Τα νεότερα για επίδομα πατρότητας σε ανύπαντρους!

Mετά το Πάσχα τα νεότερα σχετικά με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία και προνοεί την παραχώρηση άδειας πατρότητας αλλά και επιδόματος σε πατέρες οι οποίοι δεν είναι παντρεμένοι με τη μητέρα του παιδιού τους, ωστόσο συμβιώνουν μαζί της.

Η άδεια πατρότητας και το επίδομα έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου του 2017, ωστόσο αυτό αφορά μόνο πατέρες οι οποίοι είναι νυμφευμένοι με τη μητέρα του παιδιού τους ή έχουν συνάψει με αυτήν σύμφωνο συμβίωσης.

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου, καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας και Βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Φακοντής, εντοπίστηκε αδυναμία μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, αποκλείονται από το δικαίωμα του επιδόματος οι γονείς που δεν έχουν τελέσει γάμο ή που δεν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

H πρόταση νόμου την οποία και κατέθεσε το ΑΚΕΛ, αποσκοπεί σύμφωνα με το κόμμα στην επέκταση του δικαιώματος σε άδεια και επίδομα πατρότητας στα ζευγάρια που αποκτούν παιδί χωρίς να έχουν τελέσει γάμο ή που δεν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αλλά συμβιώνουν αρμονικά.

Βάσει της πρότασης θα υποχρεούνται οι γονείς να προβαίνουν σε ένορκη δήλωση ότι συζούν κάτω από την ίδια στέγη.

Η αναβολή

Η πρόταση νόμου παρά τις έντονες ανησυχίες της Υπουργού Εργασίας, τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των προηγούμενο μήνα για ψήφιση, ωστόσο ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσσιούττας ζήτησε αναβολή.

καθώς όπως υποστήριξε οι προτάσεις νόμου είναι αντισυνταγματικές και θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω με την Εκτελεστική Εξουσία.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μουσσιούττα, μας αναφέρθηκε ότι η αναβολή ζητήθηκε καθώς η πρόταση, όπως υποστήριξε, είναι αντισυνταγματική αφού θα αυξήσει τον προϋπολογισμό.

Όπως είπε, θα ήταν θεμιτό η πρόταση να επιστρέψει στη Βουλή για περαιτέρω συζήτηση με την εκτελεστική εξουσία ούτως ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, μιλώντας στην Offsite, ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας της πρότασης καθώς το κόστος είναι πολύ χαμηλό.

Όπως ανέφερε, η πρόταση αναμένεται να τεθεί εκ νέου ενώπιον της Ολομέλειας μετά το Πάσχα.

Που διαφωνεί η Υπουργός

Σε συζήτηση της Επιτροπής Εργασίας, πριν η πρόταση νόμου τεθεί στην Ολομέλεια και αναβληθεί μετά από αίτημα του ΔΗΚΟ, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις.

Το βασικό επιχείρημα της Υπουργού, ήταν πως πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα της γυναίκας, ενώ ανέφερε πως η πρόταση του ΑΚΕΛ δεν προστατεύει τη μητέρα και το παιδί.

«Αν συμβεί οτιδήποτε στον άντρα το αποτέλεσμα είναι ότι ούτε η γυναίκα ούτε το παιδί έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα επί της περιουσίας του», είπε η Υπουργός και υπέδειξε πως «υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης που δημιουργεί κληρονομικά δικαιώματα και δικαιώματα οικογενειακού δικαίου. Ας κάνουν σύμφωνο συμβίωσης. Γιατί να μη δώσω και στη μητέρα τη δυνατότητα να έχει και όλα τα άλλα δικαιώματα; Δεν είμαι υπέρ του να προωθούμε λύσεις ενάντια στη γυναίκα».

Επιπλέον, εκφράστηκε και η ανυσηχία όσον αφορά το κόστος, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση ενδέχεται να αυξήσει τον προυπολογισμό, γεγονός το οποίο και θα καθιστούσε την πρόταση αντισυνταγματική.

Tι προνοεί ο νόμος για τους δικαιούχους επιδόματος και άδειας πατρότητας

Σύμφωνα με το Νόμο ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2017, δικαιούχοι του επιδόματος πατρότητας δύο εβδομάδων, είναι οι ασφαλισμένοι σύζυγοι που βρίσκονται με άδεια πατρότητας, πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις και δεν λαμβάνουν πλήρεις απολαβές από τον εργοδότη.

Η περίοδος στην οποία μπορεί να λάβει ο αιτητής το εν λόγω επίδομα, αρχίζει την εβδομάδα του τοκετού και λήγει μετά την παρέλευση 16 εβδομάδων.

πηγή:offsite.com.cy
No Comments Yet

Comments are closed