Γλυκοπατάτα – Νόστιμη και ωφέλιμη: Οι σημαντικοί λόγοι για να την εντάξετε στη διατροφή σας (ΦΩΤΟ)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί στους αρχαίους πολιτισμούς της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής η γλυκοπατάτα κατείχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή;

Σίγουρα η υπέροχη γεύση της γλυκοπατάτας είναι ακαταμάχητη, μήπως όμως οι κάτοικοι της Λ. Αμερικής γνώριζαν κάτι παραπάνω για τα οφέλη της;

Γνωρίζατε για παράδειγμα ότι οι γλυκοπατάτες αποτελούν σπουδαία πηγή βιταμίνης Α; Ή ότι εάν η μισή διατροφή σας αποτελείτο από λαχανικά, θα εξακολουθούσατε να παίρνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά;

Δείτε κάποιους σημαντικούς λόγους για να εντάξετε τις γλυκοπατάτες στη διατροφή σας.

Δίνουν λίγες θερμίδες και έχουν φυσικά γλυκιά γεύση, άρα μπορείτε να τις καταναλώνετε τακτικά χωρίς ενοχές.

Ξεχάστε τα πορτοκάλια: Μία γλυκοπατάτα περιέχει το 35% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, καθώς και των τραυμάτων του δέρματος, των οστών και των δοντιών.

Επειδή είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, σας χορταίνουν, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Μια μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα περιέχει πάνω από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό, την ανάπτυξη των κυττάρων, την υγεία των ματιών και του δέρματος, καθώς και στην πρόληψη των προβλημάτων της καρδιάς, των πνευμόνων και των νεφρών.

Ο χαμηλός ως μέτριος γλυκαιμικός δείκτης της βραστής ή μαγειρεμένης στον ατμό γλυκοπατάτας, συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να μην έχετε λιγούρες και να αποτρέπεται ο κίνδυνος διαβήτη και αύξησης του βάρους σας.

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα πολυφαινόλες και βιταμίνη C. Αυτά τα συστατικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και της γήρανσης του οργανισμού.

Έχετε ακούσει ότι αν βάλετε φέτες από γλυκοπατάτα κάτω από τα μάτια σας θα μειωθεί το πρήξιμο; Ο λόγος είναι ότι οι γλυκοπατάτες με έντονο μωβ χρώμα έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι γλυκοπατάτες έχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη του εγκεφαλικού, την καλύτερη πέψη και την πρόληψη των μυϊκών κραμπών.

πηγή: onmed.gr

No Comments Yet

Comments are closed