Ακόμα ένα κρούσμα ιλαράς σε παιδί καταγράφεται στην Κύπρο σύμφωνα με πληροφορίες της OffsiteCy. Το κρούσμα αφορά παιδί στη Λεμεσό και προστίθεται στη λίστα των δυο ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς σε αδελφάκια ηλικίας 3 και 6 ετών στη Λευκωσία, τα οποία ήταν ανεμβολίαστα, ενώ έχουν αποθεραπευτεί.
To περιστατικό μας έχει επιβεβαιώσει πηγή από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού όπου νοσηλεύθηκε το παιδί την προηγούμενη εβδομάδα και επέστρεψε στο σπίτι του αφού αποθεραπεύτηκε πλήρως.
Και τα τρία περιστατικά αφορούν παιδιά τα οποία είχαν επισκεφθεί τη χώρα από την οποία κατάγονται στην οποία υπάρχει επιδημία ιλαράς και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Κύπρο με την νόσο.
Αν και δεν μιλάμε μέχρι στιγμής για επιδημία, οι αρμόδιοι έχουν τεθεί σε επιφυλακή σε περίπτωση που προκύψει επέκταση της νόσου όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένου και της Ελλάδας.
Πότε μιλάμε για επιδημία
Επικοινωνήσαμε με τον ειδικό υγιεινολόγο – επιδημιολόγο, δρ Μιχάλη Βωνιάτη θέτοντας του το εξής ερώτημα: Πότε μιλάμε για επιδημία. Ο ίδιος ευθαρσώς απαντά ότι μέχρι στιγμής δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Για να κάνουμε λόγο για επιδημία ιλαράς θα πρέπει να έχουμε δεκάδες κρούσματα, όπως τονίζει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Βωνιάτη, θα συντρέχει λόγος ανησυχίας εάν ένα παιδί που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο και δεν έχει επισκεφθεί χώρα στο εξωτερικό, νοσήσει με ιλαρά. Αυτό θα σημαίνει ότι ξεκινά να μεταδίδεται ο ιός στην Κύπρο.
Ο κ. Βωνιάτης τονίζει ότι τα παιδιά θα πρέπει να περιοριστούν στο σπίτι για 15 ημέρες μετά την αποθεραπεία τους ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
Το μόνο «παράθυρο»
Σύμφωνα με τον κ. Βωνιάτη, μπορεί να μην έχουμε επιδημία μέχρι στιγμής, ωστόσο το outbreak όπως το ονομάζουν στο εξωτερικό και αφορά την ξαφνική εμφάνιση κρουσμάτων, αποτελεί μια προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά.
Τα περισσότερα παιδιά στην Κύπρο είναι εμβολιασμένα κι αυτό είναι ένας ισχυρός παράγοντας ασπίδας, ωστόσο υπάρχει ένα «παράθυρο». Πρόκειται για τα βρέφη από 14 μηνών και κάτω που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. «Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών τα βρέφη καλύπτονται από τα αντισώματα της μητέρας. Από 6 μηνών μέχρι να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου που γίνεται συνήθως στους 14 μήνες,τίθεται ένα θέμα καθώς εάν έλθουν σε επαφή με τον ιό ενδέχεται να νοσήσουν, καθώς έχει 100% επιθετικότητα που σημαίνει ότι εάν κάποιος δεν έχει ανοσία θα νοσήσει», τονίζει ο κ. Βωνιάτης.
Έκκληση για εμβολιασμό
Χθες δια στόματος της Υπεύθυνης της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας και Αν. Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Μαρίας Κολιού, οι αρμόδιοι απήυθυναν έκκληση προς τους γονείς για εμβολιασμό των παιδιών. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την κ. Κολιού σε σχέση με το τρίτο περιστατικό στη Λεμεσό ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν.
Όπως ανέφερε στην OffsiteCy, ο ειδικός υγιεινολόγος – επιδημιολόγος, δρ Μιχάλης Βωνιάτης, το εμβόλιο προσφέρει εμβολιαστική κάλυψη μέχρι 98%. Αυτό σημαίνει ότι εάν εμβολιαστούν 100 παιδιά, τα 98 απ’ αυτά θα αναπτύξουν αντισώματα. Ένα μικρό ποσοστό 1-2% παιδιών μπορεί όμως να μην αναπτύξει.
Το εμβόλιο προσφέρεται δωρεάν σε κρατικά κέντρα εμβολιασμού.
Η ιλαρά θεωρείται σοβαρή νόσος καθώς ενδέχεται να έχει επιπλοκές που πιθανόν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Στις επιπλοκές συγκαταλέγονται η πνευμονία, εγκεφαλίτιδα που μπορεί να αφήσει παραλύσεις μέχρι και διανοητική δυσλειτουργία, ακόμη και τύφλωση.