Από μικρά παιδιά θυμόμαστε τους δικούς μας γονείς να μας λένε χαρακτηριστικά …
«Μη φας κουκιά παιδί μου θα πεθάνεις!».
Αυτό εννοείται πως ήταν υπερβολή, όμως κατά κάποιο τρόπο βάσιμη υπερβολή. Είναι πραγματικότητα, πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μεσογειακών χωρών έχει έλλειψη στην γλυκοζο-6φωσφορική δεϋδρογενάση (G6PD), ένα ένζυμο των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Άτομα που έχουν έλλειψη από αυτό το ένζυμο, χαρακτηρίζονται να πάσχουν από «κυάμωση», μια πάθηση που κατά την οποία κινδυνεύουν να πάθουν οξεία αιμολυτική αναιμία που ίσως αποβεί θανατηφόρα εάν καταναλώσουν κουκιά. Ο λόγος που τα κουκιά συγκριμένα δεν ενδείκνυνται προς κατανάλωση στα άτομα με ανεπάρκεια G6PD είναι ότι περιέχουν ουσίες που, όταν διασπώνται κατά τη διάρκεια της πέψης, παράγουν τις λεγόμενες δραστικές μορφές οξυγόνου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ένζυμο G6PD προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια από τις δραστικές μορφές οξυγόνου, οπότε η έλλειψη ή ανεπάρκειά του συνεπάγεται ότι παραμένουν εκτεθειμένα στη φθορά.
Πλέον υπάρχουν οι κατάλληλες αναλύσεις για την διαπίστωση της κυάμωσης όμως για να είστε σίγουροι πριν προσφέρετε κουκιά στα παιδιά σας ακολουθείστε τον παρακάτω κανόνα. • Εάν η μαμά δεν μπορεί να φάει κουκιά, το αγοράκι επίσης δεν πρέπει να φάει παρόλο που ίσως ο μπαμπά τρώει.
• Εάν η μαμά δεν μπορεί να φάει κουκιά, το κοριτσάκι μπορεί να φάει εάν τρώει και ο μπαμπάς. • Εάν και οι δύο γονείς έχουν έλλειψη σε G6PD, τότε σίγουρα τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε. Γενικότερα όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα κουκιά είναι πλούσια πηγή φυτικής πρωτείνης και αμινοξέων και έπισης έχουν υψηλό περιεχόμενο σε σίδηρο και φυλλικό οξύ. Για αυτό λοιπόν δεν θα πρέπει να τα αποκλείουμε από την διατροφή μας εάν μπορούμε να τα καταναλώσουμε!