Το ήξερες αυτό; Εξέταση ούρων υπολογίζει πόσο έχουμε γεράσει βιολογικά!

Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ουσία που δείχνει την οξειδωτική βλάβη αυξάνεται στα ούρα καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Aging Neuroscience.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Sichuan και του Εθνικού Κέντρου Γηριατρικής περιέγραψαν επίσης τον τρόπο που μπορούν να μετρηθούν τα επίπεδα αυτού του δείκτη στα ανθρώπινα ούρα.

Ο νέος δείκτης πιθανόν να αποτελέσει μέθοδο για τη μέτρηση του πόσο έχει γεράσει το σώμα μας, βιολογικά και όχι χρονολογικά. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην πρόγνωση του κίνδυνου εκδήλωσης παθήσεων σχετικών με τη γήρανση και ακόμα και τον κίνδυνο θανάτου.

Ως γνωστόν, ενώ δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν γεννηθεί την ίδια χρονιά και χρονολογικά να είναι συνομήλικοι, το σώμα τους μπορεί να μεγαλώνει με διαφορετικό ρυθμό. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι ενώ ο κίνδυνος πολλών παθήσεων αυξάνει με την ηλικία, η σχέση μεταξύ χρονολογικής ηλικίας και υγείας και προσδόκιμου ζωής είναι σχετικά χαλαρή. Πολλοί άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια, σχετικά χωρίς προβλήματα υγείας, ενώ άλλοι υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και πεθαίνουν πρόωρα.

Πολλοί ερευνητές θεωρούν τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης ασθένεια, όπου τα κύτταρά μας συσσωρεύουν βλάβες με την πάροδο του χρόνου. Το ποσοστό αυτής της κυτταρικής βλάβης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να υπαγορεύεαι από γονιδιακούς, παράγοντες, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον που ζούμε.

Μάλιστα, αυτή η κυτταρική βλάβη μπορεί να αποτελεί πιο εύστοχη ένδειξη της βιολογικής μας ηλικίας από την χρονολογική.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο μέτρησης της βιολογικής ηλικίας ώστε να προβλέπουν και τις παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση και ακόμα και τον θάνατο. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει μέθοδος μέτρησης της βιολογικής ηλικίας και για να μπορέσουμε να βρούμε θεραπείες επιβράδυνσης της γήρανσης, που θα είναι πραγματικά αποτελεσματικές.

Ένας μηχανισμός που πιστεύεται ότι βρίσκεται κάτω από την βιολογική γήρανση περιλαμβάνει ένα μόριο ζωτικό για την επιβίωσή μας, το οξυγόνο, στην γνωστή σε όλους μας θεωρία της γήρανσης λόγω των ελεύθερων ριζών.
«Τα υποπροϊόντα του οξυγόνου που παράγονται κατά τον φυσιολογικό μεταβολισμό μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη στα βιομόρια των κυττάρων, όπως το DNA και το RNA. Καθώς μεγαλώνουμε, υποφέρουμε από αυξανόμενο οξειδωτικές βλάβες και άρα τα επίπεδα των οξειδωτικών δεικτών αυξάνονται στο σώμα μας», εξηγεί ο Τζιαν-Πινγκ Κάι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Ένας τέτοιος δείκτης, ο 8-oxo-7,8-dihydroguanosine (εν συντομία 8-oxoGsn), είναι αποτέλεσμα της οξείδωσης ενός καίριας σημασίας μορίου στα κύτταρά μας, του RNA. Σε παλαιότερες πειραματικές μελέτες ο Δρ Κάι και οι συνεργάτες του είχαν βρει ότι το 8-oxoGsn αυξάνεται στα ούρα καθώς μεγαλώνουμε.
Για να το επαληθεύσουν οι ερευνητές, μέτρησαν τα επίπεδα του 8-oxoGsn σε δείγματα ούρων από 1.228 κινέζους 2-90 ετών, με υπερ-υψηλής απόδοσης υγρή χρωματογραφία.
«Διαπιστώσαμε μια ηλικιακά εξαρτώμενη αύξηση του 8-oxoGsn στα ούρα των συμμετεχόντων 21 ετών και άνω. Άρα, είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος δείκτης της γήρανσης», εξηγεί ο Δρ Κάι.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, τα επίπεδα του 8-oxoGsn ήταν σχεδόν τα ίδια μεταξύ ανδρών και γυναικών, εκτός από τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που είχαν υψηλότερα επίπεδα. Αυτό ενδεχομένως να αποδίδεται στην μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτική επίδραση.
«Η μέτρηση του 8-oxoGsn στα ούρα μπορεί να αντανακλά μια πραγματική κατάσταση στο σώμα και μάλιστα καλύτερα από την χρονολογική ηλικία, και μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία», καταλήγει ο Δρ Κάι.

πηγή:health.in.gr
No Comments Yet

Comments are closed