Μπορούν τα παιδιά να νηστεύουν; – με την υπογραφή της διατροφολόγου Γεωργία Παπαλλή

Νηστεία και παιδί!

Αναρωτιόμαστε εάν είναι ασφαλείς για τα παιδιά να νηστεύουν. Από θρησκευτικής άποψης, ένα παιδί δεν χρειάζεται να νηστεύει, όμως καθώς πλησιάζει η νηστεία των Χριστουγέννων πολλοί γονείς δεν θα καταναλώνουν τροφές ζωικής προελεύσεως και έτσι προβληματίζονται εάν θα πρέπει να μαγειρεύουν άλλα φαγητά για τα παιδιά. Φυσικά η συγκεκριμένη νηστεία δεν απαγορεύει την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, παρά μόνο την κατανάλωση κρεάτων και υποκατάστατων αλλά και αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα τρόφιμα ζωικής προελεύσεως που προαναφέρονται και αποκλείονται κατά την περίοδο της νηστείας, αποτελούν πρωτεΐνες ψηλής βιολογικής αξίας που είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη και την διατήρηση των ιστών του σώματος. Αντιθέτως τα τρόφιμα φυτικής προελεύσεως περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει τα παιδιά να προσλαμβάνουν επαρκής ποσότητες τόσο από ψάρια και θαλασσινά που περιέχουν πρωτεΐνες ψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και από όσπρια και δημητριακά που περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλότερης βιολογικής αξίας. Επίσης, η κατανάλωση τροφών όπως η κινόα, το φαγόπυρο, το τόφου και οι ξηροί καρποί θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην πρόσληψη πρωτεϊνών κατά αυτή την περίοδο.

Τα κρεατικά και τα αυγά αποτελούν βασικές πηγές σιδήρου, όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς υπάρχει πληθώρα τροφών φυτικής προελεύσεως που περιέχουν ψηλές ποσότητες σιδήρου. Φροντίστε λοιπόν τα παιδιά σας να καταναλώνουν τροφές όπως όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, βρώμη, πατάτες και ξηρά φρούτα.

Εάν δεν επιθυμείτε μια ολοκληρωμένη νηστεία για τα παιδιά σας και απλά θα αποφεύγετε το κρέας, τότε θα ήταν καλύτερο για αυτά να συνεχίσετε να τους προσφέρετε αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ειδικότερα το γάλα που αποτελεί πηγή ασβεστίου, συστατικό απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών, θα ήταν καλό να μην αποκλειστεί από την διατροφή των παιδιών. Σε περίπτωση όμως που θελήσετε να αποκλείσετε προσωρινά το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να προσφέρετε στα παιδιά σας τροφές που περιέχουν ασβέστιο, όπως υποκατάστατα γάλακτος (γάλα/ γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας κ.α.), αμύγδαλα, μπρόκολο, ταχίνι, σπανάκι, φασόλια, μπάμιες, πορτοκάλια και σύκα.

Συμπερασματικά, οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών μπορούν να καλυφθούν εύκολα κατά την περίοδο της νηστείας μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές φυτικής προελεύσεως, ψάρι και θαλασσινά, αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα ή υποκατάστατα τους. Άλλωστε μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και ψηλή σε φυτικές ίνες για ένα χρονικό διάστημα, μπορεί να τους προσφέρει σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Παρόλα αυτά, οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη κατά πόσο το παιδί τους δέχεται να καταναλώνει τα επιτρεπόμενα φαγητά που προαναφέρονται ως εναλλακτικές πηγές, έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΛΛΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

No Comments Yet

Comments are closed