Φλαούνες light με αναρή
Υλικά για 15 φλαούνες μεσαίου μεγέθους
Γέμιση:
- 500 γραμμάρια αναρή αλατισμένη
- 500 γραμμάρια αναρή ανάλατη
- 250 γραμμάρια cottage cheese
- 1 αυγό
- 2 ασπράδια αυγού
- 1 κουταλάκι γλυκού φυστικέλαιο
- Μαστίχα
- Μέχλεπι
- Κανέλα
- Δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά σούπας σιμιγδάλι
- 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
- 2 κουταλάκια baking powder
Ζύμη:
- 3 φλιτζάνια αλέυρι άσπρο κανονικό
- 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
- 3 κουταλιές σούπας φυστικέλαιο
- 2 κουταλάκια γλυκού baking powder
- Μαστίχα
- Μέχλεπι
- 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα
- Νερό (όσο χρειαστεί)
Για την επάλειψη: 1 αυγό και ελάχιστο σησάμι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε τα 2 ασπράδια αυγού με το φυστικέλαιο, και στη συνέχεια προσθέτουμε το ολόκληρο αυγό, το δυόσμο, τη μαστίχα, το μέχλεπι, την κανέλα, το σιμιγδάλι και το αλεύρι.
- Λιώνουμε την αναρή και ανακατέυουμε το cottage cheese.
- Τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στη γέμιση και την αφήνουμε στο ψυγείο.
- Προσθέτουμε το baking powder στην γέμιση πριν την χρησιμοποιήσουμε.
- Στη συνέχεια σε μια λεκάνη ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά της ζύμης που αναγράφονται πιο πάνω.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες και στη συνέχεια την ανοίγουμε σε πίτες για τις φλαούνες.
- Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ζύμη για κάθε φλαούνα και τις κλείνουμε σαν φάκελο.
- Τις αλείφουμε ελαφρά με αυγό για την επάλειψη και πασπαλίζουμε με ελάχιστο σησάμι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία.
!!! – Κάθε 90 γρ. φλαούνας (μια μερίδα) από αυτή τη συνταγή περιέχει περίπου 200-250 θερμίδες σε αντίθεση με τη κανονική φλαούνα που περιέχει γύρω στις 450-500 θερμίδες ανά μερίδα.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!
Γεωργία Παπαλλή
Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Καππαδοκίας 9 (γραφείο 3), 2028 Στρόβολος
97619034 – 22026716