Τα στάδια του απογαλακτισμού – από την διατροφολόγο Γεωργία Παπαλλή

Ο απογαλακτισμός είναι η διαδικασία που περνούν τα βρέφη από τον θηλασμό, στο μπιμπερό και στη συνέχεια στις στερεές τροφές. Κάθε μωράκι όμως είναι ξεχωριστό και έτσι κάθε ένα διαφέρει στη διατροφή του. Αφήστε το μωρό σας να σας οδηγήσει ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του και εσείς απλά συνεχίστε να του δίνετε απλόχερα την αγάπη σας!

Μέχρι τον τέταρτο μήνα, το μητρικό γάλα ή το γάλα σε σκόνη είναι η μόνη μορφή που χρειάζονται τα μωρά. Κατά τους ζεστούς μήνες όμως μπορείτε να τους δώσετε και κρύο νερό που έχετε βράσει προηγουμένως.

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δοκιμάζει την πρώτη του στερεά τροφή μεταξύ 4-9 μηνών. Μη δώσετε στο μωρό σας στερεά τροφή πριν από τους 4 μήνες γιατί το πεπτικό του σύστημα και τα νεφρά του δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένα.

Αρχίστε προσφέροντας 1-2 κουταλάκια του φαγητού που επιλέξατε στο ενδιάμεσο του γάλακτος και μετά από λίγες μέρες προσφέρετε πρώτα το φαγητό και μετά το γάλα. Αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα του φαγητού ανάλογα με την όρεξη του μωρού σας και να είστε υπομονετικές καθώ θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι το μωρό να συνηθίσει τη στερεά τροφή.

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες για μωρά 4-9 μηνών

Αρχίστε με ρυζάλευρο, αλεσμένα φρούτα και λαχανικά (π.χ μήλο, μπανάνα, καρότο, πατάτα, κολοκυθάκια κ.α.) ή συσκευασμένες παιδικές τροφές κατάλληλες για το πρώτο στάδιο.
Αρχίστε προσφέροντας μια-μια τις τροφές κάθε μέρα και αν το μωρό σας δεχτεί την κάθε τροφή δοκιμάστε να αναμειγνύετε μαζί όλο και περισσότερα φαγητά.

Αυξήστε την ποσότητα και την ποικιλία των φαγητών και μειώστε τον αριθμό των γευμάτων από γάλα.
Προσφέρετε στο μωρό σας κομμάτια από φρούτα και λαχανικά στο χέρι πάντα υπο την επίβλεψη σας καθώς αυτό θα ενθαρύνει το μωρό σας στη συμμετοχή του στο φαγητό και τη μάσηση.
-Μετά τον 6ο μήνα μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας κατάλληλες συσκευασμένες τροφές δευτέρου σταδίου.

Αρχίστε να προσφέρετε μερικά ροφήματα σε παιδικό ποτηράκι αντί μπουκάλι.
Μπορείτε να προσθέτετε στο μαγείρεμα πολύ λίγο αλάτι αλλά καθόλου στο πιάτο μετά το σερβίρισμα.
Αν το παιδί δείχνει να μην προτιμά κάτι την πρώτη φορά που το δοκιμάζει μην παραιτηθείτε.

Προσφέρετε το ξανά και ξανά με διαφορετικούς τρόπους και συνδυασμούς.
Όταν το μωρό σας έχει αρχίσει να καταναλώνει στερεά τροφή μπορείτε να προσφέρετε και φέσκους χυμούς διαλυμένους σε κρύο νερό που έχει πρώτα ζεσταθεί.

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες για μωρά 9-12 μηνών

Δώστε στο μωρό σας λίγο ψωμί, αλεσμένα μακαρόνια και σιτάλευρο.
Μέχρι τον δωδέκατο μήνα η διατροφή του μωρού σας θα πρέπει να περιέχει σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε σταδιακά και το φρέσκο γάλα και τέλος το αυγό.

Το μωρό σας θα πρέπει να καταναλώνει 3 γεύματα την ημέρα και 2-3 ενδιάμεσα. Αποφύγετε όμως, το να μασάει συνέχεια κάτι γιατι τοτε το μωρό δεν θα έχει όρεξη για τα κυρίως γεύματα του.

Αποφύγετε τα γλυκά, τα μπισκότα και τις σοκολάτες σαν ενδιάμεσα και προσφέρετε καλύτερα φρέσκα φρούτα, ψωμί, τυρί και γιαούρτι.

Φροντίστε το μωρό σας να συμμετέχει στα δικά σας γεύματα γιατί έτσι μαθαίνει πώς να συμπεριφέρετε κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Αφήστε το μωρό σας να πειραματιστεί μόνο του με το φαγητό του. Θα παίξει, θα λερωθεί αλλα τα γεύματα του πρέπει να είναι διασκεδαστικά έστω και αν προκαλούν ακαταστασία.
Μην πιέζετε το μωρό να φάει πιο πολύ από όσο θέλει γιατί αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Απολαύστε την εμπειρία!!


Γεωργία Παπαλλή

Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Καππαδοκίας 9 (γραφείο 3), 2028 Στρόβολος
97619034 – 22026716

No Comments Yet

Comments are closed