Εγκυμοσύνη και διατροφή

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας από τη στιγμή που μένει έγκυος μέχρι την γέννα. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε λαμπερές, δυνατές και υγιής, κρατώντας το βάρος σας αλλά και του εμβρύου στα σωστά επίπεδα. Οι ανάγκες σε θερμίδες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη είναι φυσικά αυξημένες κατά τη διάρκεια τις εγκυμοσύνης, γι’ αυτό πρέπει να είστε σίγουρες ότι τρέφεστε σωστά ώστε να τις καλύπτετε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να τρώτε για «δύο! Εάν τα επίπεδα του βάρους σας στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, το πρώτο τρίμηνο δεν χρειάζεται να αυξήσετε θερμιδικά την διατροφή σας. Οι ανάγκες σας αυξάνονται κατά 300 θερμίδες μόνο κατά την διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου.

Το ιδανικό δηλαδή, είναι να πάρετε συνολικά 11-13 κιλά. Εάν αυτός ο αριθμός σας φαίνετε μεγάλος, δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε, καθώς αυτά τα κιλά αξιοποιούνται από τον οργανισμό σας ως εξής: μυϊκή ανάπτυξη 3,2 κιλά, σωματικά υγρά 1,8 κιλά, βάρος στήθους 0,5-1 κιλό, μήτρα 1 κιλό, αμνιακό υγρό 1 κιλό, πλακούντας 0,7 κιλά και έμβρυο 2,7-3,8 κιλά.

Οι βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής παραμένουν ίδιες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική εξέλιξη του εμβρύου, πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Δ.

Ακολουθείτε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής έτσι ώστε να έχετε ένα καλό πρότυπο. Η πυραμίδα αυτή έχει στη βάση της φυτικές ίνες και δημητριακά, και όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω συναντάμε τα φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τις πρωτεϊνες και τέλος τις λιπαρές τροφές. Όσο πιο κοντά στη βάση βρίσκεται μια τροφή, τόσο μεγαλύτερη αναλογία θα πρέπει να καταλαμβάνει στην καθημερινή σας διατροφή.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικές με τις τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος κυρίως για να μην αποκτήσετε περιττά κιλά. Προτιμείστε φαγητά που είναι μαγειρεμένα στο φούρνο, στη σχάρα, βραστά ή στον ατμό και ελέγξτε την κατανάλωση ελαιόλαδου. Επίσης, περιορίστε σνακ όπως κρουασάν, μπισκότα, σοκολάτες, τσιπς, αναψυκτικά. Αυτές οι τροφές δεν παρέχουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, παρά μόνο άδειες θερμίδες.

Γενικές οδηγίες:
– Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης στο ελάχιστο (καφές, μαύρο τσάι, αναψυκτικά, ποτά ενέργειας, σοκολάτα)

– Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών καθώς μπορεί να προκαλέσουν το εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο.

– Αποφύγετε μη παστεριωμένα τρόφιμα ή οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από μη παστεριωμένο γάλα (τυριά τύπου ροκφόρ, μπρι, blue cheese).

– Αποφύγετε μισοψημένα ή ωμά ψάρια και θαλασσινά (sushi, sashimi, χτένια, στρείδια, μύδια και καπνιστά ψάρια). Είναι πολύ σημαντικό όμως να μην καταναλώνετε ούτε ψάρια ή οστρακοειδή που περιέχουν επικίνδυνα ψηλά επίπεδα υδράργυρου (ξιφίας, καρχαρίας), τα οποία είναι επιβλαβής για το εγκεφαλικό σύστημα του εμβρύου.

– Αποφύγετε μισοψημένα πουλερικά, κρέατα και αυγά. Προσοχή με τα φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά όπως σουφλέ, μους, δούκισσα, μαγιονέζα κ.α.

– Σταματήστε το κάπνισμα καθώς συνδέεται με χαμηλό βάρος γέννησης ή και πρόωρο τοκετό

Και πάντα να θυμάστε: Ό, τι περνάει από το πιάτο σας, περνάει και στους δυο σας!


Γεωργία Παπαλλή

Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Καππαδοκίας 9 (γραφείο 3), 2028 Στρόβολος
97619034 – 22026716

No Comments Yet

Comments are closed