Νέα στοιχεία παρουσιάζει η PWC αναφορικά με τη δραστηριότητα του κλάδου των ακινήτων αλλά και του οικοδομικού τομέα μέσα από την έκθεση της για το 2017.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στη σελίδα της εταιρείας αποδεικνύεται η άνοδος του κλάδου των ακινήτων ο οποίος και στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την κυπριακή οικονομία καθώς η χώρα μας κατέχει τα υψηλότερα επίπεδα σε ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιού στην Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και σημαντική δραστηριότητα αναφορικά με την αγορά εξοχικών και δεύτερης κατοικίας.
Βελτίωση στην οικονομία
Από το 2014 η οικονομική βελτίωση που παρατηρείται στην κυπριακή οικονομία και στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, αντανακλάται στον τομέα των ακινήτων, γεγονός που ενισχύει όλες τις συναλλαγματικές δραστηριότητες της Κύπρου.
Ο τομέας, λοιπόν, των ακινήτων παρουσιάζει μια σταθερή βελτίωση από το 2016 και φτάνει μέχρι και το 2017.
Συμβολή στο ΑΕΠ
Πολύ σημαντική εξάλλου είναι και η συμβολή του κλάδου των ακινήτων και των κατασκευών στο ΑΕΠ της χώρας μας αφού έφτασε το σε 14% το 2017 ενώ, παράλληλα, αναμένεται ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα συνεχίσει να επεκτείνεται στην αγορά τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.
Ας δούμε κάποια στοιχεία τα οποία παρουσίασε και την περασμένη βδομάδα το Impossible Works
To 2017 καταγράφηκε 24% αύξηση των πωλήσεων ακινήτων σε όλη την Κύπρο με την πλειονότητα των συναλλαγών να εμφανίζεται στη Λεμεσό (36% του συνόλου)
Η Αμμόχωστος σημείωσε την υψηλότερη ετήσια αύξηση του αριθμού των πωλήσεων κατά το 2017 (44%), ακολουθούμενη από τη Λευκωσία (42%)
Αγορές από αλλοδαπούς
Στην Κύπρο με την εφαρμογή του προγράμματος συσχέτισης της υπηκοότητας με την αγορά σπιτιών παρατηρήθηκε αύξηση γύρω στο 33% στις αγορές σπιτιών από αλλοδαπούς αγοραστές οι οποίοι τις περισσότερες φορές λαμβάνουν και το κυπριακό διαβατήριο. Η Πάφος και η Λεμεσός φαίνεται να είναι οι προτιμώμενες περιοχές για τους ξένους αγοραστές αφού- μαζί οι δύο περιφέρειες- αποτελούν το 70% των ξένων συναλλαγών.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα στη βουλή είχαν παρουσιαστεί όλα τα στοιχεία αγοράς σπιτιών και υπηκοότητας σε αλλοδαπούς για την περίοδο 2008 μέχρι και το 2018 όπου και διαφάνηκε ότι 3.381 αλλοδαποί έλαβαν την Κυπριακή υπηκοότητα μέσα στα τελευταία 10 χρόνια λόγω των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων στη χώρα μας.
Νομοθεσία
Ένας αλλοδαπός επενδυτής για να λάβει την υπηκοότητα σύμφωνα με τη νομοθεσία των επενδύσεων σε ακίνητα πρέπει να έχει επενδύσει τουλάχιστον €2 εκατ. σε αγορά, ή συμμετοχή σε επιχειρήσεις ή εταιρείες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην κυπριακή δημοκρατία. Τα εν λόγω επενδυτικά κεφάλαια, πρέπει να διοχετεύονται για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σκοπών των εν λόγω επιχειρήσεων και των εταιρειών αποκλειστικά μόνο στην Κύπρο.
Επίσης, πρέπει να έχει μόνιμη κατοικία στην Κύπρο, αξίας τουλάχιστον €500.000.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όλα τα πιο πάνω και μετά την κοινοποίηση των στοιχείων στην οποία προέβη ο Γεν. Διευθυντής του Υπ. Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού στις αρχές Μαρτίου του 2018 παραχωρήθηκαν 1.685 υπηκοότητες σε επενδυτές καθώς και 1.651 υπηκοότητες σε μέλη οικογενειών επενδυτών.
Το γεγονός αντανακλάται και στους αριθμούς αγοράς ακινήτων αφού παρατηρήθηκε 45% αύξηση των συμβάσεων πώλησης για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών με τη Λεμεσό να προσελκύει περίπου το 52% των συναλλαγών στην ακίνητη περιουσία υψηλού επιπέδου.
13η θέση
Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι το 2017 η Κύπρος κατείχε την 13η θέση στη λίστα με τη δυναμική των διαβατηρίων ανά τον κόσμο σύμφωνα με το Passport Index αφού οι κάτοχοι του έχουν πρόσβαση σε 146 χώρες χωρίς να χρειάζεται έκδοση βίζας.
Οικοδομικές άδειες
Κατά 49% αυξήθηκε η αξία των νέων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το 2017 σε όλη την Κύπρο με τη Λευκωσία να είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νέας ανάπτυξης (35% του συνόλου) και τη Λεμεσό να ακολουθεί στο 34%.
Από το σύνολο των οικοδομικών αδειών:
- το 74% αφορούσε σε κατοικίες
- το 24% σε κτήρια για εμπορικές δραστηριότητες
- και το 2% σε άλλα έργα υποδομής
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει αρχίζει να αυξάνεται από τα μέσα του 2016 ενώ – όπως σημειώνεται στην έκθεση- υπάρχουν ενδείξεις ότι η τάση θα συνεχιστεί και οι οικοδομικές άδειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, τόσο σε όγκο όσο και σε μέγεθος.
Το 2017 ο αριθμός των οικοδομικών αδειών αυξήθηκε κατά 7% με την αξία να παρουσιάζει ετήσια αύξηση κατά 49%.
Οι τιμές των κατοικιών
Οι τιμές των κατοικιών σε ολόκληρη την Κύπρο όπως καταγράφονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (CBC) και το δείκτη RICS παρουσίασαν μιαν αρνητική πορεία από το 2010, αντανακλώντας την πτωτική τάση της ζήτησης οικιστικών ακινήτων.
Η αρνητική πορεία, μάλιστα, συνεχίστηκε μέχρι το 2015, με αποτέλεσμα τη συνολική μείωση των κατοικιών και των τιμών των κατοικιών από 26% έως 33% σε σύγκριση με τις τιμές του 2010.
Το 2016, όμως, οι δείκτες παρουσίασαν σημάδια οριακής βελτίωσης και σταθεροποίησης ενώ το 2017, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 8 χρόνων και οι δύο δείκτες τιμών κινήθηκαν θετικά αφού μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2017, ο δείκτης CBC παρουσίασε αύξηση 1% σε σύγκριση με το 2016, ενώ ο δείκτης κατοικιών RICS παρουσίασε αύξηση 4% για την ίδια περίοδο.
Εμπορικά ακίνητα
Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων (καταστημάτων- γραφείων) στην Κύπρο όπως παρουσιάζονται από το δείκτη RICS ακολούθησαν πτωτική τάση κατά την περίοδο 2010 έως τα μέσα του 2016 με τις τιμές να παρουσιάζουν συνολική πτώση 53% για τις λιανικές ιδιότητες και 37% για τα γραφεία.
Το 2016, όμως, οι τιμές παρουσίασαν σημάδια σταθεροποίησης μέχρι το πρώτο εξάμηνο του έτους και οριακή αύξηση κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Το 2017, οι αυξήσεις που σημειώθηκαν για τις λιανικές ιδιότητες ανήλθαν στο 3%, ενώ για τα γραφεία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7%.