Το κεντρικό πρόσωπο των ημερών αυτές τις γιορτινές μέρες είναι ο Άγιος Βασίλης τον οποίον τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία και κάθονται με ιδιαίτερη χαρά να του γράψουν γράμμα, εκφράζοντας την επιθυμία τους.
Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, ο ερχομός του Άη-Βασίλη είναι κάτι που μπορεί να τρομάξει κάποια παιδιά καθώς
- Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να διακρίνουν την πραγματικότητα από τη φαντασία. Γι’ αυτά, τα πλάσματα της φαντασίας τους είναι εξίσου αληθινά όσο το κατοικίδιο ζωάκι τους ή ο μικρός τους αδερφός. Μια ανάλογη αντίληψη, λοιπόν, έχουν και για τον Άη-Βασίλη.
- Ο Άγιος Βασίλης παρουσιάζεται ως ένας γελαστός γεράκος με ροδαλά μάγουλα και άσπρη γενειάδα. Παρ’ όλα αυτά, για τα παιδιά, ο κύριος αυτός παραμένει ένας άγνωστος, με περίεργη και επιβλητική εμφάνιση. Θα είχαν, λοιπόν, κάθε λόγο να τρομάζουν με την παρουσία του.
- Αυτός ο περίεργος άνθρωπος, επιπλέον, έχει την ικανότητα, όπως λέει και το τραγουδάκι, να παρακολουθεί τα παιδιά όλο τον χρόνο. Είναι αυτός που αποφασίζει αν ήταν καλό ή κακό παιδί και αν αξίζει να πάρει δώρο. Πόσο τρομαχτικό μπορεί να είναι αυτό για ένα παιδί που δεν μπορεί ακόμα να διαχωρίσει τον πραγματικό από τον φανταστικό κόσμο…
Τι να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου;
- Διαβάζουμε, μαζί με τα παιδιά, εικονογραφημένα παραμύθια με τον Άη-Βασίλη. Με τον τρόπο αυτό, ο Άγιος Βασίλης παίρνει μορφή και δεν είναι πλέον ένας άγνωστος για το παιδί.
- Πριν φτάσουν τα Χριστούγεννα, βοηθάμε το παιδί να γράψει ένα γράμμα προς τον Αη-Βασίλη. Έτσι, Άη-Βασίλης όχι μόνο έχει μορφή αλλά δημιουργείται και μια επικοινωνία, μια σύνδεση μεταξύ τους
- Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμάμε και δεν κοροϊδεύουμε τον φόβο του παιδιού. Αντιθέτως, προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του και να ακούσουμε ό,τι έχει να μας πει σχετικά με αυτόν. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να απαντήσουμε στις ερωτήσεις του.
- Κατά την περίοδο των γιορτών δεν υποχρεώνουμε το παιδί να αγκαλιάσει τον Άγιο Βασίλη ή να έρθει σε επαφή μαζί του, εάν το ίδιο δε το επιθυμεί.
Και στη συνέχεια ένα από τα ερωτήματα που βασανίζει όλους τους γονείς; «Πότε πρέπει να αποκαλύψω στο παιδί μου ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης;»
Η απάντηση βρίσκεται σε κάθε παιδί ξεχωριστά… Συνήθως, τα παιδιά δέχονται τα πρώτα δείγματα αμφισβήτησης της ύπαρξης του Αγίου Βασίλη με την έναρξη της σχολικής ζωής και της καθημερινής συναναστροφής με άλλα παιδιά Έρευνες έχουν δείξει ότι στην ηλικία των 7 ετών περίπου τα παιδιά ξέρουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη ακόμα και αν δεν το λένε.
Και η επόμενη ερώτηση των γονιών «χάνει την παιδικότητά του το παιδί μου με το να μάθει την αλήθεια;»
Η αλήθεια είναι ότι η αποδοχή της μη ύπαρξης του Άγιου Βασίλη είναι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ένα ακόμη βήμα του παιδιού προς την ωρίμανση. Δεν χάνει την παιδικότητα του, όμως. Αφήνει πίσω του ένα στοιχείο της παιδικής του σκέψης και έτσι έρχεται πιο κοντά στον στόχο του που δεν είναι άλλος από την αυτονομία και την ανεξαρτησία.
Ας επιτρέψουμε στα παιδιά να μπορούν να φαντάζονται και να ονειρεύονται και ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να δίνουν νέα νοήματα στη ζωή όταν τα ίδια το επιλέξουν.
Πηγή: Το χαμόγελο του παιδιού