Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και πιο συχνά για την κινόα καθώς οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν όλο και πιο πολύ. Η αλήθεια είναι πως δικαίως κατατάσσεται στα superfoods της δεκαετίας καθώς περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε βασικά αμινοξέα, κάνοντας την ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής.
Παρόλο που η κινόα είναι ένας σπόρος θεωρείται ένα πλήρες δημητριακό με ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ωμέγα 3-λιπαρά, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο κ.α. Το μεγάλο της όμως πλεονέκτημα είναι η ψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που πλησιάζει αυτή του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών. Επίσης, είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτή, ελαφριά και εύπεπτη που βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα.
Χάρη στη λεπτή γεύση της μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα συστατικά σε κύρια πιάτα, σούπες, σαλάτες και σνακ, και υποκαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι στις ανάλογες συνταγές. Εμείς σας προτείνουμε μια πανεύκολη συνταγή για σνακ με κινόα!!
Μπαλίτσες από κινόα (υλικά για 8 μπαλίτσες):
½ ποτ. βρασμένη και στραγγισμένη κινόα (άσπρη)
2 γεμάτες κουταλιές φυστικοβούτυρο μαλακό
1 κουταλιά σούπας chia seeds
½ κουταλάκι γλυκού βανίλια
½ κουταλιά σούπας maple syrup
Εκτέλεση
Ξεπλένετε πολύ καλά 1/3 ποτ. κινόα και ρίχνετε σε 1 ½ νερό που βράζει. Όταν ξαναπάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και αφήνετε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό (περίπου 15′). Είναι έτοιμη όταν οι κόκκοι γίνουν διαφανείς. Στη συνέχεια αφού κρυώσει η κινόα, αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθετε σε μικρές μπαλίτσες. Αποθηκεύετε στο ψυγείο!
Γεωργία Παπαλλή
Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Καππαδοκίας 9 (γραφείο 3), 2028 Στρόβολος
97619034 – 22026716