Παιδιά φτάνουν στην Κύπρο χωρίς γονείς και προστασία

Πόσα ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν στη χώρα μας- Ποιες οι συνθήκες διαβίωσης τους- Πως μπορούμε να βοηθήσουμε- Τι μας είπαν από το «Hope For Chidren»

225 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν στην Κύπρο το 2017 ζητώντας άσυλο σε σύνολο 31.395 για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συνολικά οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αντιπροσώπευαν το 15% όλων των αιτούντων άσυλο ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Στην Ε.Ε.

Το 2017, η πλειονότητα των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζητούν άσυλο ήταν άντρες (89%) ενώ λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, πάνω από τα δύο τρίτα ήταν ηλικίας 16 έως 17 ετών (77%, ή περίπου 24 200 άτομα), ενώ τα άτομα ηλικίας 14 έως 15 αντιπροσώπευαν το 16% (περίπου 5 000 άτομα) και άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών για το 6% (σχεδόν 2 000 άτομα).

Τα περισσότερα παιδιά προέρχονταν από το Αφγανιστάν (17% ή περίπου 5.300 άτομα) ενώ από τις χώρες της Ε.Ε., περισσότεροι από έξι στους δέκα νέους αιτούντες άσυλο ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Ιταλία όπου κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανήλικων αιτούντων (το 65% του συνόλου των αιτούντων άσυλο ήταν ηλικίας κάτω των 18) και ακολουθείται από το Ηνωμένο Βασίλειο (29%) και στις Κάτω Χώρες (28%).

Αφγανιστάν η κύρια ιθαγένεια στην Ε.Ε. – Στην Κύπρο από Συρία

Το Αφγανιστάν (το 17% του συνόλου των εγγεγραμμένων ασυνόδευτων ανηλίκων) ήταν το 2017 η κύρια χώρα
των αιτούντων άσυλο σε ασυνόδευτους ανήλικους στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα ποσοστά των Αφγανών αντιπροσωπεύουν την πολυπληθέστερη ιθαγένεια των ασυνόδευτων ανηλίκων σε εννέα χώρες της ΕΕ. Η Ερυθραία ήταν η δεύτερη χώρα κύριας ιθαγένειας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στη χώρα μας η πλειοψηφία προέρχεται από τη Συρία (105 παιδιά), τη Σομαλία (85) και τη Δημοκρατία του Κονγκό (15).

Από το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων το 4% ήταν κάτω των 14 ετών στην Κύπρο το 2017 ενώ το 64% ήταν αγόρια.

Τι γίνεται στη χώρα μας

Ένα ερώτημα που τίθεται αναφορικά με τα παιδιά αυτά είναι το τι πρόνοιες υπάρχουν γι’ αυτά καθώς και το πώς μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κα Άντρια Νεοκλέους από το «Hope for Children», μας ειπώθηκε ότι από το 2016 υπάρχει το πρόγραμμα Αναδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτητών/Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας από το Διεθνή Ανθρωπιστικό και Ανεξάρτητο Οργανισμό «Hope For Children» CRC Policy Center το οποίο μέχρι τον Δεκέμβριο 2017 τύγχανε συγχρηματοδότησης από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (90%) και από την Κυπριακή Δημοκρατία (10%) ενώ από τις αρχές του 2018 το πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και επεκτάθηκε για να αφορά όλα τα παιδιά υπό φροντίδα των ΥΚΕ και όχι μόνο τα ασυνόδευτα παιδιά.

Το προσωπικό του προγράμματος αποτελείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, εγγεγραμμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς με τη συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
Στόχος είναι οι ανάδοχοι γονείς να συμβάλουν στη φροντίδα και την ανατροφή του ασυνόδευτου παιδιού γι’ αυτό και το «Hope For Chidren» αναλαμβάνει και τη συνεχή παρακολούθηση και στήριξη της ανάδοχης οικογένειας από την αρχή εκπαιδεύοντας τους ανάδοχους γονείς αλλά και κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Παράλληλα υπάρχει πρόγραμμα «Φιλοξενίας» το οποίο δίνει την ευκαιρία σε παιδιά να φιλοξενηθούν από οικογένειες ένα Σαββατοκύριακο αφού πρώτα οι οικογένεις αυτές περάσουν από την υφιστάμενη διαδικασία αξιολόγησης, όπως και οι ανάδοχοι γονείς.

Την ίδια στιγμή, είναι καλοδεχούμενες προτάσεις από επαγγελματίες (πχ δασκάλους χορού κλπ) οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν την πρόσβαση των παιδιών σε διάφορες δραστηριότητες ούτως ώστε να κοινωνικοποιηθούν πιο εύκολα.

Το «Hope For Chidren» διαμεσολαβεί, επίσης, ούτως ώστε πολλά παιδιά τα οποία φτάνουν ασυνόδευτα στη χώρα μας αλλά έχουν συγγενείς σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη να ενταχθούν στο πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης πάντα με τη συνεργασία των αρχών της χώρας μας και του άλλου κράτους

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις στέγες του «Hope For Chidren» φιλοξενούνται 42 παιδιά και το κόστος λειτουργίας των στεγών καλύπτεται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (90%) της Μονάδας Ευρωπαίκών Ταμείων και από την Κυπριακή Δημοκρατία (10%).

πηγή: offsite.com.cy
No Comments Yet

Comments are closed