγείρεμα ή το τηγάνισμα του λίπους κάνουν τα φαγητά δύσπεπτα και βαριά. Ας αποφύγουμε λοιπόν τις «φορτωμένες» μαγειρικές και ας στραφούμε σε ένα πιο απλό αλλά υγιεινό τρόπο μαγειρέματος.

Συγκεκριμένα λαχανικά: Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και η ντομάτα ανήκουν σε αυτά τα λαχανικά χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε με σιγουριά γιατί πολλοί άνθρωποι αισθάνονται φούσκωμα μετά από την κατανάλωσή τους. Η δική μου συμβουλή πάνω σε αυτό είναι η ορθή παρατήρηση, δηλαδή να προσπαθούμε να εντοπίσουμε ποια λαχανικά μας φουσκώνουν και να περιορίσουμε την ποσότητα/ συχνότητα λήψης τους.

Γαλακτοκομικά/ τυριά: Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να δημιουργήσει φούσκωμα και αέρια μετά από κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Και εδώ θα σύστηνα να αποκλείσουμε/ περιορίσουμε τα συγκεκριμένα φαγητά μετά από παρατήρηση εάν όντως μας φουσκώνουν και αυτό γιατί η δυσανοχή στη λακτόζη έχει στάδια από πλήρη έλλειψη έως ελαφριά ανεπάρκεια του ενζύμου.

Προμαγειρεμένα φαγητά: Τα προμαγειρεμένα φαγητά είναι πολύ συχνά γεμάτα αλάτι ενώ παράλληλα περιέχουν ενισχυτικά γεύσης και συντηρητικά τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν στομαχικά προβλήματα, φούσκωμα και καούρες.

Μπύρες: Οι φυσαλίδες που περιέχουν οι μπύρες σε συνδυασμό με τους υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσουν τα βακτήρια στο έντερο και να προκαλέσουν φούσκωμα.

Plus: Οι τροφές με τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φούσκωμα

Μπανάνα

Καρπούζι

Δυόσμος

Ginger

Ακτινίδιο

Papaya

Μάραθος

πηγή:QUEEN.GR
No Comments Yet

Comments are closed