Στο παρελθόν η πρώτη φωτογραφία του νεογέννητου ήταν εκείνη με το μωρό αμέσως μετά τη γέννησή του μεν, καθώς πρέπει δε. Το νεογέννητο μέσα στο λευκό του φορμάκι με το βραχιολάκι του ονόματος, ημερομηνία και ώρα γέννησης. Αυτό. Καμία φαντασία. Το αποτέλεσμα; Να βλέπεις πολλές πολλές τέτοιες φωτογραφίες με διαφορετικά μωρά και στην πραγματικότητα να αισθάνεσαι ότι βλέπεις το ίδιο μωρό. Βέβαια, οι συνθήκες κατά τη διάρκεια ενός τοκετού, δεν είναι τέτοιες που να ευνοούν μια φωτογράφιση. Εκείνος που μπορεί να τραβήξει μια δυο φωτογραφίες είναι μόνο ο πατέρας και αυτό αν και μόνο αν δεν έχει χάσει την ψυχραιμία του.
Η πρώτη φωτογραφία στην αγκαλιά της μαμάς
Μια ωραία φωτογραφία είναι εκείνη όπου το μωράκι είναι ακουμπισμένο αμέσως μετά τη γέννησή του και πριν καν καθαριστεί στην αγκαλιά της μαμάς του. Η πρώτη επαφή και τα δάκρια.
Το βλέμμα της μαμάς
Όμως η αμέσως επόμενη λήψη πρέπει να είναι ο τρόπος που το κοιτά η μαμά. Όλα τα παιδιά θα ήθελαν να έχουν το πρώτο βλέμμα της μαμάς τους προς εκείνα. Είναι λίγο άδικο για τον μπαμπά –που σ’αυτό το concept μοιάζει να μην συμμετέχει πουθενά- αλλά τι να κάνουμε. Τόσα πέρασε η μαμά για να φέρει στον κόσμο το μωράκι.
Το πρώτο του μπάνιο
Η στιγμή που το παίρνουν για το πρώτο του μπανάκι είναι επίσης για πολλές φωτογραφίες. Οι αντιδράσεις του και οι πρώτες του γκριμάτσες κάτω από το νερό, είναι απόλαυση.
Το καθαρό και ντυμένο μπισκοτάκι
Καθαρό και περιποιημένο πια είναι μέσα στο κρεβατάκι του μαιευτηρίου. Φωτογραφίστε το μωρό αλλά και τις λεπτομέρειες που αναγράφονται πάνω στο κρεβατάκι του. Τον ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και την ώρα, καθώς και το ύψος και το βάρος του.
Ο πρώτος θηλασμός
Και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε την πρώτη φορά που το μωράκι θα θηλάσει. Μια πολύ τρυφερή στιγμή που πρέπει να υπάρχει στο αρχείο σας.
Τα πατουσάκια
Τα ζαρωμένα πατουσάκια ή τα δαχτυλάκια του καθώς σας σφίγγουν το δάχτυλο, είναι φωτογραφίες που οπωσδήποτε θα φυλάξετε στο πορτοφόλι σας, στο κινητό σας, στο μπρελόκ, στην κούπα του πρωινού καφέ και αλλού… Όχι;