Σε σοβαρό κίνδυνο θέτουν το παιδί τους οι μητέρες που επιλέγουν να κάνουν δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, προειδοποιούν Σουηδοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.
Η σχετική μελέτη, η οποία περιλάμβανε δείγμα άνω των 500.000 εγκύων, υπέδειξε ότι οι γυναίκες που δεν παίρνουν αρκετά κιλά στην εγκυμοσύνη είναι πολύ πιο πιθανό να γεννήσουν παιδί που θα εκδηλώσει αργότερα σχιζοφρένεια.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πολλές γυναίκες πιέζονται υπερβολικά να μην παχύνουν ενώ είναι έγκυοι ή να χάσουν πολύ γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης λόγω των ουτοπικών προτύπων που θέτουν οι διάσημες. Το μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν, η Δούκισσα του Κέιμπριτζ Κέιτ Μίντλετον και η ηθοποιός Τζέσικα Άλμπα είναι μερικές από τις διάσημες κυρίες που δέχτηκαν αρνητική κριτική επειδή επανήλθαν στα κανονικά τους κιλά μέσα σε μερικές εβδομάδες από τη γέννηση του παιδιού τους.
Τα νέα ευρήματα βρίσκονται στον αντίποδα πρόσφατης μελέτης που υπέδειξε ότι οι παχύσαρκες έγκυοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με εγκεφαλική παράλυση.
Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι γυναίκες φυσιολογικού βάρους παίρνουν κατά μέσο όρο 10 με 12 κιλά. Η αύξηση του σωματικού βάρους έως και κατά 15 κιλά θεωρείται ότι βρίσκεται μέσα στα όρια του φυσιολογικού.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 526.042 γυναίκες και τα παιδιά τους, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ 1982 και 1989. Χάρη στο άριστα οργανωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων υγείας της Σουηδίας, οι ερευνητές ήταν δυνατό να παρακολουθήσουν την ψυχική υγεία των παιδιών μέχρι και την ενηλικίωσή τους και διαπίστωσαν ότι 3.000 από αυτά εκδήλωσαν σχιζοφρένεια.
Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές εντόπισαν μια συσχέτιση ανάμεσα στα κιλά που είχαν πάρει οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και στις πιθανότητες να εκδηλώσει το παιδί τους σχιζοφρένεια, ασχέτως του βάρους της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη.
«Η υπερβολικά μικρή αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη –λιγότερο από 8 κιλά για μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος– συσχετίστηκε με 30% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει αργότερα το παιδί σχιζοφρένεια συγκριτικά με μια γυναίκα που πήρε το συνιστώμενο βάρος στην εγκυμοσύνη» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Γιούαν Μακέι, συμπληρώνοντας πως «τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια ασχέτως της σωματοδομής της γυναίκας προ της εγκυμοσύνης».
Πηγή: onmed.gr