Η διαχείριση συναισθημάτων στην εποχή μας είναι πλέον “must”. Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μας δίνει χρήσιμα tips πώς να το πετύχουμε!
Είπες ποτέ κάτι όσο ήσουν σε κατάσταση έντονου θυμού, που στην πορεία μετάνιωσες; Μήπως άφησες τον φόβο να σε κυριέψει και δεν πήρες τα ρίσκα που θα μπορούσαν πραγματικά να σε ωφελήσουν; Δεν είσαι η μόνη… όλοι λίγο ή περισσότερο, έχουμε βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις.
Τα συναισθήματα είναι πολύ δυνατά και επηρεάζουν τα πάντα: τη διάθεσή σου, το πως αλληλεπιδράς με τους άλλους, πώς διαχειρίζεσαι τις προκλήσεις, πώς ξοδεύεις τα χρήματά σου, πώς περνάς το χρόνο σου. Τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και το φαγητό σου.
Η διαχείριση των συναισθημάτων σου δε σημαίνει την καταπίεσή τους. αντίθετα, εάν αγνοείς τη θλίψη σου ή εάν προσποιείσαι ότι δε νιώθεις πόνο ή φόβο ή ζήλεια, αυτό που θα καταφέρεις δεν είναι να τα διώξεις. Αντίθετα, θα τα ενδυναμώσεις.
Η καταπίεση των συναισθημάτων συχνά οδηγεί σε μη υγιεινές συνήθειες (όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή η μη υγιής πρόσληψη τροφής)
Η δυνατότητα να μπορούμε να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας, να τα εκφράζουμε και να τα διαχειριζόμαστε είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που μπορούμε να αποκτήσουμε.
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, επειδή αδυνατούν να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα, πασχίζουν να διαχειριστούν τους γύρω τους. Δυστυχώς, αργά ή γρήγορα αντιλαμβάνονται πως δεν γλιτώνουν από εκείνα. Αντίθετα, τα οικειοποιούνται.
Πώς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου
- Εντόπισε και ονόμασε τα συναισθήματά σου
Αρχικά, χρειάζεται να αναγνωρίσεις τι νιώθεις τη στιγμή που το νιώθεις. Είσαι αγχωμένη; Μήπως νιώθεις θλίψη; Μήπως νιώθεις απογοήτευση ή μήπως μοναξιά; Μήπως αισθάνεσαι παραγκωνισμένη; Μήπως νιώθεις ανεπαρκής; Θυμήσου πως ο θυμός είναι η μάσκα άλλων συναισθημάτων που ίσως σου δημιουργούν αίσθηση αδυναμίας και ευαλωτότητας (όπως η ντροπή για παράδειγμα) Πρόσεξε λοιπόν πολύ τι υπάρχει πραγματικά μέσα σου. Γίνε ειλικρινής με τον εαυτό σου. Τόλμησέ το, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει. Στο τέλος θα απελευθερωθείς.
- Ποιο φίλτρο χρησιμοποιείς;
Τα συναισθήματά σου αντικατοπτρίζουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τα γεγονότα. Εάν νιώθεις αγχωμένη και λάβεις ένα mail από τον εργοδότη σου στο οποίο λέει πως θέλει να σε δει άμεσα, τότε το πιθανότερο είναι να υποθέσεις πως θα θέλει να σου πει κάτι αρνητικό. Εάν από την άλλη, νιώθεις χαρούμενη, όταν λάβεις το ίδιο mail θα υποθέσεις πως σε φωνάζει στο γραφείο του για κάτι θετικό.
Σκέψου από ποιο φίλτρο περνάς τον κόσμο γύρω σου. Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις τις σκέψεις σου και να τις αντικαταστήσεις με ρεαλιστικές σκέψεις.
Εάν σκέφτεσαι πως δεν αξίζεις πραγματική αγάπη, το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίζεις τους άλλους με καχυποψία και τελικά να φέρεσαι κι εσύ αντίστοιχα ώστε να επιβεβαιώνεις την ιδέα σου.
Ίσως εάν κάνεις ένα βήμα πίσω και δεις τον εαυτό σου με μια απόσταση να μπορέσεις να βοηθηθείς περισσότερο. Σκέψου δηλαδή: «τι θα συμβούλευα έναν φίλο μου που έχει αυτό το πρόβλημα;»
- Ανακάλυψε τα δικά σου mood–boosters
Όταν δεν έχεις καλή διάθεση το πιθανότερο είναι να ασχολείσαι με δραστηριότητες οι οποίες συντηρούν αυτή την κατάστασή σου. Ίσως απομονώνεσαι, ασχολείσαι πολύ με το κινητό και με τις ζωές των άλλων ή παραπονιέσαι σε ανθρώπους γύρω σου. Όλα αυτά θα σε κρατήσουν καθηλωμένη. Χρειάζεται να προβείς σε θετικές ενέργειες εάν θέλεις να νιώσεις καλύτερα. Σκέψου όλα όσα κάνεις όταν είσαι χαρούμενη. ‘ίσως μπορείς να καλέσεις έναν φίλο και να μιλήσεις για κάτι ευχάριστο, να πάς μια βόλτα, να διαλογιστείς, να ακούσεις μια ωραία χαρούμενη μουσική ή να διαβάσεις ένα βιβλίο.
Προσπάθησε να εξασκείς την ικανότητά σου να ελέγχεις τα συναισθήματά σου, όσο πιο πολύ χρόνο και προσοχή δίνεις στη διαχείριση των συναισθημάτων σου, τόσο δυνατότερη θα γίνεσαι νοητικά. Θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση στην ικανότητά σου να μπορείς να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου, θα γίνεις εσύ η αρχιτέκτονας των συναισθημάτων σου και άρα του κόσμου σου!
Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη
Πηγή : missbloom.gr