Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα λεπτό προς λεπτό όταν τρώμε σοκολάτα

Μία από τις μικρές απολαύσεις της ζωής μας είναι αναμφίβολα η σοκολάτα.

Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή και όταν αποφασίζουμε να κάνουμε δίαιτα είναι συνήθως ένα από τα πράγματα που μας λείπουν περισσότερο.

Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν δαγκώνουμε την πρώτη μπουκιά και όταν η σοκολάτα αρχίζει να λιώνει στο στόμα;

Πριν την πρώτη μπουκιά
Το σώμα προετοιμάζεται να υποδεχτεί το λαχταριστό επιδόρπιο. Όσο η σοκολάτα πλησιάζει στο στόμα, η μυρωδιά της αρχίζει να «γαργαλάει» τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται ενδορφίνες και σεροτονίνη, νευροδιαβιβαστές που προωθούν το αίσθημα της ευφορίας. Ταυτόχρονα, διεγείρονται τα κέντρα της πείνας στον εγκέφαλο.

Μετά από 15 δευτερόλεπτα
Η ζάχαρη διαλύεται στο στόμα, ενώ τα λιπαρά της λιώνουν από τη ζεστασιά της στοματικής κοιλότητας. Η σοκολάτα «γλιστράει» επάνω στη γλώσσα, ενεργοποιώντας τους γευστικούς κάλυκες. Ο εγκέφαλος παράγει μαζικά ντοπαμίνη αλλά και ενδοκανναβινοειδή, ουσίες που επιφέρουν ένα αίσθημα χαλάρωσης.

Μετά από 1-2 λεπτά
Καθώς η σοκολάτα περνά από τον οισοφάγο, το στομάχι αρχίζει να παράγει όξινα υγρά ώστε να τη διασπάσει.

Μετά από 2-5 λεπτά
Αρχίζει η επεξεργασία της σοκολάτας στο στομάχι. Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αρχίζουν να ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μια ξαφνική τόνωση.

Μετά από 5-30 λεπτά
Η ενέργεια (θερμίδες) που δεν θα αξιοποιήσουμε στις διάφορες δραστηριότητές μας θα αρχίσουν να μετατρέπονται σε λίπος ώστε να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 8 ώρες. Η καφεΐνη της σοκολάτας έχει πλέον απορροφηθεί από τον οργανισμό, ενισχύοντας τα επίπεδα διέγερσης.

Μετά από 30-90 λεπτά
Η επίδραση της καφεΐνης κορυφώνεται, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη συγκέντρωση και τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Τα επίπεδα του σακχάρου έχουν πέσει πλέον κι έτσι αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της η υπνηλία αλλά και η νευρικότητα.

Μετά από 90 λεπτά-1 ώρα
Ο οργανισμός έχει πλέον επεξεργαστεί πλήρως τη θεοβρωμίνη, ένα άλλο συστατικό της σοκολάτας που ενισχύει την πνευματική διαύγεια. Μια συχνή «παρενέργεια» της θεοβρωμίνης είναι η συχνουρία. Στη φάση αυτή απελευθερώνονται οι φαινολικές ενώσεις –αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται κυρίως στη μαύρη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο και οι οποίες προστατεύουν από την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Μετά από 2-3 ώρες
Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα έχουν πλέον μειωθεί αισθητά κι έτσι παρατηρείται μεγάλη πτώση στα επίπεδα ενέργειας.

Μετά από 5-6 ώρες
Τα λιπαρά της σοκολάτας κυκλοφορούν ακόμη στο αίμα και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά θα μετατραπεί τελικά σε αποθήκη λίπους γύρω από τα όργανα και κάτω από την επιδερμίδα.

Μετά από 6+ ώρες
Ό,τι έχει απομείνει πλέον από τη σοκολάτα το αναλαμβάνουν τα βακτήρια του εντέρου. Το κακάο της σοκολάτας θα βοηθήσει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, ενώ παράλληλα τα βακτήρια θα αποδεσμεύσουν από το κακάο ουσίες που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό.

Για να επωφεληθείτε στον μέγιστο δυνατό βαθμό από την κατανάλωση σοκολάτας, φροντίστε να επιλέξετε προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο (τουλάχιστον 70%).

πηγή:ONMED.GR
No Comments Yet

Comments are closed