Οι τροφές που επιλέγετε μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων ή να δημιουργήσουν προβλήματα.
Πολυετείς μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γενική αναπαραγωγική υγεία. Ειδικότερα, πρόκειται για τροφές που λόγω συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη σύλληψη.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μία στις 10 γυναίκες είναι πιθανό να υποφέρει από στειρότητα.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων γονιμότητας και να αυξήσετε φυσικά τις πιθανότητες σύλληψης, δείτε ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές:
Στρείδια: Αυξάνουν τη λίμπιντο και αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος είναι σημαντικός επειδή ενισχύει την παραγωγή ωαρίων καλής ποιότητας. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12.
Φύκια: Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και των επινεφριδίων, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση καλής αναπαραγωγικής υγείας.
Σύκα: Καταναλώνονταν ευρέως ως τροφή γονιμότητας από τους αρχαίους Έλληνες. Επιστημονικές μελέτες προτείνουν την κατανάλωσή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο που προάγει την παραγωγή ωαρίων και την ωορρηξία.
Φασόλια: Είναι πλούσια σε σίδηρο που βελτιώνει τη γονιμότητα και τη λίμπιντο. Αποτελούν επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών που προστατεύουν τις γυναίκες από προβλήματα ωορρηξίας.
Μάκα: Βοηθά την γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και είναι πλούσιο σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο και ιώδιο.
Ηλιόσποροι: Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε που ενισχύει την ανδρική γονιμότητα. Βοηθάει στην αύξηση της κινητικότητας του σπέρματος και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Παγωτό: Το παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά, όπως το γάλα και το γιαούρτι με κανονικά λιπαρά, έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ωορρηξίας στις γυναίκες. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα γονιμότητας, συγκριτικά με όσες επέλεγαν γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, όπως αποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι.
Αυγά: Είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και άπαχων πρωτεϊνών. Κάποια είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.
Σολομός: Είναι πλούσιος σε λιπαρά οξέα, ωμέγα-3, βιταμίνη D και σελήνιο, που είναι γνωστό ότι βοηθούν άνδρες και γυναίκες να βελτιώσουν την αναπαραγωγική τους υγεία. Ειδικά στις γυναίκες, συμβάλλει στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου.
Κανέλα: Βοηθά στη βελτίωση της υγείας των διαβητικών που έχει συνδεθεί με τη στειρότητα στις γυναίκες λόγω του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, τα τριγλυκερίδια, την LDL χοληστερόλη και τη συνολική χοληστερόλη σε ασθενείς με διαβήτη και μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ωορρηξίας.
Πηγή: Medical Daily