Tips για τη μετάβαση από τα αλεσμένα γεύματα στις στέρεες τροφές

Όταν το μωρό σας φτάσει στην ηλικία των έξι μηνών, έρχεται η ώρα να ξεκινήσετε την αντικατάσταση των αλεσμένων τροφών σταδιακά με τις πιο στέρεες. Προφανώς και η μετάβαση θέλει χρόνο και υπομονή όμως αξίζει να ξεκινήσετε νωρίς, καθώς έρευνες δείχνουν πως τα βρέφη τα οποία ταΐζουμε με αλεσμένες τροφές χρησιμοποιώντας κουτάλι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα σε σύγκριση με αυτά που πιάνουν στερεή τροφή με τα χέρια τους και ελέγχουν με τον τρόπο αυτό την πρόσληψή της.

Αντίθετα όταν τα ταΐζουμε αλεσμένες τροφές με το κουτάλι, δεν ελέγχουν τον ρυθμό πρόσληψης και είναι δυσκολότερο να αντιληφθούν πότε πραγματικά έχουν χορτάσει. Επιπρόσθετα με τον τρόπο αυτό είναι λιγότερο πιθανόν να παρουσιάσουν ιδιοτροπίες αργότερα κατά τα γεύματα, καθώς εκτίθενται σε μεγαλύτερη γκάμα διαφορετικών γεύσεων και διευρύνεται το φάσμα των ερεθισμάτων τους.

Ακολουθούν μερικά χρήσιμα tips για τη σταδιακή αντικατάσταση των αλεσμένων γευμάτων με τις πιο στέρεες τροφές.

Αλλάξτε την υφή, αλλά όχι τη γεύση

Όταν μαγειρεύετε το οικογενειακό γεύμα, φτιάξτε μια μικρή έξτρα ποσότητα για το μικρό σας, χωρίς φυσικά τα μπαχαρικά και καρυκεύματα. Με τον τρόπο αυτό αλλάζετε την υφή αλλά όχι και τη γεύση την οποία έχει συνηθίσει να καταναλώνει.

Επενδύστε στην αγορά ενός καλού ψαλιδιού κουζίνας

Δεν είναι ακριβά και παράλληλα εξασφαλίζουν πως θα κόβετε τις τροφές στα απαραίτητα μικρά κομμάτια με πολύ γρηγορότερο τρόπο σε σχέση με τη χρήση πιρουνιού και μαχαιριού.

Να είστε προσεκτικοί με τα αποφάγια

Το φρέσκο είναι πάντα καλύτερο και τροφές που παραμένουν στο ψυγείο για περισσότερες από τρεις ημέρες χάνουν στο μεγαλύτερο βαθμό τα θρεπτικά τους συστατικά και τη διατροφική τους αξία.
Κρατήστε το καλύτερο για το τέλος

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων παρουσιάστε αρχικά τις νέες τροφές ή συστατικά που συνήθως δεν προτιμά το μικρό σας. Με τον τρόπο αυτό το στομαχάκι του δεν γεμίζει με παλιές αγαπημένες τροφές πριν δοκιμάσει νέα φρούτα, λαχανικά ή πρωτεΐνες.

Εμπλέξτε το παιδί στη διαδικασία

Υπάρχουν ειδικά κουταλάκια και πιρουνάκια με βάση το πλαστικό ή τη σιλικόνη για αυτές τις ηλικίες, τα οποία θα βοηθήσουν το μικρό σας να συμμετάσχει στη διαδικασία, ακόμα κι αν δεν έχει ολοκληρώσει την εκμάθηση των δεξιοτήτων, που θα του επιτρέψει να φάει με επιτυχία μόνο του. Έτσι εκτός από το να κάνετε τα γεύματα διασκεδαστικότερα θα το εκθέσετε σε περισσότερα ερεθίσματα και θα καλλιεργήσετε παράλληλα την ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν τη χρήση των χεριών και των δακτύλων.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Αν τρώτε το ίδιο γεύμα με αυτό που σερβίρετε στο παιδί σας, την ίδια μάλιστα χρονική στιγμή είναι πιθανότερο να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει νέες στέρεες τροφές. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη θεατρικότητα σε σχέση με το πόσο νόστιμη είναι η κάθε τροφή αφού τα παιδιά είναι απολύτως φυσικό να μιμηθούν τους γονείς τους.

Να είστε προσεκτικοί με την οδοντοφυΐα

Αν το μικρό σας παιδί απωθεί ένα γεύμα από μικρά κομματάκια τροφών, είναι πιθανό να το κάνει λόγω πόνων στα ούλα κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας. Δοκιμάστε να του προσφέρετε έναν δροσερό πουρέ σε αυτές τις περιστάσεις.

Οπλιστείτε με υπομονή

Το μικρό σας δεν θα αγαπήσει με την πρώτη κάθε τι που δοκιμάζει. Το πιθανότερο είναι να μην δείξει ενδιαφέρον για αρκετό διάστημα σε ότι αφορά αρκετές νέες στέρεες τροφές, οπότε είναι καλό να μείνετε μακριά από εκνευρισμούς. Προσπαθήστε να διατηρήσετε διασκεδαστική τη διαδικασία και να το βοηθήσετε να ανακαλύψει την παλέτα γεύσεων που του αρέσει.

Μην κατακλύζετε το μικρό σας με μεγάλες ποσότητες φαγητού

Τοποθετήστε με αραιό τρόπο τις τροφές στο πιατάκι του και αναπληρώστε με φρέσκα κομμάτια εφόσον αυτό χρειαστεί.

πηγή: mommy.gr
No Comments Yet

Comments are closed