Πολλές μητέρες αναρωτιούνται τι να κάνουν όταν το παιδάκι τους αρνείται να φάει. Καταρχήν ψυχραιμία! Είναι αυτονόητο να αγχώνεσαι για το γεγονός ότι δεν τρέφεται σωστά και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του. Δες παρακάτω τι θα μπορούσες να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις.
Στην πραγματικότητα δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Αν ρωτήσεις τι έκαναν άλλες μητέρες για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, θα σου πουν ότι δοκίμασαν τα πάντα και δεν τα κατάφεραν μέχρι που κάποια στιγμή μεγάλωσε κάπως το παιδί τους και αποφάσισε να τρώει και άλλες τροφές. Η αλήθεια είναι πως η συναναστροφή με άλλα παιδιά στο σχολείο, θα το κάνει να θέλει να δοκιμάσει και αυτά που δοκιμάζουν οι άλλοι. Ως τότε όμως δοκίμασε τα παρακάτω μήπως και σταθείς λίγο πιο τυχερή από άλλες μητέρες.
Κατ’ αρχήν μην σταματήσεις ποτέ να του δίνεις και τις τροφές που δεν τρώει. Σαφέστατα θα έχεις στο σπίτι πατάτες και ψωμί με τυρί για να μην καταλήξει νηστικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα του βάζεις στο πιάτο του ψάρι, κρέας, όσπρια, λαχανικά και οτιδήποτε τρώει η υπόλοιπη οικογένεια.
Ακόμη, προσπάθησε να μην συμπεριφέρεσαι υστερικά. Δεν πιέζουμε ποτέ τα μάγουλα του παιδιού προκειμένου να ανοίξει το στόμα του και να δεχτεί την τροφή. Θα ήταν σαν να το ταΐζεις με σωληνάκι παροχής. Ψύχραιμα αν δεις ότι δεν τρώει το φαγητό του, θα αποσύρεις από μπροστά του το πιάτο του κάθε φορά με την ίδια υπομονή.
Είναι πολύ σημαντικό να βλέπει πώς τρέφεται η υπόλοιπη οικογένεια. Ο μπαμπάς, η μαμά, τα άλλα παιδιά αν υπάρχουν ή τι περιλαμβάνει το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής. Πρέπει δηλαδή να βλέπει μια ποικιλία τροφών που δέχεται η οικογένεια αδιαμαρτύρητα και με απόλαυση.
Φρόνιμο είναι και να περιορίσεις τα ενδιάμεσα σνακς, ώστε την ώρα του φαγητού να είναι εξαιρετικά πεινασμένο. Ποτέ δεν ξέρεις. Σε κάθε περίπτωση δεν αφήνουμε το παιδί ημιλιπόθυμο από πείνα προκειμένου να φάει το φαγητό που εμείς θέλουμε.
Όπως προαναφέραμε, θα πρέπει να είσαι χαλαρή και να ξέρεις πως όσο συμπεριφέρεσαι με νεύρα και θυμό, τόσο θα έχεις το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.