Πότε μπορείτε να περιμένετε το μωρό σας να αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα; Εξαρτάται από την ηλικία του μιας και όλα τα στάδια είναι διαφορετικά.
Για ένα νεογέννητο που θηλάζει, ο συνεχόμενος ύπνος για 3 ώρες είναι το μέγιστο που μπορείτε να περιμένετε μιας και πρέπει να “ανεφοδιάζεται” συχνά.
Ένα μωρό 2-3 μηνών, μπορεί να κοιμηθεί συνεχόμενα και για 5 ώρες. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να προσπαθήσετε να καταργήσετε το τάισμα στις δύσκολες ώρες της νύχτας. Πάντως και σε αυτή την ηλικία κάποια μωρά θα χρειαστεί να φάνε μέσα στη νύχτα.
Στους 4-5 μήνες, ένα μωρό μπορεί να κοιμηθεί ακόμα και 7-8 ώρες συνεχόμενα κάθε νύχτα γιατί ο οργανισμός του έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην χρειάζεται να φάει μέσα στη νύχτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το ζητήσει, απλώς ότι είναι εφικτό να μείνει χωρίς γάλα για όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Εάν το μωρό σας ξυπνάει για να φάει μετά τον έκτο μήνα, τότε μπορείτε να είστε σίγουρη ότι το κάνει περισσότερο από συνήθεια παρά γιατί πεινάει πραγματικά.
Συνεπώς, εάν κι εφόσον συμφωνεί ο παιδίατρος σας και το μωράκι σας δεν έχει προβλήματα με το βάρος του, δεν χρειάζεται να περιμένετε να φτάσει τους 6 μήνες για να αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα, μπορείτε ακόμα και από τον 3ο μήνα να ξεκινήσετε κάποιες ενέργειες που θα το βοηθήσουν (και θα βοηθήσουν κι εσάς) να κοιμηθεί όλη τη νύχτα.
Ξεκινήστε με τα εξής:
Πριν πέσετε για ύπνο, ξυπνήστε γλυκά (ακόμα και τραγουδώντας του νανουρίσματα) το μωρό σας, εάν κοιμάται, για μία τελευταία δόση φαγητού έτσι ώστε ο ύπνος του να κρατήσει περισσότερο. Μπορεί να νυστάζει και να μη φάει πολύ αλλά ακόμα και μια μικρή ποσότητα γάλακτος, μπορεί να το κρατήσει χορτασμένο για περισσότερη ώρα. Προφανώς, εάν δείτε ότι αυτή η πρακτική έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και το μωρό δεν καταφέρνει να ξανακοιμηθεί, εγκαταλείψτε τη.
Ένας άλλος τρόπος είναι να μειώσετε την ποσότητα του φαγητού στη διάρκεια της νύχτας. Εάν θηλάζετε, το οποίο είναι η καλύτερη επιλογή και για εσάς και για το μωρό σας, μειώστε για λίγο (αργά και σταδιακά) τη διάρκεια του ταΐσματος. Ενώ εάν του δίνετε μπιμπερό μειώστε την ποσότητα του γάλακτος. Σύντομα ο οργανισμός του θα συνηθίσει να τρώει λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας και έτσι θα είναι πιο εύκολο να καταργηθούν κάποια γεύματα.
Ξεκινήστε μία ωραία ρουτίνα τη στιγμή που θα πηγαίνει για ύπνο. Τα νανουρίσματα, τα παραμύθια κι οι αγκαλιές είναι απαραίτητα σε όλες τις ηλικίες. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε ένα μήνυμα στο παιδί σας ότι ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί. Είναι χρήσιμο αυτό να το κάνετε την ίδια ώρα κάθε βράδυ.
Μην βιαστείτε να του προσφέρετε φαγητό όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Αρχικά, περιμένετε να δείτε εάν όντως πεινάει και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε έτσι ώστε να πέσει πάλι για ύπνο. Θα καταλάβει γρήγορα ότι τα βραδινά ξυπνήματα δεν καταλήγουν πάντα σε φαγητό.
Ταυτόχρονα, αυξήστε την ποσότητα φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν το μωρό σας δεν τρώει μέσα στη νύχτα είναι φυσιολογικό να πεινάει πιο πολύ κατά τη διάρκεια της μέρας. Εκμεταλλευτείτε το και επιμείνετε λίγο ώστε να το βοηθήσετε να φάει περισσότερο από το πρωί μέχρι να πέσει για ύπνο το βράδυ. Ακόμα κι εάν σάς δείχνει ότι δε θέλει να φάει άλλο, κάντε ένα διάλειμμα και δοκιμάστε μετά από λίγη ώρα.
Εκτός εάν είναι απόλυτα απαραίτητο, μην αλλάζετε πάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διαδικασία και μόνο μπορεί να ξυπνήσει το παιδί και μετά να δυσκολευτεί να ξανακοιμηθεί. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξετε πάνα, κάντε το με το φως σβηστό και μέσα στο λιγότερο δυνατό χρόνο.
Εάν κοιμάστε μαζί με το μωρό σας, ίσως ήρθε η ώρα του χωρισμού. Προσπαθήστε σιγά σιγά να το βάζετε για ύπνο στο δικό του κρεβατάκι ή στο παιδικό δωμάτιο ώστε να συνηθίσει από νωρίς τις κατάλληλες συνθήκες του ύπνου.