Τις τελευταίες ημέρες η αφρικανική σκόνη έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή της, ανησυχώντας πολύ κόσμο για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, αλλά κυρίως στην υγεία των παιδιών τους.
Πόσο επικίνδυνο είναι, όμως, το φαινόμενο και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα μικρά μας από αυτό; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά:
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ακούγεται ότι μάζες σκόνης από την Αφρική φτάνουν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας. Το φαινόμενο είναι αρκετά παλιό. Ακόμη και στην αρχαιότητα αναφέρεται “κόκκινη σκόνη” που ερχόταν από την Αφρική σαν τιμωρία των θεών.
Σήμερα, όμως, το φαινόμενο είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών για δυο λόγους:
• τα τελευταία είκοσι χρόνια η συχνότητα της εμφάνισής του έχει πολλαπλασιαστεί λόγω μεταβολής των κλιματολογικών συνθηκών.
• η σκόνη πλέον περιέχει πολύ επικίνδυνα μέταλλα που παρασύρονται από τις βόρειες χώρες της Αφρικής, οι οποίες έχουν βιομηχανοποιηθεί και η ατμόσφαιρά τους έχει εμπλουτισθεί με επικίνδυνους ρύπους.
Η σκόνη από τη Σαχάρα μεταφέρει μαζί της εννέα επικίνδυνα και βαρέα μέταλλα όπως:
♦ μόλυβδο
♦ αρσενικό
♦ σίδηρο
♦ μαγγάνιο
♦ βανάδιο
♦ νικέλιο
♦ χρώμιο
♦ χαλκό
♦ ψευδάργυρο
Η σκόνη είναι επιβλαβής για όλους τους κατοίκους, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά. Όσο μικρότερο είναι ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στην υγεία του. Οι επιπτώσεις στην υγεία ενός παιδιού είναι πολλαπλές:
⇒ Δερματίτιδες: Είναι ανάλογο με ό,τι παθαίνει το δέρμα από την έκθεση σε χημικά και στην ακτινοβολία του ήλιου. Δηλαδή, μπορεί να εμφανιστούν κοκκινίλες, φαγούρα, αλλεργία, έγκαυμα, μολύνσεις.
⇒ Αναπνευστικά: Όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια της σκόνης, τόσο πιο εύκολα τα εισπνέει το παιδί. Οι μικροί πνεύμονές του δέχονται τη ρύπανση και αντιδρούν με βήχα, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία.
⇒ Καρδιολογικά: Τα σωματίδια έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από τους πνεύμονες στην καρδιά και να προκαλέσουν ταχυκαρδία, αρρυθμία και γενικά καρδιακά επεισόδια.
⇒ Καρκίνος: Επειδή το φαινόμενο εμφανίζεται δεκάδες φορές το χρόνο, είναι επικίνδυνο για εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτό εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που εκτίθεται το άτομο στα συστατικά της σκόνης.
⇒ Εγκυμοσύνη: Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η σκόνη για μια έγκυο, διότι μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, κόπωση και πρόωρο τοκετό.
Τι πρέπει να κάνουμε τις ημέρες που το φαινόμενο είναι σε έξαρση:
• να περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
• να μην απλώνουμε τα ρούχα έξω από το σπίτι.
• να παραμένουμε σε καλά αερισμένους και κλιματιζόμενους χώρους.
• η χρήση ιονιστή στο σπίτι για καθαρισμό της ατμόσφαιρας είναι επιθυμητή.
• να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού.
• με τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας να επικοινωνούμε με το γιατρό.